REPORTAŽA JUTARNJEG

Kad navijanje postane čista strast: ‘Zbog Liverpoola smo prohodali, vjenčali se i dobili sina‘

Marina Vujčić za Liverpool je počela navijati nakon finala Lige prvaka 2005., a njezin suprug Marko i prije. Putevi su im se spojili na utakmici juniora 2019., a danas imaju jednogodišnjeg sinčića Adriana

 Marko Miščević/Cropix
Subotnji finale FA Cupa u Zagrebu se organizirano gledao na dvije lokacije. Naši su novinari bili i s "redsima" i s "bluesima"

Trend navijačkih skupina inozemnih klubova u Hrvatskoj sve je veći. Liverpool ili Hajduk, Dinamo ili Chelsea, pitanja su koja se sve češće postavljaju. Dostupnost utakmica na ekranima i sve jednostavnija putovanja promijenila su puno toga, pa se ti klubovi prate kao da su domaći. Tako su subotnje finale engleskog FA kupa između Chelseaja i Liverpoola navijačke skupine oba kluba iskoristile za redovno godišnje okupljanje svojih hrvatskih fanova.

Neupućeni građani koji su subotnje poslijepodne odlučili provesti šećući po Sopotu, na temelju decibela koji su dopirali iz Turinine ulice vjerojatno su pomislili da se tamo gleda Dinamo ili hrvatska reprezentacija. Stotinjak Liverpoolovih navijača i simpatizera okupilo se u Torrente baru na zajedničkom gledanju finala FA Cupa. Događaj je organizirao Službeni klub navijača Liverpoola Hrvatska (OLSC) na čelu s Antoniom Krizmanićem, koji već šest godina orgnizira zajednička gledanja utakmica, a atmosfera i ambijent neodoljivo su podsjećali na engleske pubove za vrijeme utakmica lokalnih klubova.

Pivo se točilo, grlo se močilo, a prostorom je dominirala crvena boja. Nije bilo osobe bez Liverpoolova dresa, majice, šala ili kape. Hrvatska udruga Liverpoolovih navijača godišnje organizira šest odlazaka na domaće utakmice, a mnogi još i samostalno pohode Anfield. Organiziraju se humanitarne akcije, poput one kada je jedan navijač ostao bez krova nad glavom tijekom petrinjskog potresa, a rekordno zajedničko gledanje bilo je 2019., kada je 600-tinjak fanova zajednički slavilo šesti naslov europskog prvaka.

image

Stotinjak Liverpoolovih navijača i simpatizera okupilo se u Torrente baru

Marko Miščević/Cropix

U subotu je euforiju nakon osvajanja FA Cupa dodatno pojačao Tomislav Majačić odsviravši na gitari set navijačkih pjesama. Atmosfera više nije samo podsjećala na engleske pubove nego je Torrente nakratko postao jedan od njih.

Niti jedna nogometno navijačka priča nije privlačna kao ona romantična. Tako i ona Marine i Marka Vujčića (30), mladog bračnog para iz Osijeka, nadilazi nogometne okvire. Marko je pripremio i vodio tematski kviz koji je bio uvertira gledanju finala.

- Upoznali smo se 2019. na utakmici juniora Dinama i juniora Liverpoola na Hitrec Kacijanu, a poslije smo prohodali i vjenčali se. Danas smo roditelji malog Adriana koji ima godinu i četiri mjeseca. Vikend finala Lige prvaka provest ćemo u Liverpoolu - kaže Marko.

Osveta Real Madridu

U subotu zajedničko gledanje utakmice, a u nedjelju očekuju da će biti među stotinama tisuća navijača koji će pozdraviti omiljene igrače tijekom pobjedničke parade ulicama grada Beatlesa, ali i nogometa. Marina je za Liverpool počela navijati pod utjecajem oca nakon osvajanja Lige prvaka 2005. godine, a Marko i prije.

- Bilo je to 2001. godine, nakon što je Igor Bišćan iz Dinama prešao u Liverpool - prisjetio se.

