što bi bilo kada...

Zašto bi, ako postane predsjednik, Milanović opet poručio 'šaraj malo, brate', Pernar u sjenama tražio ljude - gmazove, a Škoro na sastancima dijelio letke za koncert


Mia Peretić
18.06.2019.19:00
Zašto bi, ako postane predsjednik, Milanović opet poručio 'šaraj malo, brate', Pernar u sjenama tražio ljude - gmazove, a Škoro na sastancima dijelio letke za koncert
Goran Mehkek / Duje Klaric / Cropix

sažeto

Malo smo se zabavili i zamislili kako bi izgledalo da netko od ove ekipe postane predsjednik


Mia Peretić
18.06.2019.19:00

I dok se većina građana Hrvatske polako priprema na opuštanje i godišnji odmor, predsjednički kandidati nalaze se u niskom startu za utrku do Pantovčaka, odnosno za mjesto novog predsjednika ili predsjednice. Svoju je kandidaturu sinoć istaknuo samootpisani povratnik na političku scenu, bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji će svojim karakterom nastojati osvojiti srca birača. Ubrzo nakon Milanovićeve tiskovne konferencije, na Facebooku se nizom kriptičnih poruka oglasio Ivan Pernar, donedavno živozidaš, a sada svoj čovjek u svojoj stranci - Stranci Ivana Pernara, koji je dao naslutiti da će i on stopama dojučerašnjeg kolege Ivana Vilibora Sinčića.

Goran Mehkek / CROPIX

"Ovo će mi biti jedan od protukandidata", napisao je Pernar u objavi ispod koje je vezao tekst o Milanovićevoj kandidaturi.

Još se čeka kako će se odviti situacija na desnici, ako tako možemo okarakterizirati poziciju na kojoj bi se mogao odviti fajt između sadašnje predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović i popularnog pjevača, te saborskog zastupnika koji je u Sabornici izdržao čak devet mjeseci, Miroslava Škore. Iako navedeno dvoje još nije službeno istaknulo svoje kandidature, čini se da je samo pitanje trenutka kada će i oni na startno - ciljnu poziciju. 

S obzirom na to da nam je u ovoj fazi još mnogo toga nepoznanica, odlučili smo se malo zabaviti sa službenim i potencijalnim kandidatima, te zamisliti kako bi, s obzirom na ono što o njima znamo, moglo izgledati njihovo predsjedavanje Hrvatskom. 

Zoran Milanović objasnio da je politika kao vožnja bicikla, a nakon sastanka u Bijeloj kući samo je poručio:'Ja sam bar bio s druge strane ograde'

Kada bismo zamislili scenarij u kojem je Zoran Milanović postao predsjednikom Republike Hrvatske, morali bismo ustvrditi da je, osim na karakter, u kampanji uspješno odigrao taktiku zbunjivanja protivnika, odnosno birača, s obzirom na to da je 2014. i 2015. godine odgovorno tvrdio da 'nije predsjednik i nikada neće biti predsjednik', te da 'uopće ne vidi smisao te dužnosti'. 

Goran Mehkek/CROPIX

Milanović, sada naš fiktivni predsjednik, prvo se osobno pravio ludim, a zatim je gotovo četiri milijuna stanovnika uspješno natjerao da preispitaju vlastiti zdrav razum u nastojanju da shvate kako je uopće moguće da je na mjesto predsjednika sjela osoba koja tu funkciju smatra besmislenom. 

"Pa dobro, ko vam je kriv, vi niste mijenjali, a ja se kanididrao!", komentirao je dobri stari Milanović činjenicu da se predsjednika još uvijek ne bira u parlamentu, kao što je svojevremeno sam sugerirao i tako pokazao da se vratio u političku kolotečinu.

"Pa ja bih rekao da je politika kao vožnja bicikla, neke stvari nikada ne zaboravite, a ja bicikl vozim redovito. Dok sam bio premijer, na Hvaru sam potegnuo i rutu od 80 kilometara. Još sam borac, još sam u formi. Za Hrvatsku ću potegnuti još i više", samo je dio nekonvencionalne izjave nakon pomalo dosadnjikave inauguracijske svečanosti pred crkvom Sv. Marka.

Prvog radnog dana na jutarnje druženje novinare je na Pantovčak naručio u 11 sati. Milanović se opušteno pojavio u podne.

Neja Markicevic / CROPIX

Prva točka dnevnog reda: seljenje predsjedničke rezidencije.

"Gotovo je, selim svoj ured u Tač", rekao je začuđenim predstavnicima sedme sile. 

Aparati su na trenutak prestali škljocati, a pokoji mikrofon pao je na pod. Pogledi nevjerice širili su se prostorijom kao virus.

