Narušava kvalitetu života

Zastrašujući problem sa zubima muči sve veći broj Hrvata, a jedna navika čini ga još gorim

Istraživanja su pokazala da ovaj problem kod nas ima čak 13,94 posto osoba u dobi od 20 godina na dalje, što je vrlo zabrinjavajuće
 Tonci Plazibat/Cropix

Zubi su ogledalo zdravlja.

Ovu rečenicu čuli ste sigurno nekoliko puta u životu, najčešće u osjetljivo dječje doba kada se stječu zdrave navike koje bismo trebali njegovati do kraja života. Među njih se ubraja i njega zuba koja prije svega uključuje svakodnevno pranje, čišćenje koncem i redovite posjete stomatologu. No, čak ni to nije garancija da će nam trajni zubi trajati cijeli život.

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da gotovo 3,5 milijardi ljudi u svijetu, što je oko 50 posto stanovništva, pati od nekog oblika bolesti zuba. Među vodećim uzrocima bolesti usne šupljine prema izvješću su neliječeni zubni karijes, teška parodontna bolest, rak usne šupljine te bezubost ili edentulizam. Prema istraživanjima, čak 30 posto svjetske populacije pati od potpune bezubosti, a 80 posto nedostaje barem jedan zub.

Iako je bezubost češća kod osoba starijih od 60 godina, WHO ističe da ovaj problem u Hrvatskoj ima čak 13,94 posto osoba u dobi od 20 godina na dalje. Dakle, bezubost ne pogađa samo stariju populaciju, već i mlađu te time predstavlja široko rasprostranjeni problem oralnog zdravlja u svijetu.

Iako opadanje zubi može imati neki dublji zdravstveni razlog, ova pojava ponajviše je estetske prirode jer narušava izgled lica i čeljusti. Time opada i kvaliteta svakodnevnog života pojedinca, kako zbog nemogućnosti normalnog žvakanja hrane i narušenog govora, tako i zbog neugode kod smijanja. No, što uzrokuje bezubost?

Neredovita higijena

Najčešći uzrok gubitka jednog ili više zuba je loša dentalna higijena, a s njom i pojava karijesa. Zubi bi se prema preporukama stomatologa trebali prati nakon svakog obroka, no malo tko za to ima vremena. Ipak, kod mnogih je za održavanje zdravlja zubi dostatno pranje ujutro i navečer, što će spriječiti pojavu karijesa i njegovo nagrizanje zubne cakline. Ne smijemo zaboraviti koristiti i konac koji uklanja ostatke hrane na mjestima gdje vlakna četkice ne mogu prodrijeti.

Loše životne navike

Iako se tako možda ne čini na prvi pogled, pušenje igra veliku ulogu u ispadanju zubi. Osim što duhanski dim razvija neugodan zadah i okus u ustima, stvara pigmentaciju na njima te oštećenja na desnima. Osim toga, kod osoba koje puše češće nastaje plak koji se, ako se ne uklanja, pretvara u zubni kamenac. On potom uzrokuje upalu desni koja može napredovati u parodontitis, bolesti kod koje dolazi do gubitka kosti. Zubi tada postaju pomični te lakše ispadaju.

image
Shutterstock

Nezdrava hrana

Osim loše higijene i pušenja, na stvaranje karijesa i posljedično ispadanje zubi utječe i konstantna konzumacija hrane bogate šećerima. Bakterije unutar plaka koriste šećer kao energiju i oslobađaju kiselinu kao otpadni proizvod, koji postupno otapa caklinu u zubima. WHO navodi da su čak i niske razine karijesa u djetinjstvu značajne za njegov pojačani razvoj tijekom cijelog života.

Lijekovi

Jedan od uzroka bezubosti mogu biti i neki lijekovi koji dovode do suhoće usta, što pak potiče stvaranje zubnih naslaga i utječe na zdravlje usne šupljine. Također, kemoterapija i radijacijska terapija smanjuju imunitet pa je tijelo podložnije bolestima i većoj slabosti kostiju te zuba.

Određene bolesti

Neke zdravstvene tegobe poput dijabetesa, hipertenzije, bolesti srca, upalne bolesti respiratornog sustava i reumatoidnog artritisa potiču probleme sa zubima, a posljedično time i njihovo ispadanje.

Vratite lijep osmijeh

Loša vijest je što se gubitak zuba, kada nastupi, ne može spriječiti, ali izgubljeni zubi mogu se nadoknaditi, čak i ako su baš svi ispali. Jedan od najučinkovitijeg načina za povratak lijepog osmijeha su zubni implantati. Riječ je o trajnom, fiksnom rješenju za problem bezubosti jer su implantati slični prirodnim zubima te u potpunosti obavljaju njihovu funkciju. Za razliku od većine klasičnih proteza koje često žuljaju i ispadaju, zubni implantati ugrađeni su u čeljusnu kost te služe kao baza za zubni nadomjestak, odnosno zubni most.