Budući da je Marko i navijač Dinama, neizbježno je bilo pitanje za koga bi navijao kad bi igrala njegova dva najdraža kluba.

- Uh, ne znam. Teško pitanje - bio je neodlučan 30-godišnjak.

Torrente je u subotu imao i uglednog poslovnog gosta. Jehan Arulpragasam (58) je iz Šri Lanke, ima američko državljanstvo, a trenutno živi i radi u Hrvatskoj. Direktor je Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, ali i strastveni navijač Liverpoola s najduljim stažem od svih sugovornika.

- Bio sam na stadionu 1977. godine kada je Liverpool prvi put postao europski prvak i otad navijam za njih. Najdraži su mi igrači Sadio Mane i Trent Alexander-Arnold - otkrio nam je.

image

Jehan Arulpragasam (58) je iz Šri Lanke, a trenutno živi i radi u Hrvatskoj. Direktor je Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju i strastveni navijač Liverpoola s najduljim stažem od svih naših sugovornika. Simpatizira "redse" punih 45 godina

Marko Miščević/Cropix

Nije uspio nabaviti kartu za ovogodišnje finale, ali uvjeren je u pobjedu Liverpoola.

- Pobijedit ćemo Real i osvetiti im se za 2018. - rekao je.

S njim je u društvu bio Zagrepčanin Tomislav Lulić (54). Navija za Liverpool od konca osamdesetih godina.

- Inače sam navijač Dinama, a za Liverpool sam počeo navijati nakon tragedije na Hillsboroughu - rekao je Lulić.

U slučaju susreta Dinama i Liverpoola, kaže da bi pokušao balansirati.

- Kad je Dinamo igrao protiv West Hama, koji također volim, u prvom poluvremenu nosio sam dres zagrebačkog kluba, a u drugom londonskog. Takvo bih nešto učinio opet - dodao je.

Valentin Mrkša (27), predstavnik ekipe "Alisson Šmeker" koja je pobijedila na tematskom kvizu, za Liverpool je počeo navijati 2003. godine.

- Otac mi je otprije navijao za Liverpool i s njim je sve počelo - rekao je i dodao da su Michael Owen, Steven Gerrard, Xabi Alonso i Luis Garcia obilježili njegove navijačke početke.

image

U kafiću u Sopotu nije bilo osobe bez Liverpoolova dresa, majice, šala ili kape

Marko Miščević/Cropix

Sakupio je respektabilnu kolekciju Liverpoolovih utakmica kojima je prisustvovao uživo.

- Prvi susret na kojem sam bio je s Udineseom u Europskoj ligi 2012 u gostima. Zatim sam 2015. i 2016. gledao dvoboje u prvenstvu s Newcastleom i Manchester Unitedom. Bio sam na finalu Lige prvaka 2019. s Tottenhamom, a ove sam godine gledao ligašku utakmicu s Manchester Cityjem na Anfieldu. Idem u Pariz, najvjerojatnije u fan zonu. Ako uspijem naći kartu po prihvatljivoj cijeni, možda završim i na tribini - rekao je optimistični Mrkša.

Inače je iz Zagreba je i od domaćih klubova navija za Dinamo, pa se nametalo pitanje za koga bi navijao da se "modri" eventualno susretnu s Liverpoolom.

- Navijao bih za Dinamo, ne mogu protiv toga - odgovorio je.

Hvaranka Ana Sarjanović (34) živi u Zagrebu i za "redse" navija 25 godina.

- Owen i Gerrard bili su ključni - rekla nam je Ana, koja je dvaput gledala Liverpool uživo.

- Bila sam na Anfieldu na utakmici protiv Manchester Uniteda 2017. i ove godine u Milanu protiv Intera u Ligi prvaka - dodala je.

Izleti u London

Zadovoljna je osvajanjem FA Cupa, ali zanimaju je najveći trofeji.

- Liga prvaka protiv Reala i Premier liga protiv Cityja. To je ono čemu se nadamo - otkrila je.

