JUXTA MARE

Šetnja kroz virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba

 Ivana Grgić/Cropix
Očitavanjem QR koda "pametnim telefonom" na slikovit se način, u novoj dimenziji, prikazuje nekadašnji život otočana

Već je poznato da je Rab otok aktivnog turizma, predivnih plaža i mora izuzetne čistoće i bistrine zbog koje mi ronioci s veseljem dolazimo na spektakularne zarone koji se ovdje nude. Prilikom ovogodišnjeg posjeta ronilačkom centru u Barbatu ukazala nam se prilika da o tom istom moru, u kojem smo proveli sate i dane roneći, naučimo malo više od toga. Jer najveća vrijednost svakog mjesta nisu samo i isključivo prirodne ljepote i krajolik, već i ono što ga čini humanim, povijest i njegova baština.

image
Ivana Grgić/Cropix

Hodajući šetnicom na potezu Banjol – Barbat uočili smo nešto što nas je zaintrigiralo: izložbu. Nije to jedna od onih običnih izložbi kraj kojih prođeš, baciš pogled i nastaviš dalje, već pravi, i što je najbolje, svima dostupan virtualni muzej naziva “Juxta Mare” - virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba. Projekt je to Turističke zajednice grada Raba kojim se uspješno povezala rapska ribarska baština i turizam, a čime je na slikovit način prikazala nekadašnji život otočana i način njihova suživota s morem.

image
Ivana Grgić/Cropix

Stanovnici Raba su se oduvijek bavili ribarstvom i brodogradnjom. Razvedena i zaštićena obala činili su ovo područje jednim od najvažnijih plovnih puteva Sredozemlja, čemu svjedoče brojne amfore i ostali arheološki artefakti. Tradicionalno su se na Rabu gradile rapske lađe, autohtoni tip barke na vesla od izdubljenog debla s rebrima i oplatom, kasnije i veći brodovi, gajete. Jer more je na ovom području nekada bilo bogato ribom, a tune i palamide, kojih je danas zbog prevelikog izlova nažalost sve manje, bile su čest ulov. Danas u Banjolu i Barbatu postoji tek nekolicina ribara koji se još uvijek bave ribolovom sa svojim modernim brodovima. I dio obiteljskih škverova, kojih je nekada bilo puno više, sada je ugašeno i ostao ih je tek manji broj.

image
Ivana Grgić/Cropix

Trinaest ploča na metalnoj konstrukciji koje smo na šetnici mogli pogledati svojim su pričama i podacima uključile brodograditelje, ribare, ali i svu za ovu vrstu života značajnu povijesnu arhitekturu. To su crkve i kapele u kojima su stanovnici Raba oduvijek tražili utjehu i pomoć jer plovidba morem od davnina je bilo opasno zanimanje koje je ovisilo o milosti vremenskih prilika i neprilika. Tekst i fotografije na ovim pločama nipošto nisu sve prezentirano. Za one koje žele znati više bilo je potrebno samo svojim “pametnim” mobilnim uređajem očitati QR kod na panelu kako bismo ušetali u virtualni svijet gdje nas je dočekao velik broj novih informacija.

image
Ivana Grgić/Cropix

Dok su na samim panoima uključeni osnovni podaci poput pozicije na karti, udaljenosti do susjedne točke ili naziv i tema ostalih točaka, ulaskom u virtualni dio muzeja mogli smo na svom ekranu vidjeti čitavu stazu sa svim točkama gledano iz zraka, te svakoj pojedinačnoj pristupiti virtualno i pregledati sadržaj koji se odnosi na svaku točku pojedinačno. Na svakoj točki na kojoj smo stajali mogli smo odabrati sadržaj u kome se nudio prošireni tekst, dodatne fotografije ili kratki film na temu pojedine točke. Pored zvuka filmovi su i titlovani kako bi bio lako dostupan osobama slabijeg sluha, a muzej je prilagođen i osobama s posebnim potrebama, kako bi imale pristup ključu na tlu gdje ga je lako dohvatiti.

image
Ivana Grgić/Cropix

Ono što nas je posebno zabavilo je mogućnost da pritiskom gumba AR na zaslonu dobijemo mogućnost povezivanja mobilnog uređaja s trodimenzionalno izvedenim projektima u digitalnom formatu koji se pojavljuju u živoj slici na zaslonu i prividno projiciraju u prostor pred uređajem, stvarajući proširenu stvarnost (Augmented reality). Na ovaj smo način putem zaslona na telefonu mogli obići projicirani objekt sa svih strana, pogledati i njegovu unutrašnjost, a kroz aplikaciju je moguće i fotografiranje osoba u projiciranoj sceni. Definitivno posebna uspomena s godišnjeg odmora!

image
Ivana Grgić/Cropix

- Zadatak ovog projekta bio je prikupiti svu dostupnu preživjelu dokumentarnu građu, kao i sjećanja još uvijek živih svjedoka te učiniti dostupnim prije svega autohtonom življu rečenih naselja: rodbini, susjedima, znancima, a potom i svima koje ta tema zanima. U tu svrhu projekt je izveden i na engleskom jeziku kako bi materija bila razumljiva strancima. Kako je vjerojatno ostalo još neotkrivene dokumentacije, ovaj format u kome je projekt Juxta Mare izveden, svojom fleksibilnošću dopušta da sadržaj bude opremljen novim podacima i podtemama dokle god bude prilike i potrebe za tim – naglasila je Ivana Matušan, voditeljica ovog poučnog i zanimljivog projekta.

image
Ivana Grgić/Cropix

U izradi virtualnog muzeja uz Turističku zajednicu grada Raba sudjelovali su akademski kipar Mladen Šćerbe, povjesničar Neven Budak i tvrtka Nomacom, uz nesebičnu pomoć Rabljanina Joška Perčinić​a, a njegova prva faza sufinancirana je sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Raba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:08