NEDOVOLJNA ZAŠTITA

Potencijalno cjepivo protiv HIV-a palo na testu: Štiti u samo 25% slučajeva, ali istraživanja idu dalje

Ilustracija
 Roslan Rahman/AFP
‘HIV je jedinstven i kompleksan virus koji ima sposobnost da napadne, zarobi i izbjegne ljudski imunološki sustav‘

Potencijalno cjepivo koje razvija Johnson & Johnson nije pružilo valjanu zaštitu protiv virusa u srednjoj fazi ispitivanja, objavio je ovaj proizvođač lijekova, piše Associated Press.

J&J planira prekinuti ovo ispitivanje u kojem su sudjelovale mlade žene iz subsaharske Afrike. No, znanstvenici će nastavili ispitivanje cjepiva drugačijeg sastava u odvojenoj studiji koja je već u kasnoj fazi i u kojoj sudjeluju muškarci i transrodne osobe.

Studija u subsaharskoj Africi uključivala je 2.600 žena u velikom riziku od zaraze HIV-om, virusom koji izaziva AIDS. Sudionice su slučajnim odabirom primile ili cjepivo ili placebo, a znanstvenici su otkrili da cjepivo štiti od zaraze u samo 25 posto slučajeva.

- HIV je jedinstven i kompleksan virus koji je dugo predstavljao izazov bez presedana za sve kreatore cjepiva zbog svoje sposobnosti da napadne, zarobi i izbjegne ljudski imunološki sustav, kazao je glavni znanstvenik J&J-a dr. Paul Stoffels.

Iz J&J-a poručuju da se u Europi i objema Amerikama provode i druga ispitivanja potencijalnog cjepiva jer ondje kruže drugi sojevi virusa.

Laboratorij Johnson & Johnsona u New Brunswicku također proizvodi i jedno od tri cjepiva protiv covida-19 koja su odobrena u SAD-u. Također razvijaju i cjepivo protiv sepse te protiv respiratornog sincicijskog virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:16