Uzor za sve

Zagrepčanin Siniša napravio je ono od čega mnogi muškarci zaziru: ‘Ne marim za komentare okoline‘

Nije bilo nikakvih uzdaha napora, zastajkivanja kako bi se pronašla odgovarajuća riječ ili lažnih prenemaganja. Samo iskrena konverzacija o jednom od, kako kaže, ljepših razdoblja njegova života

Siniša Nikolić i kćer Viktorija

 Biljana Blivajs/Cropix

Siniša Nikolić ima 39 godina i živi u Zagrebu. Radi u IT firmi, u braku je sa suprugom Jasminom od 2015. godine te imaju 6-godišnju kćerku Viktoriju. Na proljeće očekuju rođenje sina i, ako se pita tata, zvat će se Dorian, iako mama više naginje prema imenu Benjamin.

Iz svega do sada rečenog, Siniša vodi uobičajen život, kao i brojni drugi muškarci u Hrvatskoj. No, u jednom pogledu, on je posebniji od drugih. Siniša je jedan od rijetkih očeva u zemlji koji je prije promjene zakona bio na roditeljskom dopustu.

Tijekom 2016. godine tek je 158 očeva koristilo rodiljni dopust, a njih samo 1930 koristilo je roditeljski dopust (nakon šest mjeseci života djeteta). Kada se te brojke stave u omjer s ukupnim brojem novih očeva, ispada da su na 1000 očeva samo dvojica koristila rodiljni dopust, a samo četvorica roditeljski dopust. Jedan od endema iz tog doba jest i Siniša.

Za sebe kaže da je svojevrsni ambasador roditeljskog dopusta jer obožava pričati o tom razdoblju svog života. U to smo se i sami uvjerili tijekom našeg razgovora. Nije bilo nikakvih uzdaha napora, zastajkivanja kako bi se pronašla odgovarajuća riječ ili lažnih prenemaganja. Samo iskrena konverzacija o jednom od, kako kaže, ljepših razdoblja njegova života.

Roditeljski dopust iskoristio je kada je Viktorija imala 10 mjeseci. Njegova se supruga odrekla dva mjeseca svog rodiljnog dopusta, tako da je on na raspolaganju imao četiri mjeseca za brigu o kćerki.

Radoznalo iščekivanje

Kada se približavalo vrijeme da preuzme kormilo nije osjećao nervozu, kaže. Naprotiv, u njemu se svakim danom sve više nakupljalo radoznalo iščekivanje.

- Sudjelovao sam u svim koracima, od mijenjanja pelena pa do hranjenja, tako da mi nijedan zadatak nije bio stran. No, nisam nikada ostao isključivo sam s Viktorijom zbog toga je u meni raslo to iščekivanje da vidim kako će nam izgledati dan. Supruga nije bila zabrinuta jer smo ranije već dokazali jedno drugome da možemo sve napraviti, nevažno tko je s njom – govori Siniša.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ubrzo se uvjerio da postoje neki izazovi koji supruzi jednostavno idu bolje. Multitasking, briga o domaćinstvu, organizacija dana i obveza, Jasmina je, kaže, u tome briljirala, iako je i on pronašao svoje tehnike rješavanja problema.

Za umirivanje plača je, primjerice, strpljivim i laganim glasom pjevao pjesmice, nosio je i ljubio, trudeći se svojim mirnim tonom prenijeti i njoj jednaku energije. Sve kako bi joj pokazao da je ovdje samo za nju, baš kao i njena majka.

No, s druge strane, on je uspio izvojevati neke pobjede koje supruzi nisu uspjele. Jedna na koju je posebno ponosan jest trenutak kada su odvojili Viktoriju od majčinog mlijeka. Dogodilo se to tijekom ljeta, nakon što su ostali sami na moru. Nahranila se prije polaska na autobus i to je bilo to, a sljedeći dani su, kaže, bili pakao. Nije htjela prestati plakati i konstantno je tražila majku, no Siniša je stoički istrpio njene suze, s time da joj je paralelno davao vodu u bočici. Nakon četvrtog dana je napokon prihvatila zamjenu. Tu noć je, veli, prespavao u komadu, po prvi puta otkad se rodila.

Baby Food Factory

Nakon toga su počeli uvoditi različite vrste dječje hrane, pomno pazeći na njenu prehranu. Kako su se u jednom trenutku oboje vratili na posao, imali su manje vremena za kuhanje pa su, kao i brojni drugi roditelji, otključali svijet nutritivnih obroka. Na vlastitom primjeru su uvidjeli da su kupovne kašice u teglicama sjajan obrok tijekom odlaska u park ili na izlet. Ponuda na tržištu se u međuvremenu uvelike razvila pa su danas za užinu postala vrlo popularna tzv. pouch pakiranja voćnih užina koja dijete s vremenom može samostalno koristiti jer je ambalaža jako praktična i manja je vjerojatnost da će doći do prljanja odjeće. Tu su i suhe kaše u različitim kombinacijama i s više žitarica koje su obogaćene vlaknima, mineralima I vitaminima.

