građani u akciji

Ako ste oduvijek sanjali da postanete detektiv sada imate jedinstvenu priliku. MUP traži baš vas!


100posto
25.03.2019.13:55
Ako ste oduvijek sanjali da postanete detektiv sada imate jedinstvenu priliku. MUP traži baš vas!
Sandra Simunovic / CROPIX

sažeto

Aplikacija je do sada preuzeta 80 tisuća puta


100posto
25.03.2019.13:55

Novost na MUP-ovim internetskim stranicama je kategorija "građani detektivi" koja služi kako bi građani policiji mogli dostaviti svoja korisna saznanja, prijaviti protupravna ponašanja, te pomoći u pronalaženju osoba i predmeta za kojima policija traga, piše Slobodna Dalmacija.

Nastavak akcije 'Sigurnost i povjerenje'?

Osvježena stranica sadrži više informacija za građane i institucije od dosadašnjih, a mnogi se i dalje pitaju radi li se o nastavku MUP-ove priče "Sigurnost i povjerenje" iz 2015. godine, te kako instalirati aplikaciju "građani detektivi"?

Luka Gerlanc / Cropix / ilustracija

Služba za odnose s javnošću MUP-a pojašnjava da novo instaliranje aplikacije nije potrebno, te da je sve što građanima treba već postavljeno od ranije:

"Građani detektivi" je kategorija na stranicama Ravnateljstva policije u kojoj se objedinjeno nalaze od ranije poznate potkategorije: aplikacija za e-dojave sumnjivih događaja – pojašnjenje koje se odnosi na samu aplikaciju "MUP – Sigurnost i povjerenje" i poveznice preko kojih građani mogu preuzeti aplikaciju na svoje pametne telefone, potom potkategorija "tjeralice" - na kojima se nalaze informacije o osobama/počiniteljima kaznenih djela za kojima je raspisana tjeralica i njihove fotografije, potkategorija "nacionalna evidencija nestalih osoba" gdje građani mogu vidjeti aktivne profile osoba čiji je nestanak prijavljen policiji i za kojima policija traga, te potkategorija "umjetnine" koja se odnosi na ukradene i nestale, pronađene umjetnine te krivotvorine koje građani mogu pregledati".

Najviše se koristi u prometnim nesrećama, no možete pomoći policiji i ako prepoznate lice s tjeralice

MUP-ove nove stranice nude vam puno informacija i mogućnosti da i vi pomognete policajcima ako prepoznate neko lice s tjeralice, snimite oružani prepad u banku ili trgovinu, vidite obiteljsko nasilje stan do vas ili s prozora snimite neki štetan događaj, gdje se uništava imovina grada ili neke tvrtke.

Slobodna Dalmacija navodi kako se aplikacija najviše koristi u fotografijama i snimkama prometnih nesreća, a novost je što sada i vi možete znati što policiji treba, dok ste do sada mogli prijavljivati samo ono što ste sami vidjeli i snimili.

Jure Miskovic / CROPIX

Uključite lokaciju na pametnom telefonu i uz fotku navedite adresu na kojoj trebate policiju

Za kvalitetnu dojavu potrebno je uključiti lokaciju na pametnom telefonu ili u popratnom tekstu uz fotografiju navesti adresu gdje je potrebna policijska intervencija. Preko aplikacije moguće je slati fotografije i kratke videozapise svih vrsta događaja, pri čemu je preporučljivo koristiti geo-pozicioniranje na mobilnom uređaju.

Aplikacija je do sada preuzeta 80 tisuća puta

Ova besplatna aplikacija MUP-a dosad je preuzeta gotovo 80 tisuća puta a predstavljena je kao dio projekta e-Policija, kako bi omogućila dojavu prekršaja i kaznenih djela pomoću mobitela, fotografijom i popratnim tekstom. Do tada dojave su najčešće stizale telefonom, a puno njih je bilo i beskorisno jer su situacije bile loše opisane ili su bile interpretirane po principu osobnog dojma. Ovako policija dobiva fotografiju ili videomaterijal s kratkim popratnim opisom događaja i ima puno više parametara i argumenata da odluči hoće li krenuti u intervenciju ili ne nakon vaše dojave.

Krajem srpnja prošle godine aplikacija je nadograđena izdanjima na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, namijenjenim prvenstveno najbrojnijim skupinama turista koji nas posjećuju. 

policija

građani detektivi

newsletter

Prijavite se na Newsletter