NAŠLI IZGUBLJENI GRAD

Pronašli su Atlantidu? Znanstvenici nikada nisu vidjeli ništa slično: U dubinama oceana je krajolik star 56 milijuna godina!

Trenutno se ne zna kako se u samo 2,5 milijuna godina uspio uzdići iznad zemlje, a potom doslovno propasti u nju

Sjeverni dio Atlantskog oceana skriva u svojim dubinama antički krajolik, na kojemu se još uvijek iscrtavaju riječna korita i vrhovi onoga što su nekadašnjih planina. Geolozi, koji su do ovog otkrića stigli dok su prikupljali podatke za jednu naftnu kompaniju, tvrde kako je krajolik star oko 56 milijuna godina, a mnogi su ga odmah povezali s Atlantidom .

- Izgleda onako kako na kartama izgledaju mala mjesta na obali, a nalazi se na dubini od dva kilometra i prostire na oko deset tisuća kilometara četvornih, koliko smo dosad uspjeli otkriti - rekao je Nicky White, koji je u timu istraživača.

Istraživači su uvjereni kako je krajolik dio područja na kojemu su danas Škotska i Norveška, a dosad su otkrili kako se sastojao od osam velikih rijeka i bogate flore i faune. Uvjereni su kako će pronaći brojne fosile raznih životinjskih vrsta koje su tada živjele.

- Glavno je pitanje kako se u 2,5 milijuna godina ovaj krajolik uspio uzdići iznad zemlje, a potom upasti u nju. U geološkom smislu, to je vrlo kratak period za tako nešto - otkrio je White i dodao kako je trenutna teorija ta da je razlog svemu magma koja se nalazi na tom području u unutrašnjosti zemlje. Njena je vrućina stvorila ogroman užareni greben, koji se jednostavno urušio zbog visokih temperatura.

Upravo će taj detalj biti glavna nit vodilja geolozima jer nisu nikada naišli na išta slično i razotkrivanje razloga takve pojave moglo bi donijeti mnogo odgovora na pitanja o unutrašnjosti Zemlje .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:46