Najpopularnija metoda ugradnje implantata je inovativna All-on-4 metoda. Ona omogućuje potpunu rekonstrukciju zubnog niza na samo četiri implantata koji se ugrađuju u gornju ili donju čeljust, a nekada i u obje. Zubni niz digitalno je dizajniran što omogućuje vjernu rekonstrukciju zubi. Ova metoda dostupna je u Ortoimplant Dental SPA implantološkom centru posvećenom liječenju najtežih slučajeva bezubosti.

image

All-on-4 metoda

Ortoimplant Dental SPA

U Ortoimplant Dental SPA klinici ugrađuju se samo najkvalitetniji implantati na tržištu, a ugradnja se izvodi prema najsuvremenijem terapijskom konceptu. Velika prednost All-on-4 metode jest ta što se ugradnja obavlja uz analgosedaciju – stanje smanjene svjesnosti, u potpunosti kontrolirano od strane anesteziologa. Osim toga, postupak ugradnje traje samo nekoliko sati, a protokol se može provesti i u pacijenata koji imaju dijabetes, osteoporozu ili neku drugu bolest koja može biti kontraindicirana nadomještanju kosti. Nakon ugradnje, pacijent dobiva privremeni most koji se nakon nekoliko mjeseci zamjenjuje trajnim mostom.

Što ako nema dovoljno kosti za implantat?

Prepreka kod ugradnje implantata, koja se na prvu može činiti nepremostiva, jest nedostatak kosti u gornjoj čeljusti. No, metoda Zygoma All-on-4, koju također izvode stručnjaci u Ortoimplant Dental SPA klinici, potpuno rješava taj problem. Naime, prisutnost atrofije čeljusne kosti nije prepreka za izvođenje zahvata, navode u klinici, jer je svega minimalna količina kosti dostatna za koncept Zygoma All-on-4. Uz zigomatične implantate kirurška trauma smanjena je na minimum, a vrijeme zacjeljivanja nakon operacije je vrlo brzo. Krajnji rezultat su predivni zubi, baš kao prirodni!

I pacijenti s teškom atrofijom donje čeljusne kosti mogu vratiti divan osmijeh, a za njih su idealni subperiostalni implantati. Riječ je o najnaprednijoj metodi liječenja bezubosti individualiziranim implantatima. Izrađuju se za svakog pacijenta posebno prema specifičnostima i zahtjevima anatomije njegove čeljusti. Subperiostalne implantate odlikuje najveća moguća preciznost prilikom ugradnje jer moderna dijagnostika i tehnologije izrade implantata to garantiraju, navode u Ortoimplantu. Metalni okvir se kod ovih implantata postavlja direktno na preostalu kost, ispod tkiva desni, a na njemu se nalazi postolje s navojem koje nosi fiksnu protezu.

image
Ortoimplant Dental SPA

Dr. Zdenko Trampuš, osnivač Ortoimplant Dental SPA implantološkog centra, uvodi u svoju svakodnevnu kliničku praksu još jedan novitet – pterigoidne implantate. Oni su alternativna opcija iskorištavanja preostale kosti kao sidrišta za implantate umjesto postupaka augmentacije kosti i podizanja sinusa.

“Jedna od najboljih odluka u životu jest ta što sam brigu o svojim zubima povjerio dr. Trampušu. Najviše me dojmila ljubaznost i spremnost cijelog tima da mi vrate davno izgubljene zube i samopouzdanje. Sada ponovno ponosno pokazujem svoj osmijeh”, rekao je pacijent Zlatko kojemu je ugrađen All-on-4 u gornju i u donju čeljust.

image

Dr. Željko Trampuš i pacijent Zlatko

Ortoimplant Dental SPA

Jedinstveni protokol

Da bi sve ove metode bile 100 posto učinkovite, važno je provesti temeljit pregled preostalih zuba, usne šupljine i čeljusti. Zato je Ortoimplant Dental SPA klinika razvila posebni Ortoimplant Dental SPA protokol – jedinstvenu vrstu stomatološkog protokola koja protokola koji kombinira besplatan prvi pregled i dijagnostiku CBCT RTG uređajem, najnaprednije stomatološke i SPA tretmane kao i mogućnost da prespavate stomatološki zahvat.

Što sve uključuje besplatan prvi pregled u Ortoimplant Dental SPA?

- funkcionalno-dijagnostički pregled

- ortopan 2D dijagnostiku

- digitalnu 3D dijagnostiku gornje i donje čeljusti (CBCT RTG uređajem)

- specijalističku obradu

- izradu i prezentaciju terapijskog plana

Klinika Ortoimplant DENTAL SPA registrirana je za anesteziologiju te je pacijentima, prema indikacijama, dostupna ANALGOSEDACIJA - stanje smanjene svjesnosti, u potpunosti kontrolirano od strane anesteziologa.

Sve informacije vezane uz ugradnju implantata u Ortoimplant DENTAL SPA klinici možete pronaći i na njihovim službenim Instagram i Facebook profilima.

Da posjet stomatologu može biti i opuštajuće iskustvo dokaz su Dental SPA tretmani poput limfne drenaže, masaže, aromaterapije, autotransfuzije ozonirane krvi, magnetoterapije i intravenozne suplementacije.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Ortoimplant Dental SPA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:09