istražujemo: obiteljske muke unajmljivanja

Ako imate djecu, a kamoli psa, pronalazak podstanarskog stana nemoguća je misija: 'Nemam vam trenutačno ništa za ljude s djecom'


Ružica Matić
15.11.2018.11:00
Ako imate djecu, a kamoli psa, pronalazak podstanarskog stana nemoguća je misija: 'Nemam vam trenutačno ništa za ljude s djecom'
Ronald Gorsic / CROPIX

sažeto

Vlasnici govore da ne žele ljude s djecom jer ih neće moći izbaciti na ulicu ako ne budu plaćali rentu


Ružica Matić
15.11.2018.11:00

- Dobar dan, zovem zbog oglasa za stan. Je li još slobodan?

- Moram provjeriti. Recite mi nešto o sebi. Tko bi bio u tom stanu, koliko vas je?

- Suprug, ja i dvoje djece.

- Hm… Koliko su vam stara djeca?

- Imam dva mala sina, četiri i osam godina.

- A joj. Ništa od toga. Vlasnici ne žele djecu u stanu.

Ovakav razgovor vodila sam mnogo puta sa iznajmljivačima stanova iz raznih dijelova Hrvatske. Priče poznanika koji se tuže da je prava muka naći podstanarski stan ako imaš malu djecu pokazale su se prilično točnima.

Ronald Gorsic / CROPIX

„Nemam vam trenutno ništa za ljude s djecom“, govori ljubazna agentica jedne zagrebačke agencije za nekretnine. „Imala sam jedan stan, ali danas je iznajmljen. Nažalost, puno vlasnika ne želi da im djeca žive u stanovima, osobito mala. Meni to jako otežava posao, ali što se može. Vlasnici imaju pravo izabrati tko će im biti podstanar“, kaže.

'Nemojte zamjeriti'

Tražila sam stan veličine 50 do 80 kvadrata i cijene do 500 eura na mjesec, poput prosječne hrvatske obitelji koja nema vlastitu nekretninu i ne može dignuti stambeni kredit. Za taj novac u Zagrebu se može naći stan u kvartovima malo udaljenijima od centra grada.

„Vlasnik želi iznajmiti stan paru ili studentima. Bez djece. Ja sam samo posrednik, nemojte zamjeriti“, govori muški glas koji se javio na broj pored oglasa za dvoiposobni stan u Voltinom koji se iznajmljuje po 400 eura na mjesec. Nisam mu stigla ni reći da bi u tom stanu trebao živjeti i pas, baš kao ni agentici koja se javila na oglas za sličan stan u Španskom.

Dragan Matic / CROPIX

„Ne morate mi slati mail s vašim podacima“, brzo kaže nakon što sam joj rekla da bi u stanu trebala živjeti obitelj s dvoje male djece.

„Djeca mogu, ljubimci ne“, odrješito pak kaže vlasnik dvoiposobnog stana za 400 eura u Savskom Gaju.  Koliko su podstanari sa psom ili mačkom popularni govori i podatak da od gotovo tisuću stanova, koji se trenutačno preko Njuškala nude u Zagrebu u kategoriji koju tražim, samo njih 29 ima oznaku da su dozvoljeni kućni ljubimci.

Neće ih moći izbaciti na ulicu, u tome je problem

U Splitu nije ništa bolje. „Nije problem za djecu, ali pas ne može unutra“, odgovara vlasnik stana od 70 kvadrata koji se iznajmljuje za 500 eura na mjesec. Prije toga su me dvojica glatko odbila kad sam spomenula sinove od četiri i osam godina.

„Zašto toliko vlasnika ne želi podstanare s djecom?“, pitam splitsku agenticu koja mi ljubazno objašnjava da u Splitu agencijsku proviziju plaća podstanar, a ne vlasnik stana, za razliku od Zagreba gdje je uglavnom obratno.

Niksa Stipanicev / CROPIX

„Boje se da će djeca, kao i ljubimci, napraviti štetu, ali najčešće kažu da ne žele ljude s djecom jer ih neće moći izbaciti na ulicu ako ne budu plaćali rentu“, odgovara agentica i dodaje kako je potražnja za stanovima u Splitu puno veća od ponude.

Još gore je, čini se, u Osijeku, gdje nijednom od ljudi koji su mi se javili na oglas nisam ni stigla reći da bi u stanu trebala biti djeca, a možda i pas. Svi stanovi sa ne baš dugačke liste ponuđenih već su bili razgrabljeni.  

Još manje stanova nudi se u Dubrovniku, a u oglasima često stoji napomena kako se stan iznajmljuje na određeno vrijeme, do svibnja (odnosno masovnog dolaska turista u grad).

Ipak ima nade

„Ma neće biti problem ni za djecu ni za ljubimca, naći ćemo vam nešto. Ima stanova“, razveselio me agent iz Rijeke.

Niksa Stipanicev / CROPIX

Sreća mi se nakon duge potrage osmjehnula i u Zagrebu. Vlasnik dvosobnog stana u Dubravi kazao je kako nema problema ni s malom djecom ni s ljubimcima, samo se stan treba kasnije vratiti u stanje u kojem je bio.

„Naravno da djeca mogu u stan, pa imamo ih i mi!“, kaže žena koja se javila na oglas za stan u zagrebačkoj Malešnici. „Neće biti problem ni za psa. Znate, selimo u drugu državu, samo nam je bitno da stan bude u dobrim rukama“.

stan

podstanarstvo

podstanari

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter