INTEGRACIJA

Facebook mijenja način slanja privatnih poruka na Instagramu, evo kako će izgledati

In this photo illustration the Facebook, Messenger, Instagram and WhatsApp icon is seen displayed on smartphone screen in this illustration photo taken in Poland on February 19, 2020. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto)
 Jakub Porzycki/NurPhoto
Korisnici u nekoliko neidentificiranih zemalja opciju su dobili već u srijedu, a ona će uskoro biti dostupna i drugim korisnicima

Vodstvo Facebooka u srijedu je najavilo da će pokrenuti proces prilagodbe sustava za slanje privatnih poruka unutar društvene mreže Instagram kako bi on više nalikovao onom u aplikaciji Messenger, piše Reuters.

Prvi je to potez u sklopu plana da se objedine sustavi za slanje privatnih poruka unutar aplikacija u vlasništvu Facebooka.

Najavljeno objedinjavanje omogućit će korisnicima svake pojedine platforme da stupe u kontakt s korisnicima ostalih platformi bez da na svom mobitelu imaju instaliranu aplikaciju te platforme.

Korisnici Instagrama ostvarit će pristup posebnim emojijima i grafičkim temama koje korisnici Messengera već koriste. Korisnici Instagrama dosad ih nisu mogli koristiti jer je sustav za slanje privatnih poruka u toj aplikaciji dizajniran krajnje minimalistički. Uz to, moći će slati i poruke koje nestaju.

Ako korisnici prihvate ovo ažuriranje, ikonu za slanje privatne poruke zamijenit će Messengerov logo. Ažuriranje će korisnicima Instagrama dopustiti da privatne poruke koje dobiju proslijede drugim korisnicima. Facebook će broj korisnika kojima se pojedina poruka može simultano poslati ograničiti na pet.

"Cilj ove vježbe je da dođemo do točke da nešto napravimo jednom i da to nešto funkcionira u svim našim aplikacijama, kako ne bismo morali istu stvar raditi više puta", rekao je čelnik Messengera Stan Chudnovsky.

Korisnici u nekoliko neidentificiranih zemalja opciju su dobili već u srijedu, a ona će uskoro biti dostupna korisnicima iz cijelog svijeta.

Čelnik Facebooka Mark Zuckerberg rekao je početkom prošle godine da želi da si korisnici Facebookovih aplikacija mogu međusobno slati poruke neovisno o tome tko koju aplikaciju ima instaliranu na svome mobitelu. Društvena mreža u konačnici planira integrirati Messenger, Instagram i WhatsApp te u svakoj aplikaciji implementirati šifriranje sadržaja kako bi komunikacija između korisnika bila sigurna.

Ovaj će potez jamačno biti uključen u raspravu o Facebooku i svojevrsnom monopolu koji ima na tržištu otkad je kupio Instagram i WhatsApp. Stručnjaci za razbijanje monopola zabrinuti su da će međusobna integracija Facebookovih servisa i platformi otežati eventualno komadanje tvrtke.

Chudnovsky je rekao da ovakva integracija Instagrama i Messengera neće dovesti do nove razmjene podataka između te dvije aplikacije. One će dijeliti iste podatke koje već dijele jer se obje aplikacije već godinama oslanjaju na istu infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:10