GASTRO ZVIJEZDA

Upoznajte njegovo veličanstvo: Tartuf od Istre oduševljava sve koji ga probaju

Nazivaju ga afrodizijakom, istarskim zlatom i kraljem istarske gastronomije...
Istarski tartufi
 Igor Zirojević/Tz Istra

Tartuf se ne guli, ne reže se na komadiće, ne riba se, ne kuha se, niti se jede cijeli - jednostavno se nareže na tanke listiće...

image
Pas u potrazi za tartufima u Istri
Igor Zirojević/Tz Istra


U prošlosti su jedni smatrali da je tartuf hrana vještica, drugi da je to životinjska vrsta, a treći pak da se radi o vrsti minerala. U 18. stoljeću tartuf iz talijanske regije Pijemont na svim je europskim dvorovima stolovao kao jedna od najukusnijih namirnica. Među najveće sladokusce tog gmolja sakrivenog u zemlji ubraja se i tvorac Seviljskog brijača, skladatelj Gioacchino Rossini, koji je tartuf prozvao - Mozartom među gljivama!

image
Jela od istarskih tartufa
Klub Restorana/Tz Istra


Iako su bijeli tartufi iz Pijemonta i Istre oduvijek najcjenjenija vrsta, ovaj Tuber magnatum Pico, kako glasi njegovo puno ime, tek je u 20. stoljeću postao svjetski poznat i to zahvaljujući genijalnoj promidžbenoj kampanji Giacoma Morre. Naime, ovog je hotelijera i gostioničara iz Albe, tartufarskog središta u Pijemontu, londonski Times proglasio kraljem tartufa 1933. godine!

image
Istarski bijeli tartuf
Studio Sonda/Tz Istra


U lovu na podzemno blago
Izvući tartuf iz njegovog podzemnog skloništa nije lak zadatak. Za "lov" na tartufe, lovac/tartufar mora imati posebno dresiranog psa s vrlo istančanim osjetom njuha, a uz to i posebnu licencu. Kada pas nanjuši tartuf, tartufar mora pažljivo razgrnuti zemlju i brižljivo ga izvaditi pomoću posebne vrste motike koju zovu "vanga" ili "otka".

image
Motovunska šuma i dolina rijeke Mirne
Julien Duval/Tz Istra


Sezona bijelog tartufa traje od rujna do kraja studenog, dok se od siječnja do rujna beru crni tartufi. Tradicionalna istarska kuhinja nezamisliva je bez tartufa i njegove intenzivne arome u fritajama i fužima.

image
Jela od tartufa
Julien Duval/Tz Istra


No, ako ste pomislili da je tartuf rezerviran samo za tjestenine, konobe i restorani s oznakom Izvorni tartuf - Tartufo vero koriste ga za brojne gastronomske inovacije, a iako zvuči nespojivo - sladoled s infuzijom tartufa smjestio se navrh ljestvice sladolednih delicija kojima je nemoguće odoljeti!


>> Top 5 jela s tartufima: https://www.istra.hr/hr/gourmet/3108

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:10