Praktičan, a ujedno zdrav i prirodan obrok za mališane su Nutrino proizvodi u teglicama i pouch pakiranjima, izrađeni od sto posto prirodnih sastojaka, bez aditiva, konzervansa i dodatnih šećera. U svojoj ponudi Nutrino ima širok asortiman hrane za djecu koji pokriva sve uzraste od prvih zalogaja pa do zdravih obroka u kasnijoj dobi.

image
Nutrino

Nutrino se na tržištu pojavio 2018. godine i u kratkom roku je postao značajan regionalni igrač u kategoriji hrane za bebe. Iza ovog brenda stoji BFF - Baby Food Factory, nova tvornica s najmodernijim postrojenjima čija proizvodnja zadovoljava najsuvremenije svjetske standarde.

Nutrino voćne kašice u staklenkama dolaze, primjerice, u raznim varijantama voća sa ili bez dodataka keksa ili žitarica te nude sve što dijetetu treba za pravilan rast i razvoj. Nadalje, njihovi voćni pirei u "pouch" pakiranjima dostupni su u raznovrsnim voćnim kombinacijama bez dodatnog šećera od sto posto voća kao što su jabuka, kruška, banana, breskva, malina te u varijantama s keksom i žitaricama, a ujedno su praktični za nošenje i konzumaciju izvan kuće, bez straha od prosipanja po torbi ili kolicima.

Nutrino u ponudi ima i suhe žitne kaše, mliječne i bezmliječne, koje se proizvode od prirodnih sastojaka i obogaćene su vitaminima, vlaknima i mineralima. Suhe kaše predstavljaju važan dio bebine prehrane, posebice kašice oko četvrtog do šestog mjeseca života kada se uvodi nova hrana.

image
Nutrino

Zajedljivi komentari

Iako su hranjenje uspješno savladali, Nikolići su kod jedne prepreke naprosto morali stisnuti redove i prihvatiti je takva kakva je. Riječ je o financijama. Naime, u to vrijeme je roditelj tijekom dopusta primao naknadu od oko 2000 kuna, ovisno o plaći. Kako je Siniša zarađivao više od supruge, morali su se pripremiti na malo jači udarac na kućni budžet. Danas, pak, to ne bi bio slučaj. Zakonskim izmjenama je od 1. kolovoza povećavan maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta na 7500 kuna. Unatoč smanjenju prihoda, nisu htjeli odustati od svog plana. Kako si je tada rekao tata Siniša, nitko neće poginuti za tih par tisuća kuna, a zauzvrat će dobiti neizmjerno više.

- Cijela ta priča da je uloga muškarca da zarađuje, a žene da odgaja djecu, to je tako zastarjelo. Davno su prošla ta vremena – smatra.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Unatoč tome, bilo je onih koji su okrenuli očima na vijest da će uzeti roditeljski dopust. I to ne samo kod muškaraca, nego i žena koje bi znale reći da se ne treba petljati u njihov posao. Kako kaže, nisu to bili zajedljivi komentari, takve stvari bi bile rečene kroz šalu, no, opet, moglo se očitati stanje njihovih misli. No, Siniša se nije obazirao na to što selo priča. On je i dalje ustrajao u svojoj misiji da osvijesti druge koliko je to lijep i važan trenutak za svakog oca.

Njegovi kolege i prijatelji mu zbog toga skidaju kapu, iako, veli, nema puno njih koji su odlučili krenuti njegovim stopama.

- Dio očeva koje znam se boji te odgovornosti te zato sve prebacuju na ženu, govoreći da je ona bolja. Koliko god neki pričaju da je to lagan posao, svi smo svjesni da nije ni najmanje. U prvih šest mjeseci života majke se toliko namuče, dok smo mi očevi samo pomoćni alat. No, zato imamo kasnije priliku povući malo više, a ne čekati neke zrelije godine kada ćemo kroz razgovor i autoritet uspostaviti neki odnos s djetetom – ističe Siniša.

Ravnopravan odnos

Danas, kaže, osjeti tu povezanost s Viktorijom. Nikada nije rekla da tatu voli više od mame ili obrnuto. Oba roditelja je imala jednako u svom životu, nije imala osjećaj da joj jedan više ili manje nedostaje. To ne bi bilo moguće da se nije trudio provesti toliko vremena s njom, uvjeren je Siniša.

- Od početka veze, Jasmina i ja smo krenuli ravnopravno. To se odnosilo na sve, od kućanskih poslova, do brige o nama i, kasnije, o Viktoriji. Zato sam htio sudjelovati u tom iskustvu, ne iz obveze, već iz potrebe. Tako smo si posložili život, ne vodimo se starim obrascima ponašanja, jednostavno imamo svoj način kojim guramo kroz svijet – priča Siniša te dodaje da će ponovno uzeti roditeljski dopust kada se rodi sin.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Iako, priznaje, ovoga puta ga je malo više strah nego kod Viktorije. Tada nije znao u što se upušta, dok se sada ne može oteti misli da ga očekuju neprospavane noći, suze i brdo pelena. No, isto tako zna će mu kroz sve to pomoći supruga i roditelji, što njegovi, tako i suprugini. Stoga, tu je, opet, i to jedno iščekivanje da se upozna sa svojim sinom i s njim provede vrijeme koje će biti samo njihovo.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Baby Food Factoryja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:13