IZGUBLJENI GRAD

VIDEO: OVO JE 3D KARTA DAVNO POTOPLJENOG EGIPATSKOG GRADA Rekonstruirali ga znanstvenici

Drevni grad Heracleion koji je prije 1200 godina potonuo u današnji zaljev Aboukir ponovno je vraćen na površinu pomoću 3D karte.

Izgubljeni grad bio je jedan od najvažnijih trgovačkih centara na području Mediterana, a dom je i hramu u kojem je Kleopatra proglašena kraljicom.

Grčki putopisac Pausanije zabilježio je da je potres u jednom danu, točnije noći 373. godine prije nove ere, potpuno progutao grad Heracleion. Navodno je tsunami izbrisao sve ostatke nekad bogatog grada, čiji je centralni hram bio posvećen upravo bogu mora, Posejdonu.

Već stoljećima, vjeruje se kako je Heracleion samo legenda, upravo kao što se vjeruje i za Atlantidu.

No, prije 12 godina, točnije 2001. dr. Franck Goddio s grupom arheologa uz egipatsku obalu tragao je za francuskim ratnim brodovima iz 18. stoljeća, no umijesto toga naišao je na bogatu riznicu izgubljenog grada Heracleion.

Ispod blata i šljunka ronioci su pronašli dokaze za koje se vjeruju da pripada drevnom gradu.

Arheolozi su otkrili ostatke više od 64 brodova, zakopane u morsko dno četiri milje od obale Egipta, što je najveći broj antičkih brodova ikada pronađen na jednom mjestu.

Kao i 700 sidra, zlatnike i utege izrađene od bronce i kamena koji su se koristili u trgovini.

Više od deset godina poslije iskopa, znanstvenici su uspjeli stvoriti kartu koja oslikava život antičkog trgovačkog središta.

- Nalazište je savršeno očuvano. Stvaramo bogatu sliku o tome kako je izgledala trgovina u tadašnjem Egiptu. Ima tu i dosta stvari koje dolaze od Grka i Feničana, izjavio je Damian Robinson, direktor Centra za morsku arheologiju u Oxfordu.

Međunarodni istraživački tim pronašao je i ostatke legendarnog hrama Amun-Gereb, u kojem je Kleopatri podarena vlast nad čitavim Egiptom. Hram je bio centralna točka grada, a od njega se širila mreža venecijanskih kanala.

Istraživači još uvijek pokušavaju pronaći razloge zašto je grad potonuo, ali glavna teorija je da su se urušili sedimenti na kojima je grad izgrađen, što je, zajedno sa dizanjem nivoa mora, učinilo da čitav grad potone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:46