SPOLNA BOLEST

Znanstvenici upozoravaju: Gonoreja postaje neizlječiva, antibiotici više ne pomažu!

 Thinkstock

ZAGREB - Znanstvenici britanske Agencije za zaštitu zdravlja tvrde kako ćemo se uskoro morati boriti s gonorejom kao neizlječivom bolesti, ukoliko se ne pojave novi tretmani.

Nova istraživanja pokazuju kako antibiotik koji se obično koristi za liječenje gonoreje više nije učinkovit, jer je spolno prenosiva bolest u velikoj mjeri postala otporna na spomenuti lijek.

- Naši laboratorijski testovi su pokazali dramatično smanjenje osjetljivosti na lijekove koje smo koristili za liječenje gonoreje. To predstavlja vrlo ozbiljan problem i veliku prijetnju našem zdravlju, poručili su stručnjaci iz britanske Agencije za zdravstvenu zaštitu.

Također, znanstvenici poručuju kako je riječ o vrlo pametnoj bakteriji te ako se taj problem ne riješi, postoji stvarna mogućnost da će gonoreja postati infekcija iznimno teška za liječenje.

Gonoreja je vrlo česta seksualno prenosiva bakterijska infekcija, u SAD se nalazi čak na drugom mjestu najčešće spolno prenosivih bolesti.

Ako se ne liječi može dovesti do upalne bolesti zdjelice, izvanmaternične trudnoće i neplodnosti žena.

- To naglašava važnost prakticiranja sigurnog seksa, što će, ako se ne pronađe novi lijek za ovu sve okrutniju bolest, biti jedini način kontroliranja ove infekcije u budućnosti, upozoravaju liječnici.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje kako svake godine, među osobama u dobi od 15 do 49 godina ima najmanje 340 milijuna novih slučajeva izlječivih spolno prenosivih bolesti - uključujući sifilis, gonoreju, klamidiju i trihomonijazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:01