Od hrvatskih klubova navija za Hajduk, a kad bi došlo do dvoboja splitskog kluba i Liverpoola, ne dvoji za koga bi navijala.

- Za Hajduk. Slomljena srca, ali za Hajduk - priznala nam je.

Anina prijateljica Sonja Carić (29) također je s Hvara. Iako je navijačica Intera, bila je u Liverpoolovu dresu.

- Ana je velika navijačica Liverpoola i posljednjih sam godina počela s njom ići na zajednička gledanja utakmica. Liverpool mi možda nije prvi izbor, ali je prvi sljedeći - rekla nam je, uz dodatak:

- Nijedan drugi strani klub nema toliku bazu navijača. Rado dolazim na ovakva okupljanja jer je uvijek odlična atmosfera.

Jehan Arulpragasam nije bio jedini stranac na fešti u Sopotu. Darren (31) iz Norwicha posljednje dvije godine živi u Zagrebu, a za Liverpool navija od šeste godine.

- Moja je majka navijačica Liverpoola i to je jako utjecalo na mene - rekao je.

Izdvojio je dva igrača zbog kojih se zaljubio u "redse".

- Sve je počelo s Owenom, a onda je to Gerrard digao na višu razinu. On je moj apsolutni heroj i idol - otkrio nam je i prognozirao da će Liverpool u finalu Lige prvaka pobijediti Real 2-1 s dva gola Luisa Diaza.

Pobrinuo se da Liverpool dobije još jednu navijačicu.

- Djevojka mi je Zagrepčanka. Upoznali smo se na festivalu Exit. Sada je i ona navijačica Liverpoola - rekao nam je kroz smijeh.

image

Chelsea Croatia Supporters Club okupio se u pubu Oliver Twist u Tkalčićevoj ulici

Vanesa Pandžić/Cropix

Turinina je, dakle, bila crvena, a plava boja širila se Tkalčićevom ulicom. Dan prije Dinamova gostovanja u Šibeniku centrom grada za plavu boju zaslužni su bili fanovi Chelseaja, a ne BBB-i, kako bi neki pomislili. Chelsea Croatia Supporters Club okupio se u pubu Oliver Twist kako bi pružio podršku svojem klubu u pohodu na novi trofej i sprečavanju mogućeg Liverpoolova "quadruplea". Dopredsjednik navijača Chelseaja iz Hrvatske Martin Angjić upoznao nas je s radom grupe.

- Sve je počelo na online forumu, na temu Chelseaja. Primijetili smo da je nas koji pišu svoja mišljenja sve više i 2013. smo osnovali Chelsea Croatia Supporters Club. Londonski velikan priznao nas je kao službeni fan klub i na Stamford Bridgeu imamo na svakoj utakmici pravo na prostor za svoj transparent. Na utakmice idemo pet-šest puta godišnje. Najviše su to utakmice u Londonu, ali idemo i na gostujuće utakmice Lige prvaka. Pokušavamo se uključiti što više humanitarni rad, što podržava čak 23.000 pratitelja na Facebook stranici. Uprava kluba je 2017. prepoznala rad grupe i dodijelila nam čast odabrati najboljeg igrača te sezone, izglasali smo N'Gola Kantéa i na travnjaku mu prije utakmice predali trofej - rekao je o radu najvjernijih fanova "bluesa" u Hrvatskoj.

image

Londonski klub priznao je Chelsea Croatia Supporters Club kao službeni fan klub i na Stamford Bridgeu imaju na svakoj utakmici pravo na prostor za transparent

Vanesa Pandžić/Cropix
image

Članovi Chelseajeva fan kluba na utakmice idu pet-šest puta godišnje

Vanesa Pandžić/Cropix

Dio ovogodišnjeg okupljanja bila je i tombola, a glavna nagrada bio je dres mladog hrvatskog vratara Karla Žigera (21), igrač Chelseaja na posudbi u Rudaru iz Velenja.

- U stalnom smo kontaktu s njim i često zna zahvaliti na podršci. Dio je udruge i njegova obitelj ponekad gleda bitnije utakmice u našem društvu - dodao je Angjić.

