GLAČANJE KOŽE

Zaboravite kreme, injekcije botoksa i operacije! Ovo čudo uklanja bore u 14 tjedana

 thinkstockphotos

ZAGREB - Zbogom kremama koje usporavaju starenje i estetskim zahvatima za “glačanje” kože, najavljuju britanski znanstvenici koji su razvili tabletu protiv bora. Revolucionarnu tabletu već je iskušalo 480 žena u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, a preliminarne rezultate objavio je ugledni popularno-znanstveni časopis New Scientist.

Tableta protiv bora, koja sadrži kombinaciju sastojaka iz hrane koji aktiviraju gene za popravljanje tonusa kože, izum je britanskih znanstvenika pod vodstvom dr. Johna Caseya iz multinacionalne kompanije Unilever.

Pet godina istraživanja

- Proveli smo pet godina u istraživanju namirnica na stotinama žena i spoznali smo da naša kombinacija može smanjiti duboke bore već za 14 tjedana. Na tržištu trenutno ne postoji nijedan proizvod sličnog učinka - izjavio je dr. Casey koji je preliminarne rezultate istraživanja predstavio na kongresu Society for Invegastive Dermatology u Atlanti.

Tableta protiv bora potiče prirodnu prozivodnju kolagena, proteina u vezivnom tkivu koji je ključan za našu mladoliku i zategnutu kožu. Kako sa starenjem i dolaskom menopauze opada proizvodnja estrogena, postaju aktivniji enzimi proteaze koji smanjuju elastičnost kože tako što uklanjaju kolagen brže nego što se on nadomjesti. Također, sa starenjem jedan receptor estrogena koji pomaže u stvaranju kolagena postaje manje aktivan.

Četiri klinička pokusa

U laboratorijskim pokusima na kulturama stanica kože Caseyjeva je skupina istražila kako pojedine kombinacije ekstrakata iz hrane djeluju na gene koji sudjeluju u sintezi kolagena. Najučinkovitijom se pokazala kombinacija koja je sadržavala vitamine C i E, izoflavone iz soje, likopen iz rajčice te omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja. Znanstvenici su zatim napravili tabletu i proveli četiri klinička pokusa na 480 žena koje su prošle menopauzu.

Tijekom pokusa jedna je skupina žena tri puta dnevno uzimala tablete protiv bora, dok je druga uzimala placebo (inaktivna tvar koja se primjenjuje u kontroliranim studijama zbog procjene djelotvornosti nekog lijeka).

Prvo u Britaniji i Kanadi

Nakon 14 tjedana pokazalo se da su žene koje su uzimale famoznu tabletu imale oko 10 posto manje duboke bore od onih što su primale placebo. Kod manje skupine žena učinak tablete bio je gotovo čudotvoran jer su se bore smanjile za 30 posto. Caseyjeva skupina najavila je da će rezultati istraživanja uskoro biti objavljeni u nekom od znanstvenih časopisa, a već idući mjesec tableta će biti lansirana na britanskom, španjolskom i kanadskom tržištu.

- Iako su podaci o učinku tablete pomalo oskudni, zasad se čini da je studija bila sveobuhvatna - komentirao je Christopher Griffiths, profesor dermatologije sa Sveučilišta Manchester, dok Nichola Rumsay sa Sveučilišta West of England smatra da bi tablete protiv bora mogle imati blagotvorniji psihološki učinak od kirurškog zahvata, ali još uvijek odašilju poruku da su bore loše.

- Trebali bismo dostojanstveno prihvaćati bore. Netko bi trebao izmisliti tabletu koja će spriječiti da se ljudi brinu zbog svog izgleda. To bi ljude učinilo mnogo sretnijima - rekla je Rumsay.

Što sadrži tableta protiv bora

Izoflavoni: tvari koje se nalaze u soji zrnu i drugim mahunarkama. Oni aktiviraju receptor estrogena koji pomaže u sintezi kolagena.

Omega- 3 masne kiseline: ima ih u ribljem ulju, a aktiviraju gen PPAR uključen u sintezu kolagena

Vitamin C:najjači antioksidanas među vitaminima, a ima ga mnogo u zelenom povrću te limunu, naranči, grejpu, kiviju, jagodama, borovnicama

Vitamin E: usporava starenje stanice, ima ga u žitaricama, mlijeku, orašastim plodovima i soji

Likopen: ima ga u rajčici i snažan je antioksidans

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:14