SEKS I GODINE

Žene otkrile u kojoj dobi najviše uživaju u seksu: ‘Tek tada moj je seksualni život bio na vrhuncu...‘

Seks, ilustracija

 Peter Bánoš/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia/Peter Bánoš/Česká Ilustrační Fotografie/profimedia
Neke žene govore da je njihov najugodniji seks iza njih, dok ga druge tek sada prakticiraju...

U kojoj dobi je najbolji seks? Neke žene govore da je njihov najugodniji seks iza njih; ostao je u njihovim 20-ima kada su bile gipke i bez djece, kada im je život bio bezbrižniji, a menopauza tek prijetnja u nekoj dalekoj budućnosti koja treba uništiti njihov libido. Međutim druge navode kako je uživanje u njihovoj mladosti bilo spriječeno nesigurnošću i neprikladnim partnerima, te da seks postaje bolji tek s godinama, iako se možda ne događa više tako često. Dame Arlene Phillips u nedavnom je intervjuu otkrila da je nakon što je nedavno proslavila svoj 80. rođendan, "seks dobar kao i uvijek". Daily Mail u suradnji s poznatim britanskim spisateljica upravo se zato odlučio pozabaviti tom škakljivom temom - u kojoj dobi žene najviše uživaju u seksu?

Autorica Barbara Amiel (82) u braku je sa svojim četvrtim suprugom, bivšim medijskim mogulom Conradom Blackom.

image

Barbara Amiel i Conrad Black

Blitz Pictures/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Blitz Pictures/backgrid/backgrid Uk/profimedia

- Imala sam 18 godina kada sam glavom udarala o prozor automobila u kojem sam imala prvi seksualni odnos. Do mojih kasnih 20-ih, propalog braka iza mene, seks se činio jedinom tjelesnom aktivnošću vrijednom bavljenja. Unatoč tome, našla bih se na okruglom krevetu s crnim satenskim plahtama, nemajući pojma kako najbolje iskoristiti ovo ljigavo okruženje. Bila sam pasivna kao komad mokre ribe, iako su me novinski članci opisivali kao osobu koja ‘odiše seksipilom‘. Tijekom svojih 30-ih, nakon još jednog propalog braka, imala sam posla s muškarcima koji su mi htjeli staviti povez na oči, odjenuti me kao školarku ili zahtijevati da nosim užasan crveni ruž za njihovu oralnu stimulaciju. Uvijek optimistična, udala sam se još jednom u svojim ranim 40-ima: ovaj put za muža koji je više volio biti neženja. Imala sam samo očaj ‘seksa uz pomirenje‘ i uslijedio je razvod. I tako sam tek u svojim srednjim 40-ima seksualno oživjela. Konačno sam naučila pružati i primati zadovoljstvo. Ovo je postalo ludo, prekrasno vrijeme eksperimentiranja, potaknuto nejasno ilegalnim afrodizijacima. Veličanstveni grčki ljubavnik ulio mi je povjerenje i pokazao mi kako seks može trajati satima umjesto brzih 15 minuta. U 49. godini moj je seksualni život bio na vrhuncu. Sada u 82. godini s uspješnim četvrtim brakom, mogu zdravo razmišljati o svom hormonskom ludilu. Novi partneri su vraški uzbudljivi, ali recipročna monogamija nije teška ako se stvarno volite. Onda bračni seks; čak i u 80-ima, pobjeđuje sve - ispričala je Amiel.

Lisa Hilton (47) autorica je erotske trilogije "Maestra" i udavala se tri puta. Ne dijeli mišljenje Arlene Phillips.

- Iako ima mnogo stvari za kojima žalim u vezi svojih 20-ih, seks koji sam imala nije jedna od njih. Pozdravljam otvorenost Arlene Phillips o njezinom kontinuiranom uživanju u seksu u svojim 80-ima, ali kao žena u kasnim 40-ima, ne slažem se da se seks poboljšava s godinama.

Sviđalo se to nama ili ne, optimalna reproduktivna dob žena je između 19 i 30 godina. Kao takvi, biološki smo programirani da više želimo seks kada postoji najveća vjerojatnost da ćemo zatrudnjeti. Steroidi u jajnicima, hormoni koji reguliraju libido, dosežu vrhunac u 20-ima i postupno opadaju kako starimo. Na mnogo načina, smatram da je moja generacija bila sretnija od današnjih mladih žena kada je u pitanju seks. Naslijedile smo kontracepcijske pilule i plodove borbe naših majki za jednaka prava. Pornografija je čvrsto živjela na gornjoj polici novinskih kioska, a ne na telefonu svakog potencijalnog partnera, a društveni mediji, s prijetnjom posramljivanja ili ghostinga, nisu još postojali. Ne znam je li sam čin nužno bio fizički zadovoljavajući, ali imam nejasno sjećanje da je sirova želja bila važnija od tehnike. Kada bih morala odrediti dob u kojoj je seks najuzvišeniji, rekla bih 27. Bila sam solo, objavila sam svoju prvu knjigu i osjećala sam se potpuno neovisno, samopouzdano i pustolovno. Kako smo moji prijatelji i ja starili, seks je postao prepun tjeskobe, bilo zbog problema s plodnošću, nesigurnosti tijela ili muškaraca koji imaju fobiju od obveza. U svojim dvadesetima nisam razmišljala o takvim stvarima. Ljubav i sigurnost možda su bili nusprodukti seksa, ali tada nisu bili cilj - progovorila je o svojim iskustvima Hilton.

Spisateljica i novinarka Petronella Wyatt (55) bila je u mladosti opterećena brojnim strahovima koji su je priječili da istinski uživa u seksu.

image

Petronella Wyatt

Netflix/

- Sada sam u 50-ima i sve je to prošlo. Kako je lijepo sjediti ovdje u hladu, da parafraziram Mauricea Chevaliera, bez ikakvih jada mladih služavki. Ja nisam zaljubljeni ljubavnik, već veseli šetač u općoj trgovačkoj tvrtki rekreativnog užitka. I, horizontalno govoreći, u svom ste najboljem izdanju. Seks, kao i dobra hrana, ne podnosi smetnje, naime one koje vas opsjedaju kada vam bjesne hormoni i emocije. U mojim godinama seks je manje emotivan. Možete uzeti ili ostaviti, bez očekivanja doživotne romanse. Do 50-ih biste također trebali znati što radite i što vaše tijelo želi; nema više neugodne zbunjenosti, nema samozavaravanja o mogućim posljedicama. Pa čak i ako se ljubav ušulja kroz vrata, ona koja traje zauvijek, neumitno će trajati kraće nego prije. Da, stvari su bolje kada konačno izađete iz ‘fontane mladost‘. Pa ipak ne mogu poreći da su violine utišane. To je seks, a ne vođenje ljubavi. Moderno društvo vidi odnose bez ružičastih naočala iz prošlosti, što u kombinaciji sa smanjenom željom za predanošću uobičajenom za neovisne žene koje su prošle reproduktivnu dob, daje više poslovni izgled vašim postupcima. Ponekad mislim da bih voljela još jednom vidjeti tog starog ‘vraga‘. Ne žudim za koncertima svoje mladosti, ali kratka sonata bi mogla biti prilično zgodna - objasnila je Wyatt.

Rowan Pelling (55) bivša je urednica časopisa The Erotic Review i udana je.

image

Rowan Pelling (prva lijevo)

Jim Watson/Afp/Profimedia/Jim Watson/afp/profimedia

- Najbolji seks na svijetu uvijek je za um omamljen ljubavlju, u svakom slučaju najbolji seks koji imate upravo sada. Jer ništa, u bilo kojoj dobi, nije tako neposredno i neodoljivo kao taj osjećaj prisne povezanosti s osobom koju obožavate. Zašto biste počeli uspoređivati taj trenutak vođenja ljubavi s nečim što ste doživjeli prije 20 godina? To znači da mogu iskreno reći, s 55 godina, da imam najbolji seks u životu. Zato što mi se čini čudesnim da je, suprotno svemu u što sam bila navedena da vjerujem, erotsko blaženstvo jednak užitak u srednjim godinama kao kad ste bili 20-godišnjakinja. Na mnogo načina, to je još dražesnije jer poznajete svoje tijelo mnogo bolje i mapirali ste svoja slatka mjesta, a to je nešto što može potrajati nekoliko desetljeća ako ste žena - govori Pelling nabrajajući sve prednosti zrele dobi, poput samopouzdanja. No priznaje da ona ima i svojih nedostataka.

