znanstvenici na tragu rješenja?

Ako izumru kukci, dogodio bi se 'ekološki armagedon'. No, čini se da bi mogli stati na kraj njihovom naglom nestanku


Daniel Radman
23.11.2019.13:00
Ako izumru kukci, dogodio bi se 'ekološki armagedon'. No, čini se da bi mogli stati na kraj njihovom naglom nestanku
Profimedia

sažeto

Znanstvenici iz SAD-a smatraju da je problem svjetlosno onešićenje, a ne klimatske promjene


Daniel Radman
23.11.2019.13:00

Čini se da su znanstvenici napokon otkrili zašto je broj kukaca u ogromnom padu, prema nekim procjenama samo u zadnjih 25 godina broj im je opao za 75 posto.

Ta pojava već se naziva 'apokalipsom insekata', a njihov nestanak imao bi stravične posljedice na eko sustav Zemlje zbog nezaobilazne uloge kukaca, i kao oprašivača biljaka, i kao hrane za veće životinje.

U nekoliko desetljeća 40 posto vrsta bi moglo nestati

Profimedia

Pretpostavljalo se da su glavni krivci za njihov pad intenzivna poljoprivreda, korištenje pesticida te klimatske promjene, no istraživači sa sveučilišta u Massachusettsu misle drugačije. Njihovo istraživanje pokazalo je da je glavni uzrok svjetlosno zagađenje, objavili su u magazinu Biological Conservation.

Umjetni izvori svjetla negativno utječu na njihovu reprodukciju, skrivanje od predatora, ali i potragu za hranom, zbog čega bi u nekoliko idućih desetljeća mogli izgubiti čak 40 posto vrsta.

"Umjetni izvori svjetla preko noći utječu i na noćne i na dnevne kukce, njihov razvoj, kretanje, potragu za hranom, reprodukciju i rizik od grabežljivaca", stoji u tekstu.

Problem se ipak može riješiti

Profimedia

Osim toga, naglašavaju da se umjetni izvori svjetla ne odnose samo urbana područja, već problem stvaraju, primjerice, i osvjetljavanje autoputova i cesta.

Nestanak kukaca značajno je utjecao i na pad broja ptica u SAD-u i Kanadi, samo u zadnjih 50 godina njihova brojnost se smanjila za tri milijarde. Studija ipak završava u pozitivnom tonu, problem nestanka kukaca očito bi se mogao riješiti daleko lakše nego drugi sličniji problemi, dovoljno je da se smanji osvjetljenje noću.

klimatske promjene

nestanak

izumiranje

kukci

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter