VELIKI IZVJEŠTAJ O ZARAZNIM BOLESTIMA

AIDS-a, tifusa i trihineloze sve manje, ali zabrinjava velik broj slučajeva svraba i mononukleoze


Tomislav Kukec
14.11.2017.09:45
AIDS-a, tifusa i trihineloze sve manje, ali zabrinjava velik broj slučajeva svraba i mononukleoze
iStock

sažeto

Najčešća zarazna bolest koja je sa sobom povlačila smrtnu posljedicu je upala pluća, od koje je prošle godine preminulo 173 osoba, naročito među starijom populacijom


Tomislav Kukec
14.11.2017.09:45

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji detaljno prati kretanje zaraznih bolesti u Hrvatskoj, objavio je prije nekoliko dana godišnje izvješće za 2016.godinu koje, iako pokazuje trend pada određenih zaraznih bolesti, ipak zabrinjava zbog sve većeg broja slučajeva svraba i mononukleoze. 

Tako smo prošle godine imali samo jedan slučaj dizenterije, hepatitis A otkriven je kod pet osoba, a među gotovo 1300 oboljelih od salmonele (trend poalganog pada) posebno se izdvaja smrtni slučaj malenog djeteta o kojem se u medijima dosta izvještavalo i koji je povezan sa svjetskom epidemijom salmoneloze.

Opasna lajmska borelioza

Zabilježen je i mali broj slučajeva botulizma, listerije, a iako se u svijetu mnogo govorilo o Zika virusu, u Hrvatskoj je prošle godine prijavljeno samo jedno oboljenje. Inače, prošle je godine po prvi puta prijavljena i infekcija Chikungunya virusom, u osobe koja se zarazila na Kostariki i slučaj se smatra prvim uvezenim slučajem u Hrvatsku. Radi se o virusnoj bolesti koja je identificirana u 60 zemalja Azije, Afrike, Europe i Amerike. Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka ubodom zaraženih ženki komaraca. Kad su ubodi insekata u pitanju, zabrinjava i relativno velik broj slučajeva lajmske borelioze koju prenose krpelji. Od te opasne bolesti, koja ako se ne liječi može ostaviti vrlo teške posljedice za organizam a nekad dovesti i do smrti, prošle je godine oboljelo gotovo 500 građana.

Epidemiolozi ističu kako je povoljna situacija i sa ostalim nekad vrlo rasprostranjenim zaraznim bolestima, poput hripavca, hepatitisa B, rubeole, zaušnjaka i tuberkoloze. Ističe se kako je to rezultat redovnog zaštitnog cijepljenja, no i tu se napominje kako je u padu broj cijepljenja, te HZJZ ističe kako je potrebno uložiti veće napore u razumijevanje razloga zašto se neke osobe u Hrvatskoj odbijaju cijepiti, naročito kad je riječ o roditeljima koji ne žele cijepiti svoju djecu.

Mononukleoza postaje "bolest prvog poljupca"

No, neke su bolesti u porastu, a prvenstveno su to zaraza mononukleozom te epidemija svraba. U izvještaju se navodi kako se mononukleoza zbog poboljšanja sanitarnih i higijenskih uvjeta više ne nalazi toliko u djece predškolske dobi kao prije. No, sve je češća među adolescentima, pa bi joj uz dosadašnji nadimak "bolest poljupca" možda bolje pristajao "bolest prvog poljupca". 

Samo prošle godine od mononukleoze je oboljelo više od 1850 ljudi u Hrvatskoj. Prisutna je i epidemija svraba, od kojeg je prošle godine patilo 2170 ljudi, a žarišta zaraze u kojima je najveći broj prijavljenih slučajeva su županije Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka, Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska i  Brodsko-posavska županija. unatoč blagom porastu novootkrivenih osoba s HIV-om (107), situacija s tom bolešću ipak je sve povoljnija, pa je prošle godine od AIDS-a umrlo tek troje ljudi.

Prošle smo godine imali i dvoje oboljelih od groznice Zapadnog Nila od kojih je jedan, na žalost, preminuo. Najčešća zarazna bolest koja je sa sobom povlačila smrtnu posljedicu je upala pluća, od koje je prošle godine preminulo 173 osoba, naročito među starijom populacijom.

Detaljan izvještaj HZJZ pogledajte ovdje

bolest

zdravstvo

HIV

epidemija

izvještaj

HZJZ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

hepatitis

svrab

zarazne bolesti

mononukleoza

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter