VIDEO: 'Stručnjaci su rekli da je ovo katastrofa'

100posto sa Zelenim odredom na sljemenskoj lokaciji gdje se devastira šuma. Otkrivaju i što se događa s kaznenom prijavom koju su predali DORH-u


Matej Devčić
02.04.2019.21:00
100posto sa Zelenim odredom na sljemenskoj lokaciji gdje se devastira šuma. Otkrivaju i što se događa s kaznenom prijavom koju su predali DORH-u

sažeto

Članovi foruma odveli su nas na lokaciju koju su im otkrili njihovi simptazeri


Matej Devčić
02.04.2019.21:00

O forumu Zeleni odred Udruge VIDRA-Veterani i društvena akcija koji se bore protiv eksploatacije drva iz šuma diljem Hrvatske, 100posto je već ekstenzivno pisao.

Nakon njihovog prosvjeda koji se održao u petak 29.3., koji je kako kažu podigao prašinu oko teme kojom se bave, odlučili smo s njima otići na Sljeme i obići lokacije na kojima se, prema njihovim saznanjima, vrši prekomjeran sječa šuma.

Pogledajte naš video-razgovor:

Obilazak Vučje jame na istočnom dijelu Sljemena

Lokaciju na Sljemenu koja je prema tvrdnjama foruma Zeleni odred najgore pogođena prekomjernom sječom drveta, te područje kod Brestovca na kojoj se također, kako ističu, sječe više nego što treba, nažalost nismo mogli obići.

Cesta koja vodi do lokacije bila je u trenutku našeg odlaska tamo zatvorena zbog radova na sljemenskoj žičari. Kolokvijalno rečeno, poljubili smo vrata.

Srdjan Vrancic/CROPIX

Stoga su nas članovi Zelenog odreda Vesna Grgić i Nenad Ljubić odveli na lokalitet Vučje jame na istočnom dijelu Sljemena gdje se, prema informacijama njihovih insajdera, isto devastira šuma.

Kaznena prijava koju su predali DORH-u je u postupku

Gospođa Grgić, pokazujući veliku ogoljenu površinu, tvrdi da niti djelatnici Hrvatskih šuma i Parka prirode Medvednica ne mogu reći da se radi o oluji Teodor koja se dogodila 2013. godine.

Srdjan Vrancic/CROPIX

"Stručnjaci su rekli da je ovo katastrofalno", tvrdi gospođa Grgić upozoravajući i na opasnost od klizišta koja će se na tom području stvarati.

Srdjan Vrancic/CROPIX

U svom naumu da na čistac istjeraju istinu o sječi šuma u Hrvatskoj DORH-u su zbog svega predali kaznenu prijavu koja je, kako priča gospođa Grgić, očito pokrenula neke stvari. "Dobili smo službenu obavijest da je kaznena prijava u postupku i možda se čak i nešto događa.

Srdjan Vrancic/CROPIX

Naime, dobili smo jučer obavijest da je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić bio na razgovoru. Da li je to zbog DORH-a ili utjecaja ministra, ne znamo. Rade li institucije svoj posao, to ćemo vidjeti. Radi se o stvarno katastrofalnoj i velikoj priči", kazala je gospođa Grgić.

Srdjan Vrancic/CROPIX

Sljeme

Hrvatske šume

forum Zeleni odred

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter