FILERI I BOTOKS

Superiglom iz Italije najbolje se pune bore

Liječnici trebaju biti iskreni prema pacijentima jer, primjerice, kod jako dubokih bora fileri nisu uspješni, pa su svi nezadovoljni

Baš sam danas shvatila da imam dvije nove bore na čelu i jednu oko usana. Nije baš za facelifting, ali nije ni neko veselje gledati višak bora pri svakom pogledu u ogledalo. Nazvat ću dr. Marka, možda radi ujutro, pa da prije posla ili u pauzi za ručak riješim novonastale ‘crte iskustva’. Nekoliko sitnih uboda u čelo, još malo oko usana i k’o nova sam”.

Do prije nekoliko godina ovakvo razmišljanje bilo je gotovo nemoguće jer se ispeglati bore moglo samo ozbiljnom operacijom, a sada se uz pomoć raznih punila, popularno zvanih filerima, te botoksom “zaustavljaju” godine, i to ne samo u ordinacijama estetske kirurgije.

Svakih šest mjeseci

Naime, edukaciju za te minimalno invanzivne postuple pomlađivanja već su i u Hrvatskoj prošli kako estetski kirurzi tako i oftalmolozi, dermatolozi, otorinci... Ipak, kažu stručnjaci, važno je “imati ruku”, ali i iskustvo te napuniti bore tako da filera ili botoksa ne bude ni premalo, ni previše.

No, dogodi li se kakav promašaj, ni to nije strašno jer efekt punila i botoksa traje najčešće oko pola godine. Filerima hijaluronske kiseline stimuliraju se kolagen i elastin, pa se na taj način uspješno peglaju bore, kaže estetski kirurg doc. dr. Zoran Žgaljardić.

Dodaje da nakon šest do devet mjeseci priču treba ponoviti jer se oba sredstva resorbiraju. Također smatra da liječnici trebaju biti iskreni prema pacijentima jer, primjerice, kod jako dubokih bora fileri nisu baš uspješni. U tom slučaju svi su nezadovoljni, jer u takvim je slučajevima uspješan jedino facelifting.

Žgaljardić naglašava da je jedna od novosti u tretmanu filerima tzv. radiofrekventna igla koju sve više koriste Talijani. Pulsiranjem tijekom uvođenja filera radi se stimulacija i zaštitna ovojnica oko hijaluronske kiseline, pa “punjenje” duže traje. Na malom valjku nalazi se tanka i kratka iglica koja dopire u srednji sloj dermisa i tako dodatno potiče proizvodnju kolagena i elastina. Zasad se u Hrvatskoj još ne koristi radiofrekentna igla, no pitanje je vremena kada će stići u naše ambulante.

- Umjesto te igle, koristim laser kojim prije injektiranja stimuliram kožu, što također povećava trajnost filera - kaže dr. Žgaljardić i pojašnjava: - Trajnost filera ovisi i o njihovoj kvaliteti. Tako će utjecaj nekih ‘izblijedjeti’ već nakon šest mjeseci, dok će drugi potrajati i do devet mjeseci.

Dublje i bez grudica

Također smatra da baš nije dobro što se taj zahvat sve češće radi i na mjestima koja nisu primjerena ili, bolje rečeno, rade ih osobe bez dovoljno iskustva. Naime, vrlo je važno da se fileri injektiraju jako precizno, jednako kao i botoks, jer se u suprotnom ne postiže željeni učinak. Ponekad se fileri stavljaju odmah ispod prvog sloja kože, ali puno je bolje kad se stavljaju dublje jer je manja opasnost od “grudica” koje bi nekih korisnika mogle biti vidljive.

Za razliku od filera kojima se pune bore lica i eventualno obrazi, botoks je idealan za blokiranje živčanih impulsa koji smanjuju mišićne kontrakcije, odnosno onemogućavaju mimiku. Zato je najbolji za područje čela sve do razmaka između očiju, gdje se na taj način “ispravljaju” bore. No, pravi učinak botoksa vidljiv je tek nakon tjedan dana, za razliku od filera čiji se efekt vidi odmah jer se bora mora puniti sve dok se ne “ispravi”.

Trajat će sve dulje

Istina, uvijek treba računati na mogući otok ili mali hematom na ponekom mjestu uboda, ali to ovisi o tkivu pacijenta, odnosno podnošljivosti toga tretmana. Ipak, nuspojave uglavnom su rijetke.

Očito, mogućnosti vraćanja vremena sve su veće. Kako je zaintaresiranih za “vremeplov” sve više, nema dvojbe da će tehnologija i dalje napredovati, što znači da bi fileri mogli imati i duže djelovanje od onih koji su trenutno na tržištu.

No, ako se to i ne dogodi u dogledno vrijeme, i ono što je na raspolaganju već je značajna korak “unatrag” s ljepšom slikom u ogledalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:15