- Nedostaje mi način na koji bih se napalila u trenu i brzo dosegnula erotski vrhunac. Kad sam bila mlada, nikad se nisam osjećala kao da su mi osjetila otupjela od alkohola i stresa, a rijetko sam dobivala infekcije mokraćnog sustava. Dakle, ako samo govorite o ‘najboljoj dobi za seks‘ u smislu da budete poput predećeg modernog sportskog automobila, onda bih rekla da je to kada imate 33 godine; dovoljno ste stari da znate što volite i ne volite, ali dovoljno mladi da još uvijek budete u vrhunskom izdanju. Unatoč tome, ne bih se vratila u tu fazu života. Vođenje ljubavi u starijoj dobi poput je vožnje Bentleyja iz 1930-ih; potrebno mu je više vremena da se pokrene, ali kad jednom krenete, svi na cesti vam mogu zavidjeti - istaknula je Pelling.

Autorica Jane Green (55) u braku je sa svojim drugim mužem 14 godina.

image

Jane Green

Craig Barritt/Getty Images/Profimedia/Craig Barritt/getty Images/profimedia

- Postoje mnoge stvari o seksu u dobi od 55 godina koje su prekrasne; dobro se osjećate u svojoj koži i užitak intimnosti s nekim čije tijelo poznajete jednako dobro kao i svoje. Samo da menopauza nije digla svoju ružnu glavu, pa je naš libido, ili barem moj libido, pao gotovo na nulu. Oduševljena sam što dama Arlene Phillips i dalje ima sjajan seksualni život s 80 godina i jako se veselim što ću napuniti 80 i otkriti da moj vlastiti još uvijek može biti sjajan. Iskreno govoreći, nadam se da ću stići do 60. godine i napokon preboliti ovu menopauzalnu grbu zbog koje ne želim ništa osim šalice čaja i dobre knjige kad legnem u krevet. Zašto mi nitko nije rekao za pad libida tijekom menopauze? Sve što sam znala da mogu očekivati bili su valovi vrućine, noćno znojenje i razdražljivost. Nitko mi nije rekao koliko ću se staro osjećati, niti da će mi struk nestati, što će sa sobom povući i moj libido. Nije da ne uživam u seksu kad jednom krenemo, samo mi ne pada na pamet da krenemo. Stvari koje mi padaju na pamet kada sam u krevetu su čitanje, besmisleno listanje po Instagramu satima, možda FaceTime s prijateljem i povremene grickalice. Stvari koje mi ne padaju na pamet? Seks. Nekada nije bilo ovako. Kad sam prvi put upoznala svog supruga, prije gotovo 18 godina u dobi od 37 godina, nakon što je moj prvi brak završio, bili smo nezasitni. Ali odgajanje vojske male djece ubrzo se ispriječilo na putu i baš kad su se ti potomci spremali poletjeti u gnijezdo, nastupila je menopauza. Ali srećom, naučila sam da će uz sve u životu i ovo proći. Jako se nadam da će se moj libido vratiti, a i moj muž se jako nada - otkrila je Green.

Autorica Kathy Lette (64) udavala se dva puta.

image

Kathy Lette

Elliott Franks/Eyevine/Profimedia/Elliott Franks/eyevine/profimedia

- Prezirem izraz ‘puma‘, ali definitivno je istina da je 60 godina seksualno najoslobađajuće razdoblje u životu žene. Ženke su odgajane da budu dekorativne i skromne ugađačice ljudima. Ima djevojaka koje glume orgazam kako ne bi ispale nepristojne. No radost postmenopauze je u tome što nas više nije briga što drugi ljudi misle o nama. Uistinu zadivljujući seks znači da se osjećate ugodno u svojoj koži, da znate što želite i da se ne bojite to tražiti. Zbog toga vjerujem da žene uživaju u najboljem seksu u životu u svojim 60-ima. Uz raketno gorivo hormonalne terapije žene mojih godina osjećaju se mlađe, spremnije, zdravije, sretnije i usuđujem se reći, napaljenije nego ikad. Još uvijek smo dovoljno agilne da se ljuljamo s lustera i dovoljno sposobne da izvedemo cijelu Kama Sutru. Osim toga, kada vaše potomstvo konačno odleti iz gnijezda, imate puno više vremena za orgazmičke potrage. Naravno, pomaže i imati mlađeg dečka!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 15:33