Idealna za izlet

Jeste li posjetili ‘prvu klet do Jelačić placa‘? Nadaleko su poznati po vrhunskom mejašu

Odmor na seoskim imanjima sve je češći izbor za opuštanje od svakodnevnog stresa. Jedno smješteno u Prigorju turistima pruža najbolje od ruralnog turizma – dobru hranu, divan ambijent i posebnu sortu vina koja nije baš karakteristična za to područje
 OPG Polovanec

Ako živite u gradu i svaki dan se morate probijati kroz gužvu, znate koliko to može biti iscrpljujuće. Urbanizacija, stres i stalna utrka s dnevnim obavezama ostavlja danak na našem zdravlju, kako fizičkom tako i psihičkom. Sav taj nakupljeni pritisak rezultira potrebom za njegovim opuštanjem pa mnogi od nas jedva čekaju vikend da odmore moždane vijuge dalje od vreve. Povratak prirodi ono je što neopisivo treba modernom čovjeku kako bi unio mir u svoj život, a odlično rješenje je boravak u ruralnim sredinama.

Posljednjih godina sve se više razvija seoski turizam koji doprinosi gospodarstvu određenog ruralnog područja, a obuhvaća gastronomiju, poljoprivrednu proizvodnju i turističke usluge. Na samo pola sata vožnje automobilom od centra Zagreba, u prigorskom naselju Đurđekovec, smjestilo se Izletište Polovanec. Odlična prigorska vina, domaća hrana, mnoštvo zelenila samo su neki od sadržaja koje obitelj Polovanec nudi u svojoj, kako je od milja zovu, „prvoj kleti do Jelačić placa“.

image

Izletište Polovanec nalazi se na samo pola sata od Zagreba

Marko Todorov/Cropix

Od hobija do tradicije

OPG Polovanec prostire se na 2,2 hektara na kojem se, osim kleti uređene u domaćem stilu, nalazi i vinograd. On je srce njihovog posla, objasnio nam je vlasnik OPG-a Miroslav Polovanec, te ga imaju već nekoliko generacija.

image

Miroslav Polovanec

Marko Todorov/Cropix

- Pradjed je sve započeo, a moj otac Stjepan i ja smo nastavili. U početku nam je vinogradarstvo bilo više kao hobi. Kako smo se bavili ugostiteljstvom, prodavali smo vino samo u kafićima. No, jednom prilikom nas je put odveo u Austriju gdje smo vidjeli kako mali proizvođači prodaju svoje vino na kućnom pragu i tad smo se pitali: Pa zašto mi to ne bismo mogli? – govori nam Polovanec, ujedno osnivač i predsjednik Udruge Vinska cesta Grada Zagreba koja spaja sedam seoskih obiteljskih gospodarstava.

Polovančevi danas uzgajaju čak 14 sorti grožđa - devet crnih i pet bijelih. No, u početku nije sve išlo tako glatko. Naime, za crne sorte grožđa nije postojala subvencionirana sadnja jer se vjerovalo kako one ne uspijevaju u prigorskom kraju. Zato je Polovanec u suradnji s Agronomskim fakultetom pokrenuo pilot-projekt i ostvario dugogodišnju želju.

image

Na imanju se uzgaja čak 14 sorti grožđa

Marko Todorov/Cropix

Među njegovim crnim vinima posebno se ističu Syrah, Cabernet Sauvignon i Cuvée Krč. Sve tri sorte nisu baš karakteristične za prigorske krajeve, posebice Cuvée Krč koji nosi ime po položaju na kojem su posađeni vinogradi. Riječ je o mješavini Cabernet Sauvignona, Merlota i Syraha te je jedno od omiljenih vina obitelji Polovanec.

image

Miroslav Polovanec u vinskom podrumu na imanju

Marko Todorov/Cropix

Specijaliteti od kojih rastu zazubice

Iako je vino njihova prva ljubav, Polovančevi su se tijekom godina suočili s brojnim izazovima koji su im uzdrmali poslovanje, ali ne i motivaciju. Vinogradarstvo, kaže Miroslav Polovanec, iziskuje mnogo strpljenja i živaca jer je svaka godina drukčija.

- To je industrija pod vedrim nebom, gdje ne možete utjecati na baš sve faktore poput vremenskih neprilika. Kasni mrazovi znali su nam uništiti nasade, a ove godine zbog neprestane kiše nikako ne uspijevamo poprskati vinograd protiv nametnika i bolesti. U ovom poslu stalno moraš ‘osluškivati‘ i truditi se svim snagama da plod preživi do jeseni i eventualne nedaće okrenuti u svoju korist. Svatko tko se kani baviti ovim poslom, trebao bi biti ustrajan, hrabar i imati dozu ludosti u sebi koja ga gura naprijed – govori Polovanec.

image

Domaća hrana neizostavan je dio uživanja na Izletištu Polovanec

Davor Dragicevic/OPG Polovanec

Njihova pažljivo kreirana vina osvojila su brojne nagrade i oduševila ljubitelje dobre kapljice pa je ova starosjedilačka obitelj odlučila proširiti priču. Prije 12 godina prodali su kafić u Sesvetama i otvorili izletište na kojem danas imaju raznoliku gastronomsku i turističku ponudu. Osim vožnje kočijom i predivnog pogleda na zelene vinograde, putnike namjernike najviše osvajaju prigorski specijaliteti. Među njima su štrukle, domaće kobasice i prigorski mejaš – svinjski lungić punjen domaćim sirom, špekom i jabukama, omotan špekom i ispečen na roštilju.

- Neki gosti samo zbog mejaša dolaze do nas, a uz njega savršeno paše domaći kukuruzni kruh, za koji brašno meljemo na starinskom kamenu – objašnjava Polovanec.

image

Obitelj Polovanec već generacijama se bavi proizvodnjom vina

Marko Todorov/Cropix

U blizini vinograda nalaze se i dva plastenika u kojima obitelj uzgaja domaće povrće poput zelene salate, rajčica, paprike, luka, krastavaca, krumpira i još mnogo toga. Ambijent u kombinaciji s ukusnim prigorskim delicijama idealan je spoj ne samo za bijeg od grada, nego i za razne svečanosti. Prostor unutar kleti dovoljno je velik za proslavu krštenja, pričesti ili krizme, kao i za vjenčanja te druge privatne zabave.

image

Unutrašnjost kleti uređena je u domaćem stilu

Marko Todorov/Cropix

Povezanost je važna

Budućnost seoskog turizma u Hrvatskoj, kaže Polovanec, itekako je svijetla, no smatra da bi se ponuda smještaja i sadržaja trebala pojačati, kao i njihova promocija. Kako je potražnja nekada veća od ponude, Polovančevi na imanju uskoro otvaraju hotel s 12 dvokrevetnih i šest trokrevetnih soba.

image

U sklopu imanja uskoro se otvara i hotel

Marko Todorov/Cropix

- Dogodila nam se situacija da nam je došlo nekoliko autobusa punih turista iz Koreje te ih nismo imali gdje smjestiti. Ne možemo si dopustiti gubitak klijenata, no takvog problema zahvaljujući hotelu neće više biti – napominje Polovanec.

Za uspjeh kontinentalnog turizma, dodaje, vrlo je važna dobra povezanost s vlasnicima OPG-ova. Zato ono što ne proizvedu sami, Polovančevi kupuju od ostalih poljoprivrednika, a Vinska cesta grada Zagreba nastoji ojačati suradnju među seoskim gospodarstvima.

image

OPG Polovanec

OPG Polovanec

Veliku ulogu u takvoj vrsti poslovanja i vidljivosti potencijalnim turistima ima i dobra internetska veza jer im mnogo upita dolazi putem interneta. Osim toga, turisti, smatra Polovanec, žele imati pouzdan pristup internetu bez obzira na to što se nalaze na ruralnom području.

image
Marko Todorov/Cropix

- Nekada je internetski signal ovdje bio prilično slab, no odabirom A1 Hrvatska teleoperatera riješili smo i taj problem. Njihova podrška nam je bitna jer je u današnje vrijeme za svaki dio poslovanja važan internet, bilo da je riječ o izdavanju računa, dogovaranju poslova, oglašavanju preko društvenih mreža… Osim toga, s izgradnjom hotela uvest ćemo A1 optičku mrežu pa će brzina i kvaliteta signala biti još bolja – zaključio je Polovanec.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:26