‘HURRICANE HAZEL‘

Nabusita gospođa i u 101. godini drma utvrdom Hrvata u Kanadi: ‘Od te političke zvijeri ljudima drhte noge‘

Hazel McCallion

 Chris Young/Pa Images/Profimedia
Hazel McCallion otišla je u mirovinu s funkcije gradonačelnice Mississauge nakon 36 godina u dobi od 93 godine, ali se vratila na scenu

Kad se Hazel McCallion 2014. povukla kao gradonačelnica kanadskog grada Mississauge, imala je 93 godine. No, dok se većina ljudi njezine dobi, pa i ranije, obično povlači pred reflektorima javnosti, "Hurricane Hazel", kako je zovu, pokazuje malo interesa za usporavanje tempa. U dobi od 101 godine, nedavno je prihvatila ponudu da produži svoju funkciju direktorice u tvrtki Greater Toronto Airport Authority, koja upravlja zračnom lukom Toronto Pearson Airport, a ugovor je potpisan na tri godine.

Omar Alghabra, kanadski ministar prometa, čestitao je vremešnoj upraviteljici i pohvalio njezina četiri desetljeća društvenog rada i budućnost "nadgledanja rada i vođenja najveće kanadske zračne luke", prenosi The Guardian. Produljenje ugovora objavljeno je prošli tjedan, manje od mjesec dana nakon što je obnovila svoju ulogu posebne savjetnice na Sveučilištu Toronto Mississauga, a ustanova je veličala njezino "enciklopedijsko poznavanje politike".

Inače, Mississauga je grad s nešto više od 700.000 stanovnika koji se nalazi blizu Toronta i nakon njega je drugi kanadski grad po broju Hrvata koji u njemu žive. Procjenjuje se da u Kanadi živi oko 250.000 Hrvata, a hrvatska zajednica u Mississaugi posebno je aktivna i često je posjećuju visoki hrvatski državni dužnosnici i političari. Gospođu McCallion je lani Redom hrvatskog pletera odlikovao predsjednik RH Zoran Milanović "za njezinu potporu i doprinos u očuvanju i promicanju hrvatske kulture, jezika i običaja u Kanadi kroz nekoliko desetljeća".

Hazel McCallion, poznata po nabusitom ponašanju i 'fajterskom' stilu vladanja, desetljećima se 'nadvija' nad građanima države Ontario, unatoč svojoj maloj visini. Škola, knjižnica, paradni i bejzbolski timovi nose njezino ime. Projekt lake željeznice nazvan "Hazel McCallion Line" najavljen je u veljači.

Bivša profesionalna hokejašica

"Ona je velika zvjerka u politici Ontarija, daleko iznad onoga što bi se očekivalo kada se samo čita statut o ovlastima gradonačelnika", rekao je Tom Urbaniak, profesor političkih znanosti na sveučilištu Cape Breton i autor knjige o McCallion.

"Jedna bivša premijerka je primijetila: 'Ona je jedina političarka u Ontariju koje me je doista strah do krajnjih granica'. Dakle, sve do danas, kad god se poželi izjasniti o nekom pitanju - kad god se želi pozabaviti nečime - to itekako bude primijećeno".

Premijer Ontarija, Doug Ford, opisao je McCallion kao "ikonu Kanade" na proslavi njezina 100. rođendana prošle godine. "Volim je, ona je moj mentor, naučila me toliko toga i uvijek je tu za svakoga", rekao je Ford. Ford je na proslavu stigao odjeven u dres Ženskog hokejaškog saveza Ontarija s imenom "Hazel" na leđima i brojem 100, što je simboliziralo činjenicu da je ranije u životu bila profesionalna hokejašica.

Rođena u Port Danielu u Quebecu 1921. godine, McCallion je bila najmlađe od petero djece odrastajući tijekom 'Velike depresije'. Kasnije je našla posao u inženjerskoj tvrtki u Montrealu i igrala profesionalni hokej, zarađivajući 5 kanadskih dolara po utakmici, što je iznos koji bi danas odgovarao iznosu od 100 kanadskih dolara.

Inženjerska tvrtka ju je poslala u Toronto, gdje je u srednjim godinama razvila posebno zanimanje za lokalnu politiku. McCallion je obavljala različite općinske funkcije prije nego što se kandidirala za gradonačelnicu Mississauge 1978. godine, pobijedivši aktualnog obnašatelja dužnosti, koji je tijekom svoje kampanje sugerirao da njezin spol predstavlja političku slabost.

"Bila je pragmatični populist i ima nevjerojatnu sposobnost da osjeti bilo javnosti, čak i prije nego što ga javnost osjeti", kaže Urbaniak.

Netaknuti politički instinkti i optužbe za sukob interesa

McCallion je svaki tjedan obavljala kupnju u različitim trgovinama kako bi bolje razumjela frustracije svojih sugrađana. Zatim bi njihove pritužbe i negodovanja pažljivo umetala u političke govore. "To je vještina koju nikad nije izgubila".

'Hurricane Hazel' je ostala na mjestu gradonačelnice idućih 36 godina, dok je grad koji su činili razbacani komadići poljoprivrednih površina zapadno od Toronta prerastao u sedmi po veličini grad u Kanadi. Ostavku je konačno podnijela 2014. godine, iako su i tada njezini politički instinkti bili netaknuti - podržala je, pokazalo se, pobjednike zadnjih dvaju pokrajinskih izbora u Ontariju, kao i Justina Trudeaua prije njegove uspješne kandidature za premijera 2015. godine.

Unatoč svom svojem utjecaju, ili upravo zbog njega, McCallion se obranila od optužbi da je prekršila pravila o sukobu interesa. Godine 1982. sud je utvrdio da se nije suzdržala od rasprava u gradskom vijeću u vezi odluka o planiranju, u čemu je imala interes, a godine 2009. suočila se s optužbama da bi izgradnja predloženog kongresnog centra i luksuznog hotela išla u korist njezinu sinu, čija je tvrtka imala milijunski udio u projektu.

Sudac koji je bio uključen u istragu zaključio je da su njezine radnje predstavljale "stvarni i očigledan sukob interesa". McCallion je, pak, inzistirala da nije učinila ništa loše te slučaj na kraju odbačen 2013. godine.

Urbaniak kaže da se dobro nasmijao kad je čuo da je McCallion obnovila ugovor s regionalnom zračnom upravom. "Ona će ostati aktivna koliko god bude mogla", rekao je. "A slavan je i njezin dugogodišnji sukob s bivšim šefom uprave zračne luke. On je mislio da će pobijediti Hazel McCallion. Ali nije", zaključio je Urbaniak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:30