video: osveta bin ladena iz groba

Agente FBI- ja, policajce i liječnike doslovno 'kosi' smrt, a svima je samo jedna stvar zajednička


100posto
03.09.2018.11:50
Agente FBI- ja, policajce i liječnike doslovno 'kosi' smrt, a svima je samo jedna stvar zajednička
Profimedia

sažeto

Oko 7.500 službenih osoba za hitne slučajeve koji su radili na raščišćavanju područja koji je pogođen 11. rujna imali su neki oblik raka


100posto
03.09.2018.11:50

Agenti FBI-ja, liječnici i policijaci vjerojatno su bili izloženi kancerogenim isparavanjima i prašini poslije napada 11. rujna. Teroristički napad na Blizance u New Yorku 11. rujna obilježio je svijet i promijenio tijek međunarodne politike. Nakon tog dana počela je oštrija borba protiv terorističkih grupa, kojoj su se priključile gotove sve svjetske sile. FBI agent David LeValley krenuo na posao prema Manhattanu kada je ugledao kako prvi avion udara u Svjetski trgovački centar.  

Brzo je odjurio na mjesto događaja, gdje je pokušao pomoći preživjelima. Kada se prvi toranj srušio, našao je sklonište kako bi se zaštitio. Ono što nije mogao izbjeći je toksičan oblak prašine, kojoj je u potpunostio bio prekriven.  Godine 2008. dijagnosticirana mu je leukemija, preminuo je u svibnju od drugog oblika raka koji je metastazirao do njegovog mozga, imao je samo 53 godine.I nije jedini. 

Agenti FBI-ja i zdravstveni stručnjaci vjerojatno su bili izloženi kancerogenim isparavanjima i prašini nakon napada 11. rujna. FBI kaže da je jedan agent poginuo prilikom napada, dok ih je 15-oro umrlo od raka zbog toksičnih isparavanja.

Većina nije nosila sigurnosnu opremu

"Bin Laden čak i iz groba i dalje može doći do nas", rekao je jedan agent FBI-ja. To nas sve ozbiljno pogađa na više načina: ljudi umiru, a drugi su bolesni. Oni koji nisu bolesni se često pitaju - da li imam samo glavobolju ili je to rak?", rekao je on. Oko 7.500 službenih osoba za hitne slučajeve koji su radili na raščišćavanju područja koji je pogođen 11. rujna imali su neki oblika raka.

Više od 300 vatrogasaca i policajaca već je podleglo raku i drugim bolestima koji su povezani sa napadima. Većina nije nosila sigurnosnu opremu, jer se nije znalo kakvu opasnost predstavljaju otrovna isparavanja i druge materije. Liječnici i stručnjaci upozoravaju da je potrebno više istraživanja kako bi se izvukli zaključci između specifičnosti bolesti i izloženost mjestima koja su bila meta 11. rujna.

teroristički napad

blizanci

Osama bin Laden

11.rujan

newsletter

Prijavite se na Newsletter