"Šalim se. Ali ozbiljno ljudi, selimo se. Pantovčak je mašinerija na koju se bespotrebno troši. Moj novi predstojnik ureda se upravo vratio s edukacije o vođenju putnih troškova, o novoj ćete lokaciji biti obaviješteni pravovremeno. U svakom slučaju, vodit ću se savjetima sigurnosnih službi koje već češljaju lokacije blizu Vrhovca, pardon, centra grada", rekao je predsjednik Milanović.

Prvi je dan proveo u šetnji kako bi pozdravio građane. Toliko se opustio da je i odlučio popiti kavu u samom centru grada. 

"Nema žurbe, lijep je dan, izazovi su tek pred nama, bit će vremena za ozbiljan posao", kratko je komentirao dok su ga salijetali stranački kolege iz SDP-a. Na kavi se pojavio i Davor Bernardić koji je čitavo vrijeme nervozno tipkao na mobitelu. Kasnije je stranačka PR služba danima objašnjavala manijakalnu seriju nesuvislih tvitova koju je u samo pola sata objavio predsjednik SDP-a.

Srdjan Vrancic / CROPIX

Već idućeg mjeseca Milanović je pred sobom imao prvi državnički posjet. Naime, u Zagreb je stigao srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Ovoga puta, kako je bilo najavljeno, s novom dokumentacijom iz Domovinskog rata.

S Vučićem je proveo sat vremena na sastanku iza zatvorenih vrata.

"Evo sad smo baš na putu za ručak, da pokažem srpskom kolegi da se u Zagrebu se radi bolji leskovački voz nego u Leskovcu. Ali ozbiljno, imali smo konstruktivan sastanak, mislim da smo konačno na pragu rješenja otvorenih pitanja sa Srbijom, a ovaj fascikl koji je predsjednik Vučić donio odličan je početak", rekao je zadovoljno Milanović.

"Kako mislite fascikl, zar niste očekivali opsežnu dokumentaciju?", pitali su novinari i vidno ga iznervirali.

"Ja znam što sam mislio i što sam rekao. Kao što sam spomenuo ranije, ne zanimaju na prežvakani papiri. Pitao me (Vučić) što da donese, a ja rekao sam kolegi, kao i ranije, šaraj malo, brate. I zato sad imamo daleko raznovrsnije dokumente no ikada prije".

Nakon tog državničkog posjeta zaključio je kako je rješavanje budućnosti hrvatsko - srpskih odnosa sasvim dovoljno posla za jedan radni dan, pa je otkazao posjet sajmu otočnih proizvoda i otišao kući.

Milanović je naredne mjesece uglavnom proveo obavljajući protokolarne dužnosti, a najviše se zabavljao podbadajući premijera Plenkovića u Banskim dvorima sa svog brda na Pantovčaku.

"Jednom sam već rekao da je HDZ bahat kod kuće, a papci su i manji od makovog zrna u inozemstvu", reciklirao je izjave stare nekoliko godina.

Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga morao je nazočiti službenoj svečanosti povodom Dana oružanih snaga. Imajući na umu kako je Kolinda među vojnicima plivala kao riba u vodi, želio je pokazati kako je savladao skok s tenka, te se ovoga puta uspješno dočekao na noge prilikom zaleta s oklopnog vozila.

Njegova je vanjska politika bila umjerenija no što se očekivalo. Milanović je, naime, naučio kako nije baš pametno zaratiti sa susjedima i čelnicima Europske unije, a nastojao je dodatno učvrsnuti prijateljstvo Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. U to ime, dogovoren je prvi službeni posjet SAD-u, gdje se u Bijeloj kući susreo s Ivankom Trump, kćeri predsjednika Donalda. Na novinarsko pitanje zašto ga nije primio sam predsjednik, ljutito je odgovorio:

"Što želite, ja sam barem došao s druge strane ograde".

Mandat predsjednika Milanovića završio je sukladno njegovim davno izraženim željama:

"Kad jednom odem s vlasti, želio bih da me ljudi ne pamte po ničemu".

Pernar umjesto kave uveo jogu s predsjednikom, suradnike je numerirao i uveo izravnu Facebook demokraciju

Nakon osvajanja predsjedničkih izbora Ivan Pernar je odlučio zauzeti potpuno drugačiji pristup. Kao primjer zdravog tijela u kojem se nalazi i zdrav duh, radni je dan počinjao joga vježbom 'Pozdrav Suncu', koju je izvodio u vrtovima Pantovčaka, okružen paunovima i drugim malim životinjama.

Sve je, naravno, bilo snimano i u realnom vremenu prenošeno na njegovom Facebook i YouTube kanalu, a na trgu bana Josipa Jelačića postavljen je i golemi videozid na kojem se također emitirala jutarnja tjelovježba. Umjesto kave, počeci radnog dana bili su rezervirani za 'Jogu s predsjednikom', u kojoj su morali sudjelovati i novinari ako su željeli da im predsjednik Pernar kasnije odgovara na pitanja.

