OTOK U SUZAMA

Izolirano pleme u velikoj dvojbi, sastančili su satima: ‘Mislim da imamo nasljednika princa Philipa‘

 Dan Mcgarry/AFP
Vjeruju da je princ ispunjenje proročanstva o pripadniku plemena koji je napustio otok u duhovnom obliku kako bi našao moćnu ženu

Britanci ovih dana oplakuju smrt princa Philipa, no nisu jedini - pokojnog vojvodu od Edinburgha oplakuje i jedno pleme usred Pacifika.

Naime, već desetljećima dva sela na malenom otoku Tanna u Vanuatu, na kojem živi ukupno 400 ljudi, štuje princa Philipa kao bogoliku duhovnu figuru i svakodnevno mu se mole da žaštiti njihove banane i usjeve jama.

'Smatraju da je on potomak moćnog boga koji je živio na jednoj od njihovih planina', govori antropolog Kirk Huffman za BBC News.

image
Dan Mcgarry/AFP
image
Dan Mcgarry/AFP
image
Dan Mcgarry/AFP

Huffman proučava ovo osamljeno pleme od 1970-ih kada se vjeruje da je na ovom otoku započeo 'Prince Philip pokret'. Nitko ne zna što je točno bio pokretač ove ljubavi prema vojvodi, no Huffman pretpostavlja da su seljani možda vidjeli fotografiju njega i kraljice još dok je otok bio kolonija Britanije i Francuske.

Iako je zaluđenost princom Philipom splasnula na otoku tijekom godina, ova da sela još uvijek slijepo vjeruju u njega, te mu planiraju u narednih 100 dana odati počast ritualnim plesovima, procesijama i izlaganjem njegovih slika.

- Veza između naših ljudi i Engleza je vrlo jaka. Šaljemo poruku sućuti kraljevskoj obitelji i stanovnicima Engleske - kazao je vođa plemena Yapa za Reuters.

image
Dan Mcgarry/AFP
image
Dan Mcgarry/AFP
image
Dan Mcgarry/AFP

Pripadnici ovih plemena žive u džungli, nose tradicionalnu odjeću i vrlo rijetko koriste tehnologiju poput mobitela, a novinar u Vanuatua Dan McGarry napominje kako su oni sami odlučili 'odreći se modernog svijeta', iako žive blizu aerodroma.

- Nije to fizička distanca, to je metafizička distanca. Oni su jednostavno 3000 godina udaljeni - ističe McGarry.

Njihova kultura Tannu vidi kao podrijetlo svijeta, a pleme ima za cilj promicanje mira. Neki pak seljani vjeruju da je princ Philip ispunjenje proročanstva o pripadniku plemena koji je napustio otok u duhovnom obliku kako bi našao moćnu ženu preko mora', govori Huffman.

Vjeruju da je princ jedan od njih i da je na misiji 'sijanja sjemena Tanna kulture u srcu Commonwealtha', te kako pokušava vratiti mir i poštovanje prema engleskoj tradiciji, uz pomoć svoje supruge.

image
Dan Mcgarry/AFP
image
Dan Mcgarry/AFP
image
Dan Mcgarry/AFP

Princ Philip i kraljica Elizabeta II. posjetili su ovaj otok samo jednom, 1974. godine, kada se zvao New Hebrides. Vojvoda je tada sudjelovao u ritualima ispijanja pića spravljenog od korijena kave, kao i njegov sin, princ Charles, tijekom posjeta 2018. godine.

Iako piće ne sadrži alkohol navodno ima psihoaktivno djelovanje te ga neki otočani koriste kao medicinski pripravak ili tijekom vjerskih ceremonija.

S obzirom n to da je princ Philip bio upoznat s privrženošću ovog plemena, tijekom godina slao im je pisma i svoje fotografije, a oni su njemu slali zauzvrat tradicionalne darove, piše BBC.

image
Dan Mcgarry/AFP
image
Dan Mcgarry/AFP
image
Dan Mcgarry/AFP

Petoricu vođa plemena upoznao je osobno kada su 2007. sletjeli u veliku Britaniju zbog reality showa 'Meet the Natives'.

Dali su mu poklone i pitali ga kad će se vratiti, a on im je uzvratio: 'Kad zatopli, poslat ću poruku'.

U ponedjeljak se nekoliko stotina pripadnika plemena okupilo kako bi govorili o princu Philipu, no razgovarali su i o njegovom nasljedniku.

- Mogli bi reći, otišao je kako bi Charles nastavio njegovu misiju - kazao je Huffman za BBC. No čak i ako ga netko naslijedi, princ Philip neće biti zaboravljen. Vođa plemena razmatra da od pokreta napravi političku stranku, ističe Huffman.

Postoji vjerovanje da će se princ Philip vratiti, makar u duhovnom obliku, u svoj dom, na Tannu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:08