GASTRO TRAVA

80-godišnja bakica peče kolače od marihuane


Mia Peretić
05.03.2018.18:05
80-godišnja bakica peče kolače od marihuane
Profimedia

sažeto

Brigitte Biesel uz božićne kolače za obitelj za sebe peče lijekovite kolačiće od kanabisa koji joj pomažu u borbi s kroničnim bolovima i depresijom


Mia Peretić
05.03.2018.18:05

Brigitte Biesel, 80-godišnja umirovljenica iz Njemačke, kao i većina bakica voli peći kolače. Baš je za Božić umijesila vanili kiflice, cimet zvjezdice i ostale delicije za prijatelje i obitelj. No, Brigitte voli peći i drugu vrstu kolača, a njih sprema samo za sebe. Pažljivo važući sastojke, kaže da danas priprema 'lijek', što zapravo znači da priprema kolačiće s kanabisom kupljenim u obližnjoj apoteci. 

U priči za njemački Vice, ova aktivna bakica iz okolice Berlina kaže da je kolače od trave otkrila kada joj je unuk krajem 2016. donio da proba nekoliko komada, u nadi da će joj pomoći ublažiti kronične bolove i depresiju od kojih je patila proteklih 60 godina, a za koje joj konvencionalna medicina nije ponudila odgovarajuće rješenje. 

Prvo se nećkala, priznaje, no nakon kratkog premišljanja odvažila ih se probati, misleći da joj ne može biti gore nego što jest. Nakon pola sata osjetila je djelovanje: „Bol nije potpuno nestala, ali nekako mi je bila lakše podnošljiva“, objašnjava ona. „Nije me toliko opterećivalo, nisam više ni bila tako tužna“.

Brigitte ne konzumira kolače od trave kako bi se osjećala napušeno i otupila osjetila: „Ne volim ti ja to“, kaže ona. Naprotiv, ona se zahvaljujući kanabisu osjeća življe nego ranije. Lakše podnosi bolove, lakše ustaje iz kreveta, može čak i udobno sjediti u svom vrtu kad procvjeta na proljeće.

Njeni zdravstveni problemi počeli su u radnim dvadesetima kada je oboljela od skolioze. To je nije spriječilo da vodi aktivan život pa je idućih deset godina provela skijajući, plivajući i radeći kao krojačica u kazalištu. No, u tridesetima joj se stanje naglo pogoršalo paralizirajući joj lijevi dio tijela. Nakon brojnih bolnih pretraga, liječnici su otkrili da je uzrok paralize bila diskus hernija. Gotovo 15 godina provela je paralizirana, da bi joj tek tijekom 80-ih tri berlinska doktora uspela stabilizirati vrat presadivši joj dio kosti s kuka. 

Nažalost, njenim zdravstvenim problemima ovdje nije bio kraj jer je pretrpjela moždani udar, a propisana terapija oštetila joj je stijenke crijeva i želuca. Uz to, dijagnosticirana joj je i rijetka vrsta mišićne paralize zbog koje nije mogla kontrolirati pokrete nogu. 

Tako se Brigitte našla u začaranom krugu dijagnoza i medikamenata koji su bivali sve jači, a sve manje efikasni. 

Njenu priču dijele tisuće Nijemaca koji su nedavno otkrili da kanabis pomaže tamo gdje je konvencionalna medicina nemoćna. Od ožujka 2017. njemački zakoni dopuštaju kupovinu marihuane za medicinske svrhe. Potreban je recept, no relativno malo klinika je prepisuje, a mnoge privatne osiguravajuće kuće odbijaju pokriti trošak. Krajem prošle godine više od 13 tisuća ljudi uputilo je zahtjeve ove vrste najvećim kompanijama za zdravstveno osiguranje u zemlji. Država je procijenila da će ih biti tek oko 700.

Biesel je za pet grama kanabisa platila 110 EUR, i još 160 EUR za konzultacije. Njen muž se odvezao do najbliže apoteke koja je još imala zalihe medicinske marihuane, petnaestak kilometara od njihove kuće. Kad pravi kolače, obično ispeče dovoljno da joj potraju dva do tri mjeseca. Osiguranje obično pokrije ove troškove, „mada nekad prave probleme“, kaže ona.

Doktor joj je prepisao dvije vrste kanabisa – ujutru Bakerstreet protiv bolova, uvečer Bediol da lakše utone u san. Pušenje marihuane za nju ne dolazi u obzir jer joj otežava cirkulaciju. 

Njemačka

kanabis

baka

kolači

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter