LEDENE OAZE

Ledenjaci u francuskim Alpama smanjili su se za četvrtinu u proteklih 40 godina

Ledenjaci u francuskim Alpama smanjili su se za četvrtinu u proteklih 40 godina, pokazalo je najnovije istraživanje, prenosi BBC .

U kasnim 1960.-im i 1970.-im godinama ledene površine na padinama Mont Blanca i okolnih planina prekrivale su 375 četvornih kilometara.

Do kraja 2000.-ih, područje se smanjilo na 275 četvornih kilometara.

Otkriće je predstavljeno na jesenskom okupljanju američkih geologa, najvećem godišnjem okupljanju geologa u svijetu.

Istraživanje su na oko 600 ledenjaka u masivima Ecrins, Belledonne, Vanoise, Ubaye i Grande Rousse Arves, kao i na slavnom masivu Mont Blanc na sjeveru, proveli Marie Gardent sa Sveučilišta Savoy i njezini kolege.

Ekipa je u istraživanju uspoređivala podatke prikupljene iz arhive zemljopisnih karata, satelitskih snimki i fotografija iz zraka, kao i podatke prikupljene na terenu.

Podaci prikupljeni na terenu koristili su se za uspoređivanje automatskih identifikacijskih metoda primjenjenih na fotografijama kako bi se provjerila njihova točnost.

- Koristili smo se ručnom identifikacijom kako bi potvrdili podatke prikupljene satelitskim slikama. Automatska identifikacija putem satelitskih slika katkad može pokazati postojanje ledenjaka gdje njega u biti nema. Također, duboke sjene ponekad mogu sakriti granice ledenjaka - kazala je Gardent.

Jedini postojeći zapisnik o ledenjacima na francuskim Alpama objavljen je prije četiri desetljeća u sklopu zapisnika o svjetskim ledenjacima.

Do sredine 1980.-ih površina ledenjaka smanjila se na 340 četvornih kilometara. Od tada, njihovo povlačenje se ubrzalo, a krajem 2000.-ih svedeni su na 275 četvornih kilometara.

To predstavlja prosječni gubitak od oko 26% u zadnjih 40 godina.

No, kako kažu znanstvenici, povlačenje nije jedinstveno za sve dijeve francuskih Alpa.

Najveće razine smanjenja površine ledenjaka zabilježene su u južnijim dijelovima. Na primjer, u masivu Belledonne ledenjaci su gotovo potpuno nestali, dok je na području masiva Ecrins povlačenje tri puta izraženije nego li na Mont Blancu.

- Povlačenje ledenjaka manje je izraženo u sjevernim dijelovima Alpa, nego li u južnim - rekla je Gardent.

Znanstvenici smatraju da do toga dolazi zbog manjeg nagiba planina na jugu, no i zbog različitih klimatskih uvjeta. Na sjeveru ima više oborina i oblaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:57