BLAŽI OD KEMOTERAPIJE

Prekretnica u liječenju raka, novi lijek već su primila neka djeca: Zdrave stanice su netaknute, evo kako funkcionira

Ilustracija

 Bl/Bsip/Bsip/Profimedia/Bl/bsip/bsip/profimedia
Za Arthura je blinatumomab ili blina bio jedina opcija nakon što klasična kemoterapija nije uspjela eliminirati sve stanice raka

Neka djeca oboljela od raka već su počela primati novu vrstu lijeka mnogo manje toksičnu od kemoterapije, piše BBC. Jedanaestogodišnji Arthur bio je među prvima koji je u bolnici Great Ormond Street u Londonu primio takav lijek za rak krvi.

Njegova obitelj novi lijek od milja zove ‘malom zrakom sunca‘ jer djeluje, a da Arthuru od njega nije jako loše. A zbog toga što se uzima ‘putem‘, a ne u bolnici, dječak je mogao više vremena provesti kod kuće radeći ono što voli. Lijek je nosio sa sobom u posebnom ruksaku kojeg zove ‘blina ruksak‘.

Za Arthura je blinatumomab ili blina bio jedina opcija nakon što klasična kemoterapija nije uspjela eliminirati sve stanice raka i od koje mu je bilo jako slabo. Blina je već dobila dozvolu za upotrebu kod odraslih bolesnika, a stručnjaci se nadaju da će uskoro dokazati da je lijek siguran i za primjenu kod djece.

Nekih 20 centara u Velikoj Britaniji već je počelo primjenjivati lijek kod djece s B-staničnom akutnom limfoblastičnom leukemijom (B-ALL). Radi se zapravo o imunoterapiji koja traži stanice raka kako bi ih samo tijelo moglo prepoznati i uništiti. A ta je potraga za oboljelim stanicama vrlo precizna i ostavlja zdrave stanice netaknutima - za razliku od kemoterapije.

Blina dolazi u vrećici tekućine koja se daje kroz tanku plastičnu cjevčicu i iglu direktno u venu. Vrećica ostaje pričvršćena na pacijentu više mjeseci, a pumpa koju pokreće baterija kontrolira koliko brzo lijek ulazi u venu. Jedna vrećica može potrajati i nekoliko dana.

Čitava ta oprema dolazi u malenoj torbi, manjoj od A4 bilježnice, i može se bez problema nositi. Za Arthura to znači da može provoditi više vremena raditi ono što voli - recimo, igrati se u obližnjem parku - istovremeno dok prima terapiju. I za razliku od agresivne kemoterapije, koja kod Arthura više nije niti djelovala, od ovog lijeka dječaku nije bilo loše.

‘Neprekidni izazovi‘

Baš kao i drugim pacijentima na blini, Arthuru je propisan posebni lijek kako bi se smanjila šansa za ozbiljne reakcije i nuspojave prije nego je počeo primati infuziju. U početku, imao je nekoliko napadaja i groznicu te je morao ostati u bolnici zbog kontrole.

No ubrzo je mogao ići kući. Ruksak s lijekom uvijek je bio uz Arthura, čak i kad spava. Iako pumpa proizvodi određeni zvuk, Arthur se tijekom noći mogao dobro naspavati.

Dječak je imao ozbiljne nuspojave od kemoterapije i prelazak na blinu je bilo pravo olakšanje, rekla je njegova majka Sandrine.

‘To je bilo strašno. Stalno smo se borili s posljedicama lijeka na njegovo tijelo. Liječili smo ga tako što mu je bilo sve gore. To je jako teško prihvatiti‘, kazala je.

Veliki korak

Arthur se morao vraćati u bolnicu svaka četiri dana kako bi mu liječnici nadopunili blinu, no ostatak vremena mogao je biti kod kuće.

‘Dobro je prihvatio tu čitavu opremu i sam se o njoj brinuo‘, kaže Sandrine.

U travnju 2023. Arthur je još jednom došao u bolnicu ko bi mu uklonili cjevčicu i iglu iz ruke.

‘To je bio veliki korak‘, kaže njegova majka.

Liječnici kažu da blina može zamijeniti i do 80 posto kemoterapije.

U Velikoj Britaniji 450 djece godišnje oboli od ove vrste raka.

Pedijatrijski hematolog, prof. Ajay Vora kaže: ‘Kemoterapija je zapravo otrov koji ubija leukemijske stanice, ali također ubija i oštećuje i zdrave stanice - i to je ono što uzrokuje nuspojave. Tretman Blinatumomabom je mnogo blaži.‘

Još jedan imunoterapijski lijek, terapija T-stanica himernog antigenskog receptora (CAR-T), također je odnedavno dostupna.

Ali skuplji je od bline i pacijentove vlastite stanice moraju se uzeti i zatim izmijeniti u laboratoriju prije nego što se vrate kao lijek, za što je potrebno vrijeme.

Zahvaljujući liječenju, Arthurov rak je nestao.

Sandrine je rekla: ‘Za Novu godinu smo saznali da je blina djelovala i da nema zaostalog raka - i to je bilo jednostavno nevjerojatno i tako smo imali dvostruko slavlje.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 02:29