NOVA STROGA PRAVILA

UMOČITE LI NOGE U RIMSKU FONTANU, OČEKUJTE NOVČANU KAZNU Rim će kažnjavati brčkanje u poznatim fontanama, kao i druge oblike nedoličnog ponašanja

 Tony Gentile / REUTERS

Rimske gradske vlasti uvele su novčane kazne za svakoga koji pokuša imitirati slavnu scenu ulaska Anite Ekberg u Fontanu di Trevi u filmu "Slatki život".

Jedan od najposjećenijih gradova na svijetu ima velikih financijskih problema da svoje povijesno i kulturno blago održava čistim i urednim, a turisti vlastima u tome nimalo ne pomažu.

Posljednjih tjedana u talijanskim su se novinama mogli vidjeti naslovi o tome kako su rimski spomenici "napadnuti" neciviliziranim ponašanjem.

FILE PHOTO: A man cools off in the Barcaccia fountain during a hot summer day in Rome, Italy, July 17, 2015.  REUTERS/Max Rossi/File Photo
Max Rossi / REUTERS

Gradonačelnica Virginia Raggi objavila je da će ljudi koji budu uhvaćeni kako namaču noge u fontane ili plivaju u njima biti kažnjeni globama od 40 do 240 eura (300 do 1800 kn). Kažnjavat će se i drugi oblici nedoličnog ponašanja pred rimskim spomenicima poput, primjerice, piknika ili kampiranja.

"Moramo zaštititi naš grad, lijepo ponašanje je važno. Policiji je rečeno da pažljivije nadgleda rimske znamenitosti", kazala je Raggi, članica pokreta Pet zvijezda.

FILE PHOTO: Tourists cool down at a fountain on a hot summer day in downtown Rome, Italy July 27, 2013.  REUTERS/Tony Gentile/File Photo
Tony Gentile / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:12