POVIJESNI TRILER

Ušli smo u misteriozni Pavelićev tunel ispod Vile Rebar, iako jezovit i mračan, ima turistički potencijal

 Darko Tomas/Cropix
Pogledajte video koji smo snimili u 1000 metara dugačkom tunelu i bunkeru koji je 1943. godine dao sagraditi poglavnik Ante Pavelić

Ispod ruina Vila Rebar u Zagrebu u podnožju Medvednice nalazi se tisuću metara dugačak evakuacijski podzemni tunel s bunkerom koji je 1942. godine dao sagraditi poglavnik NDH Ante Pavelić. Naime, ta je vila odnedavno i formalno pripala Gradu Zagrebu, nakon što je pravomoćno završen dugogodišnji postupak povrata imovine, te se sad otvorila mogućnost njene obnove.

Vila Rebar djelo je znamenitog arhitekta Ivana Zemljaka i sagrađena je 1932. godine. Međutim, poznatija je po tome da je Pavelić ovu vilu prenamijenio u svoju šumsku rezidenciju. U Vili Rebar je boravio ljeti, da bi se ovdje trajno preselio 1944. godine, gdje ga je čuvalo 300 vojnika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Novine su 50-ih godina pisale da se u pronađeni tunel moglo izravno iz kuhinje. Danas se do tunela dolazi kroz stražnji dio kamenih zidina prizemlja nekadašnje vile koja je nakon rata bila resoran i hotel Risnjak.

image

Karta podzemnog tunela i skloništa iz dobra Drugog svjetskog rata

Jutarnji List/Boris Benko/

Tunel koji ima nekadašnje podzemno sklonište je jezivo mjesto, zapušteno i išarano grafitima, od kojih su neki mračnog sadržaja. No to ne znači da uz obnovu sama vila ne bi mogla postati primjerice atraktivan planinarski dom blizu grada, a tuneli iz rata turistička atrakcija, baš kao što su u Berlinu označene lokacije mjesta gdje je bio "Führerbunker", a može se posjetiti i "Wolfsschanze" u Poljskoj.

image
Darko Tomas/Cropix

Na ulazu nas je zaplahnuo hladni zrak, no strujanje je bio dobar znak da je i izlaz otvoren. Uz pomoć baterija obišli smo ovo zdanje koje u središtu ima bunker, sklonište koji neki zovu Pavelićevim Vučjim brlogom. Nekoć je prostorija imala telefon i kompresor zraka. Iz tog bunkera nastavili smo ravno drugim krakom i ubrzo izašli usred šume, nedaleko Vile Rebar.

image
Darko Tomas/Cropix

Osim tunela sa skloništem na strateškim je pozicijama oko vile bilo šest manjih bunkera s puškarnicama. Pavelić je iz Zagreba pobjegao dva dana prije Dana oslobođenja Zagreba, 8. svibnja 1945., obitelj mu je već bila u Austriji. Što nam je o tome ispričao nekadašnji konobar vile i časnik hrvatske vojske u doba dok je poglavnik tu boravio pročitajte ovdje.

image
Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:14