Tko tu koga?

'Ako odbacimo nuklearno oružje doći će do stvarnog rata', ruski je odgovor na Trumpov prijedlog


100posto
28.04.2019.20:00
'Ako odbacimo nuklearno oružje doći će do stvarnog rata', ruski je odgovor na Trumpov prijedlog
Reuters

100posto
28.04.2019.20:00

Međusobno osigurano uništavanje - stup globalne stabilnosti - nestat će ako se Rusija, Kina i SAD dogovore da se riješe nuklearnog oružja, izjavio je zastupnik Leonid Slutsky.

"Ravnoteža snaga između Moskve i Washingtona temelji se na takozvanom međusobnom osiguranom uništenju", kazao je zastupnik za rusku televiziju, komentirajući intervju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je pozvao druge zemlje da smanje svoje nuklearne arsenale.

"Ako više ne bude tako, postojao bi rizik pravog rata, ne više ni manje."

Povećali vojni proračun

Američki predsjednik pozvao je SAD, Rusiju i Kinu da se odreknu nuklearnog oružja. “Svi (ga) se moramo riješiti. Rusija ga se mora riješiti, a Kina ga se mora riješiti ”, izjavio je Trump. Bijela kuća navodno priprema ambiciozan sporazum o kontroli naoružanja s Rusijom i Kinom.

REUTERS/Kevin Lamarque

Međutim, Slutsky, šef Odbora za međunarodne poslove Donjeg doma Rusije, bio je skeptičan prema nuklearnom razoružanju SAD-a, ističući kako su SAD ove godine povećale svoj vojni proračun do 716 milijardi dolara.

U veljači, SAD su se također jednostrano povukle iz Ugovora o INF-u iz 1987., koji zabranjuje rakete na zemlji s dometom između 500 km i 5 500 km, dodao je.

"Tako bi se izjava Donalda Trumpa mogla tumačiti samo kao promidžbeni potez, tipičan za ovog predsjednika. Često čini jedno za drugim kontradiktorne izjave ”, zaključio je Slutsky.

Donald Trump

Rusija

Kina

nuklearno oružje

newsletter

Prijavite se na Newsletter