U poluvremenu su navijači, ionako odličnu atmosferu, dodatno začinili velikom bakljadom. Iako je utakmica u 120 minuta bila bez pogodaka, entuzijazam je bio sa svakim trenutkom sve veći. Na njihovu žalost, uspješniji u raspucavanju bio je Liverpool i sada se nadaju da "redsi" neće stići Manchester City u prvenstvu i da će ih Real poraziti u finalu Lige prvaka. Navijače je najviše zaboljelo što ih je u finalu liga kupa Liverpool pobijedio na isti način. Skupili su se iz svih krajeva Hrvatske, ali bilo je i stranaca. Nathan Basich (43) ljubitelj je Chelseaja iz Seattlea.

- Svaku utakmicu Chelsea pratim od 1996. godine. Zaljubio sam se u njih kada su u sastavu bili Ruud Gullit i Gianluca Vialli. Odabrao sam ih zbog borbenosti u utakmicama u kojima nisu bili favoriti. U Hrvatsku sam došao kao digitalni nomad, a i djed i baka su iz Dubrovnika, pa sam spojio ugodno s korisnim. Planiram ostati tu, a velikom većinom je za to zaslužna baš ova grupa momaka s kojima me povezuje ljubav prema istom klubu - ispričao nam je uoči utakmice.

Diplomski rad o navijačima

Braća Hrvoje (31) i Matej Rukavina (28) ne propuštaju utakmice voljenog kluba. Često to bude u društvu ostalih članova Supporters Cluba, čiji su dio već pet godina i nemaju namjeru stati.

- Za Chelsea smo počeli navijati 2003. godine, nakon utakmice protiv Lazija. Pobijedili smo 2-1, a Frank Lampard je zabio prekrasan gol, toliko dobar da odredi naš navijački put i, na nagovor mlađeg, stariji brat nije ostao imun. Najljepši trenutak za nas je osvajanje Lige prvaka 2012. protiv Bayerna. Plava boja nam je odmalena u krvi, zbog odrastanja u Zagrebu, prvo je razlog bio Dinamo, ali brzo se u priču uklopio i Chelsea. Međutim, na prvom mjestu je ipak maksimirski klub. Na Stamford Bridgeu smo bili, ali, nažalost, nismo uspjeli doći do karata - rekli su o svojoj ljubavi prema Chelseaju.

image

Dio okupljanja navijača Chelseaja bila je tombola s dresom mladog hrvatskog vratara Karla Žigera

Vanesa Pandžić/Cropix

Klub se aktivno prati i izvan Zagreba, a jedan od organizatora skupnog gledanja u Splitu, Dino Orešković (30), kaže da je Chelsea veća ljubav čak i od Hajduka.

- Osvajanje Lige prvaka prošle godine bio je neprocjenjiv osjećaj. Radi toga se isplati živciranje i vrijeme rezervirano za gledanje utakmice. Popularna igrica Football Manager iz 2002. godine razlog je zbog kojeg sam se zaljubio u Chelsea. Naravno, i prkos koju su igrači pokazivali protiv tada puno većih klubova bio je samo dodatni motiv - objasnio je.

Ljubav prema klubu ne pokazuje se samo u slobodno vrijeme. Ivor Jovanović (29) je izabrao diplomski rad inspiriran engleskim navijačima.

- Bio sam fasciniran time kako u se u Engleskoj navijači cijene po količini problema. Kao da se vode onom 'što si lošiji to si bolji' i odabrao sam temu vezanu za 'otočki' navijački pokret. Chelsea sam počeo pratiti 2001., kada sam dobio satelitsku televiziju, prvi klub koji sam gledao bio je Chelsea i od tada traje. Došao sam iz Osijeka u Zagreb i mogu reći da mi je Osijek prva ljubav iako, kada bi se susreli, bilo bi - neka bolji pobijedi.

image

Bakljada tijekom godišnjeg okupljanja u Oliver Twistu

Vanesa Pandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:52