NEMILOSRDNA BIROKRACIJA

BIZARAN SLUČAJ DIGAO NA NOGE POLA DRŽAVE Dječaku (6) zabranili ulazak u rodnu zemlju; dva tjedna je bio odvojen od majke, pogledajte dirljiv susret

 Screenshot / Twitter
 

Šestogodišnji dječak kojem belgijske vlasti nisu dopustile povratak u rodnu Englesku zbog problema s putovnicom, vratio se nakon više od dva tjedna kući i pao u zagrljaj majci koja ga je jedva dočekala. Mohamed Bangoura nije se odvajao od majke, kao ni ona od njega po dolasku u zračnu luku u Manchesteru u ponedjeljak navečer.

Velika Britanija mu je pod pritiskom medija i nekih političara izdala privremenu putovnicu nakon što je zapeo u Bruxellesu više od dva tjedna. Zabranu ukrcavanja na planirani let izdalo mu je britansko ministarstvo unutarnjih poslova (Home Office) 26. kolovoza.

Međutim, vlada je pod pritiskom ipak riješila problem djeteta odvojenog od majke. Odobrenje za žurne dokumente izdala je ministrica za imigraciju Caroline Nokes.

Na aerodromu malog je Mohameda dočekala majka Hawa Keita (29) zajedno s tetama i rođacima. Odmah su jedno drugom dotrčali u zagrljaj, a Keita je za Independent rekla:

- Jednostavno sam presretna što ponovno vidim sina, ovo mi je najvažnija stvar u životu. Posljednja dva tjedna bila su mi užasna. Čuli smo se telefonski svaki dan.

Mnogi su slučaj opisali kao ‘doista šokantan’ i rekli da zabrana djetetu rođenom u Engleskoj da se vrati kući je ‘sramotna’ i ‘rezultat neprijateljske politike vlade’. Odvjetnici su istaknuli da je slučaj malog Mohameda istaknuo ozbiljan problem Velike Britanije sa zakonima o nacionalnosti.

Nakon što su mu zabranili da se ukrca u avion za Englesku, dječak je boravio kod obiteljskih prijatelja u Bruxellesu. Majka nije bila u mogućnosti doći k njemu jer njezina putovnica trenutno nije valjana.

Obiteljski prijatelj Abdoul Diallo, koji je čuvao dijete, rekao je da je proces rješavanja problema bio frustrirajuć i iscrpljujuć.

- Išli smo od policije do ambasade, do belgijskog ministarstva unutranjih poslova i socijalnih radnika odgovornih za djecu. Bilo je strašno, iscrpljujuće, frustrirajuće. Nikad nisam mislio da ću se susresti s takvom situacijom, no drago mi je da je dječak konačno s mamom. Neki su mi savjetovali da ga upišem u belgijsku školu, jer bi ovo moglo potrajati. Međutim, što god se dogodilo, mora se riješiti u Velikoj Britaniji. Bio sam u šoku kad sam shvatio da je vlada, čija se politika bazira na principima ljudskih prava i vrijednosti, napravila takvu grešku - rekao je Diallo i opisao kako se dječak osjećao:

- Bio je frustriran, posebno kad su djeca u Bruxellesu krenula u školu. Bio je sam. Ja sam bio zaposlen trčanjem od institucije do institucije pa je uglavnom bio s mojom mamom, koja je stara. Stalno je zapitkivao zašto je još uvijek ovdje, zašto se ne može vratiti u Sheffield, zašto ne može vidjeti majku…

Keita, koja je porijeklom iz Gvineje u zapadnoj Africi, a živi u Sheffieldu, rekla je da se zbog svega osjećala ‘mrtvom iznutra’. Negirala je tvrdnje Ministarstva unutarnjih poslova da su joj u ožujku poslali pismo u kojem je obavještavaju da joj je sinova putovnica poništena. U pismu, koje je ona prvi put vidjela 28. Kolovoza, pišu da dijete više nema pravo na britansko državljanstvo jer se pokazalo da otac djeteta, za kojeg je majka tad bila udana, nije Britanac. No, majka kaže da je već tad bila u procesu razvoda od Mohamedovog oca, koji je ostao živjeti u Gvineji.

Brojni su političari stali na njezinu stranu ne vjerujući da sustav brani ulazak u zemlju šestogodišnjem djetetu, rođenom u Britaniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 09:09