Jednostavni koraci

Tijekom ljeta bacimo 30 posto više hrane, uz ova četiri savjeta sačuvajte namirnice, ali i novac

U Hrvatskoj se godišnje baci 71 kilogram hrane po stanovniku, što je kao da svatko od nas baci 363.140 štruca kruha. Osim pekarskih proizvoda u otpadu često završe i mliječni proizvodi, riba, meso, voće i povrće
 Shutterstock

Je li vam se ikada dogodilo da niste znali što napraviti s viškom nepojedene hrane pa ste je bez puno razmišljanja iz tanjura preselili u koš za smeće? Niste jedini jer veliki broj Hrvata svakodnevno čini istu stvar. U Hrvatskoj se godišnje baci 71 kilogram hrane po stanovniku, što je kao da svatko od nas baci 363.140 štruca kruha.

Tijekom ljeta se namirnice bacaju još i više! Prema jednoj studiji 31 posto više nego inače. Posebno u Istri, Primorju i Gorskom Kotaru (61 kg po stanovniku), iako ni Dalmatinci nisu ništa bolji jer se u južnom dijelu Lijepe naše godišnje baci 57 kg prehrambenih proizvoda. Razlozi? Rjeđe iskorištavaju ostatke obroka za pripremu novoga i češće bacaju hranu s istekom roka trajanja čim on istekne.

Možemo li spriječiti pretjerano bacanje namirnica? Naravno, i to svatko od nas već danas pomoću par jednostavnih trikova i malom promjenom navika. Prvi korak može biti edukacija što učiniti s bio otpadom ili viškom od obroka, a onda znanje možemo iskoristiti u praktične svrhe: zamrznuti i kompostirati ostatke obroka, kao i izrađivati tjedni jelovnik te popis namirnica za kupovinu. Još uvijek niste sigurni kako započeti? U tom slučaju "bacite oko" na konkretne savjete koje smo za vas pripremili u nastavku teksta:

Zamrznite ostatke

image
Shutterstock

Najjednostavniji način čuvanja viška hrane je da ga pohranite u vrećice za zamrzivač i u hladnjaku ga držite do idućeg korištenja. Zrele banane, jabuke, maline, kupine, rajčice, paprike, brokulu ili bilo koje drugo voće kasnije iskoristite za pripremu ukusnog smoothieja ili ručka. Isto tako i gotov obrok skladištite u posudice na kojima je ispisan datum kada ste ga pripremili te zatim pohranite u zamrzivač. Tako ćete si osigurati gotov ručak u danima kada nemate volje za kuhanjem.

Kompostirajte

image
Shutterstock

Premda je svima cilj smanjiti bacanje hrane, ono se ipak ne može u potpunosti izbjeći jer nije svaka kora od voća i povrća jestiva pa se negdje jednostavno treba odložiti. U tom slučaju nije loše ako u jednu posudu odvajate ostatke voća i povrća i tako stvarate zalihu kuhinjskog komposta koji se kasnije može iskoristiti u gnojenju biljaka. Ako živite u kući s dvorištem u kojoj je veliki spremnik za kompost, onda ga punite hranom i dodatnim slojevima trave te potom ostavite da fermentira. Kada ostaci hrane potamne i potpuno se stope sa sijenom trave, dobro ga prosijte i, naposljetku, dodajte na zemlju u vrtu. Zreli kompost sadrži i do 80 posto organskih tvari kao što su kalij, kalcij i dušik pa će zahvaljujući njima zemlja biti plodnija, a biljke "zdravije". Naravno, uz sve to, smanjit ćete bacanje hrane.

Napravite tjedni jelovnik

image
Shutterstock

Izrada tjednog jelovnika oduzima svega par minuta i malo promišljanja, no ono što zauzvrat dobivamo je kupovina isključivo hrane koja će se sigurno naći u našem tanjuru i pojesti. Najbolji trik je ako svaku večer prije spavanja "bacite oko" na namirnice u hladnjaku te ostavi i složite jelovnik od onoga što već imate. Gotovo svatko uvijek u kartonskoj kutiji ima barem jedno jaje, a nerijetko se u zamrzivaču pronađe i pokoji komad mesa koji samo čeka da ga se pripremi. Zašto ih ne biste zapisali u planer tjednog jelovnika, uz to dodali nekoliko grama svježeg povrća i počastili se sljedeći dan za ručak?

Sastavite popis za kupovinu

image
Shutterstock

Nekoliko trikova može pomoći da izbjegnete prekomjernu kupnju. Prije svega, pobrinite se da u shopping idete punog želuca jer ćete se tako lakše oduprijeti kupovini nepotrebnih stvari. Prema istraživanju, osobe koje odlaze gladne po nabavku namirnica ne samo da više kupe, nego i češće biraju visokokalorične namirnice upravo zato što je tijelu potrebna energija pa podliježemo brzim rješenjima kao što su čipsevi, krafne, peciva i slatkiši.

Može pomoći i popis za kupovinu! Planirajte kupnju uz pomoć blokića i olovke ili digitalnih rješenja poput aplikacija kojih je pregršt. Provjerite koje namirnice vam nedostaju u kući ili stanu pa ih dodajte u svoju digitalnu ili fizičku shopping listu.

Isprobajte i ove savjete!

Danas svi koristimo društvene mreže, a ondje se na dnevnoj bazi mogu pronaći korisni savjeti o bilo kojoj temi pa i o onoj kako smanjiti bacanje hrane u svom domu. Internet je riznica zero waste recepata, savjeta kako ispravno reciklirati ili, pak, kako skladištiti namirnice ljeti, a potrebno je samo malo "pronjuškati" po društvenim mrežama da bismo dobili odgovore na sva pitanja.

Konzum, jedan od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, pokrenuo je putem svojih digitalnih platformi Reciklopediju, kampanju koja ima za cilj educirati sve nas kako smanjiti bacanje hrane i tako napraviti pozitivnu promjenu. Ondje, na jednom mjestu, možete pronaći odgovore na pitanja kako pisati listu namirnica za kupovinu, mudro pohranjivati i duže uživati u hrani, pametno kuhati i posljedično manje bacati i kreativno iskorištavati ostatke. Sadržaj je nastao u suradnji s Marinom Matijević, pokretačicom inicijative "Ja bolji građanin" u cilju informiranja i edukacije prema načelima ekologije i održivosti.

Uključite se i vi! Konzum je u suradnji s udrugom Ja Bolji Građanin kreirao izazov na društvenim mrežama #reciklopedija koji potiče pojedince da pokažu kako usvajaju dobre navike te kako smanjuju bacanje hrane. Za sudjelovanje je potrebno samo screenshotati ili podijeliti sliku, priložiti svoju fotografiju ispunjenog izazova i potpisati je hashtagom "reciklopedija".

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Konzumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:22