Damjan Tadic / CROPIX

U nastavku dana obilazio je građane, a sve je, naravno, pratila njegova sjena, odnosno vjerni snimatelj koji mu je odan još od ranih faza Živog zida.  S obzirom da je postao krajnje paranoičan nakon raspleta situacije u bivšoj stranci, Pernar je odlučio da se neće vezati ni za jednog novog suradnika, pa je sve članove predsjedničkog ureda i najbliže suradnike jednostavno imenovao brojevima. Kamerman je tako bio broj jedan. 

S obzirom na to da je građanima još u predizbornoj kampanji obećao direktnu demokraciju, gadno se razočarao kada je shvatio da realizacija istog ne spada u njegove ustavom definirane mogućnosti. No, doskočio je Pernar i tome pa je odlučio prakticirati neku svoju varijantu internet demokracije. Naime, svakoga je dana građanima na Facebooku postavljao pitanja o tome što bi trebao raditi, te ako je na rasporedu kakav sastanak, o čemu razgovarati. 

Umjesto pokroviteljstva nad raznim kulturnim ili komemorativnim događanjima koja ionako samo izazivaju ideološke razdore, odlučio je da će predsjednik, odnosno on, biti službeni pokrovitelj najveće svjetske konvencije koja problematizira obavezno cijepljenje.

Damjan Tadic / CROPIX

Za glavnog je savjetnika angažirao poznatog teoretičara zavjere Davida Ickea, s kojim je redovito komunicirao samo posebno zaštićenim video linkom, a koji mu je redovito sugerirao kako analizom sjena može prepoznati gmazolike vanzemaljce. 

Kada je pak došao Dan oružanih snaga, predsjednik Pernar je hodao oko tenkova i u cijevi umetao ruže, dok je za njim trčala horda zaposlenika Ministarstva obrane i kriomice ih vadila van.

Mandat mu je završio nakon samo godinu dana jer je zaključio kako više ne može biti 'lutka na koncu ove masonske mašinerije koja pleše po naputcima gmazova - kreatora novog svjetskog poretka'. S Pantovčaka je na koncu deložiran jer nije otišao u dogovorenom roku. Nije poznato jesu li mu nekadašnji kolege iz Živog zida ponudili intervenciju prilikom deložacije.

Damjan Tadic / CROPIX

Škoro inzistirao da sam izvede himnu prilikom inauguracije

Miroslav Škoro odlučio je da će njegov mandat biti mnogo ležerniji, kako njegovim ustavnim ograničenjima i priliči, pa je već na vlastitoj inauguraciji zamislio da će himnu izvesti sam. Da ga Služba protokola nije na vrijeme spriječila i utišala mu mikrofon, nakon himne bi se Markovim trgom zaorila i 'Ne dirajte mi ravnicu', te pokoji izlazak na bis.

Toliko se zanio na pozornici da je zaboravio kako nije tamo da zabavlja, već da preuzme dužnost predsjednika, pa su ga u zadnji čas nekako nagovorili da u službenom djelu ipak ne bude viceva.

Vojko Basic / CROPIX

Pošto se nikako nije pomirio s činjenicom da mu je inauguracija prošla bez srca i bez duše, na vlastitu je inicijativu iste večeri na glavnom zagrebačkom trgu organizirao 'Inauguracijski after party' na kojem su se, kao u dobra stara vremena, okupila tri kuma i do jutra zabavljala razgaljene Hrvate.

"Napokon imamo predsjednika kakvog zaslužujemo, koji je iz naroda i koji narod voli", plakale su gospođe u mikrofone i kamere, koji su čitavu svečanost pratili uživo.

Idućeg dana Škoro se, s podočnjacima, ali spreman, pojavio pred novinarima kako bi ih brifirao o svojim budućim potezima.

"Moj je zadatak da vratim osmijehe na lica naših građana. Previše je ovdje negative i depresije, a tako smo krasna zemlja. Neću odustati od pjevanja, pa čak ni kao predsjednik", najavio je Škoro, pri tome novinarima suptilno podijelivši letke s najavom idućeg koncerta u Donjoj Stubici.

Duje Klaric / CROPIX

Priliku za pjesmu i šalu nije propuštao niti tijekom posjeta stranih dužnosnika, pa su ubrzo naslovnice svjetskih medija pisale o 'predsjedniku pop zvijezdi' koji uz dnevne dužnosti redovito puni koncertne dvorane i stadione. 

Državni proračun uštedio je gomilu novca na angažiranju izvođača povodom svakog državnog blagdana, s obzirom da je Miroslav Škoro besplatno pjevao na svakom događanju. Mandat je odradio do kraja jer nitko nije niti primijetio da predsjednik ne radi nešto politički ozbiljno.

* Ovaj tekst temelji se na potpuno fiktivnim situacijama i razgovorima koji su izmišljeni za potrebe teksta i nije bilo namjere za vrijeđanjem

Ivan Pernar

predsjednički izbori

Zoran Milanović

Miroslav Škoro

satira

kandidati

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter