‘MALE PLITVICE‘

Uživajte u bezbrojnim nijansama tirkiza u šetnji uz predivnu rijeku Slunjčicu

Uz sedrene barijere mogu se vidjeti stare, sada zapuštene vodenice, a svako malo ukazuju se klupice ili odmorišta idealna za piknik
 Martina Hrupić

Trebao je to biti tek običan, jednodnevni izlet, to jest kratki bijeg iz Zagreba negdje u prirodu, daleko od ljudi i betona. No, potpuno neočekivano prerastao je u pravu pravcatu uspomenu koja će nas pratiti još jako dugo. Nemoguće je, naime, zaboraviti takvu ljepotu. A rijeka Slunjčica upravo to jest.

image
Staza do izvora Slunjčice dugačka je 7,4 kilometra
Martina Hrupić

Kako bismo došli do nje i puta koji prati njezin nevjerojatno lijep tirkiznoplavi tok sve do njezina izvora, hladnokrvno smo (iako to, priznajemo, zvuči kao pravo svetogrđe) protutnjali pored, upravo na njoj smještenih, predivnih i vrlo razvikanih Rastoka te se parkirali u tek nekoliko stotina metara udaljenom Slunju, na Trgu Zrinskih i Frankopana, u neposrednoj blizini slunjske tržnice. Navukli smo malo robusniju obuću i dali se u hod. Prva od bezbrojnih nijansi tirkiza dočekala nas je već praktički iza prvog zavoja cestice koja se spušta prema Slunjčici. Ostatak šetnje ispunit će sva obećanja koja nam je taj prvi susret nagovijestio. Ispred nas će se redati jedno "ulje na platnu" za drugim...

image
Staza je markirana i, kako prati rijeku, na njoj je praktički nemoguće izgubiti se
Martina Hrupić

Boja rijeke, većinu vremena spore i lijene, osim na njezinu vrelu te na sedrenim barijerama preko kojih se ponegdje silovito spušta, naprosto je neopisiva. Uzalud je trošiti riječi, fotografije govore sve, pogotovo u ovo doba, u kombinaciji s jeseni. Njezine pitome obale krasilo je u trenutku naše šetnje šarenilo krošnji, dok je površinu prozirne, nevjerojatno čiste vode, koja je otkrivala sve detalje iz svojih dubina, ponegdje prekrivalo otpalo lišće, naslagano poput komadića neke samo prirodi poznate slagalice.

image
Najvećim dijelom rijeka teče mirno, osim kad se spušta preko sedrenih barijera
Martina Hrupić

Praktički cijelim putem do izvora, kojih 7,4 kilometara, hodali smo po mekanom sagu šarenog lišća, po lako pristupačnom, većinom ravnom putu, tik uz samu rijeku. Na nekim njegovim dijelovima dočekale bi nas lagane uzbrdice sa stepenicama i improvizirani "mostići" ili prolazi. Izrađeni od drva, potpuno su se stopili s prirodom. Na nekim ih je mjestima ona sama počela preuzimati - drveni rukohvati nerijetko su bili prekriveni mahovinom ili gljivama.

image
Na Slunjčici se nalaze stare vodenice
Martina Hrupić

Uz sedrene barijere mogu se vidjeti stare, sada zapuštene vodenice, a svako malo ukazala bi se pokoja klupica s pogledom na rijeku ili odmorište, sve redom idealna mjesta za odmor ili piknik.

image
Prizori iz šetnje podsjećali su na ulja na platnu
Martina Hrupić

No, najveće iznenađenje do kojeg nas je naš put doveo - a koji je u jednom trenutku vodio i preko dabrove brane smještene u gustišu - bio je ipak sam izvor. Prizor koji nas je dočekao bio je potpuno drugačiji od onog kojem smo se nadali. Umjesto sramežljivog potočića dočekalo nas je svijetlotirkizno, nevjerojatno prozirno jezerce smješteno u, kako mu službeno tepaju, "stjenovitom amfiteatru" iz kojeg se voda nevjerojatnom žestinom obrušava niz barijere te uz umjetnu branu od kamenja koju su vrijeme i vlaga odjenuli u mahovinu, omogućavajući posjetiteljima da još dublje prodru u ujezereni izvor.

image
Staza se ponegdje blago uspinje ili vodi preko drvenih mostića i stepenica
Martina Hrupić

Riječ je, kažu stručnjaci, o jednom od najjačih na području Korduna, čiji kapacitet u razdobljima visokog vodstaja doseže preko 40 kubnih metara u sekundi. Samo vrelo, obavještava ondje postavljena informativna tabla, ima dimenzije 60 puta 40 metara, a duboko je 26 metara. No, dubina je promjenjiva jer voda konstantno pomične stijene, ali i nekoliko metara debele naslage pijeska. Pred silinom vode, obavještava nas je dalje, u velikoj su mjeri nemoćni i speleoronioci, koje nerijetko odnese, kako piše, "i po nekoliko metara dalje od njihovih ulaza".

image
Izvor Slunjčice nalikuje na jezero, na rubu kojeg je podignuta i kamena brana
Martina Hrupić

Iako je kratka i proteže se na samo šest kilometara, Slunjčica slovi za jednu od najljepših rijeka u Hrvatskoj. Ona je zapravo nastavak podzemnog toka Ličke Jesenice, koji u istoimenom naselju nestaje te teče 14 kilometara pod zemljom, sve dok ponovno ne izviri, i to kao Slunjčica, na nadmorskoj visini od 240 metara, samo pet kilometara južno od Slunja. Osim s Ličkim Jesenicama, dokazano je da je povezana i s ponorom Dretulje. Nekada se inače na području njezina izvora nalazio zaseok po imenu Slušnica te se tako i ona zvala. No, s nestankom zaseoka nestalo je i njezino staro ime.

image
Tirkiz Slunjčice nevjerojatno je proziran
Martina Hrupić

Slunjčica, koja je s vremenom uspjela izdubiti kanjon dubok čak 50 metara, protječe, kao što smo spomenuli na početku teksta, i kroz same Rastoke, koje su zajedno sa svojim mlinicama nastale prije više od 300 godina na nekim od njezinih najljepših sedrenih barijera. Upravo se ondje Slunjčica ulijeva u 30 metara nižu Koranu. Zahvaljujući svemu navedenom, Slunjčica je još 1964. uvrštena u kategoriju značajnih krajobraza, a osim toga njezin se izvor koristi i za vodoopskrbu pa je pod zaštitom. Strogo su postavljena ograničenja i za izlov ribe, prvenstveno pastrve.

Da ne duljimo, fotografije doista govore sve. Ne zovu Slunjčicu bez razloga "Plitvice u malom".

Osnovne informacije o izletu

  • 7,4 kilometara dugačka staza uz rijeku označena je markacijama i na njoj je doslovno nemoguće izgubiti se. Ona vjerno prati tok rijeke sve do izvora. U jednom trenutku hoda po stazi nalazi se žuti objekt vodocrpilišta, no staza tu ne staje. Popnite se uz zidić, pređite čistinu uz objekt i prođite kroz žičana vrata dalje. Staza u načelu nije kružna, znači da ćete se - ako ste krenuli iz Slunja, vraćati istim putem. No, to ne znači da ne postoje druge opcije. Na samoj stazi postoji nekoliko alternativnih izlaza, a, isto tako, moguće je pronaći alternativni prilaz izvoru, bez odlaska na sam početak staze.
  • Iako staza fizički nije zahtjevna te podrazumijeva otprilike dva sata hoda u jednom smjeru uz stajanja, savjetujemo da ponesete primjerenu obuću. Ovisno o vremenskim uvjetima, ali i zbog činjenice da je toliko blizu rijeke, mjestimično bude blatna i skliska. Za vrijeme visokog vodostaja ponekad je i neprohodna.
  • Troškove ovog izleta doista možete svesti na minimum. Ako krećete iz Zagreba, čeka vas vožnja duga sat i pol, a na samoj stazi ima niz mjesta na kojima je moguće zastati i napraviti piknik.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:16