Za svakog ponešto

Ljeto u Zagrebu nikad zanimljivije, metropola ove godine priprema uzbudljive kulturne sadržaje

Zagreb Classic

 Arhiva Tzgz, M. Gašarović/
Ljubitelji klasične glazbe s nestrpljenjem očekuju festival Zagreb Classic koji okuplja hrvatske i inozemne glazbene virtuoze

Ljetna zabava nije rezervirana samo za obalu jer Zagreb i ove godine priprema razne glazbene, filmske i kulturne sadržaje za Zagrepčane i njihove posjetitelje. U povodu 100. godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika Julija Knifera, Institut za suvremenu umjetnost u svibnju organizira međunarodnu konferenciju i izložbu.

Ljubitelji klasične glazbe s nestrpljenjem očekuju festival Zagreb Classic koji okuplja cijenjene hrvatske i inozemne glazbene virtuoze. Sjedeći na travnjaku romantičnog parka na Trgu kralja Tomislava publika će pod vedrim nebom uživati u prepoznatljivim klasičnim i crossover skladbama.

Osim toga, u atriju gornjogradske Galerije Klovićevi dvori i ove se godine, 43. put održavaju Večeri na Griču koje svojim vrhunskim koncertima uljepšavaju taj ionako šarmantni dio Zagreba.

Najveći i najstariji ulični festival u zemlji Cest is d‘Best će od 28. svibnja do 2. lipnja pretvoriti zagrebačke ulice u pozornicu na kojoj će ulični zabavljači svoju radost prenositi na prolaznike.

image

Ulični festival Cest is d‘Best

Arhiva Tzgz, S.cerić Kovačević/

Dobitnik 17 Grammyja i jedan od omiljenih umjetnika današnjice Sting 27. svibnja dolazi u zagrebačku arenu u sklopu svjetske turneje My songs. Osim bogatog glazbenog sadržaja, one koji tople mjesece odluče provesti u Zagrebu očekuju i druge zanimljive manifestacije.

Oni koji ipak više vole elektronsku glazbu, uživat će na LMF festivalu koji 7. i 8. lipnja na Jarunu ugošćuje svjetske poznate DJ-eve. Nakon jednogodišnje pauze, na radost brojnih ljubitelja rock i indie glazbe, na Jarun se vraća i INmusic festival #16. The Smashing Pumpkins, The National, Dogstar, The Gaslight Anthem, Descartes a Kant, Paolo Nutini, Hozier i Gossip samo su neka od zvučnih imena ovogodišnjeg INmusic festivala. Sportsko rekreacijski centar Šalata će tijekom lipnja i srpnja biti mjesto održavanja vrhunskih rock koncerata, a ugostit će svjetska imena kao što su Queens of the Stone Age, Corey Taylor, Dropkick Murphys, Khruangbin, Body Count feat, Ice-T, Grace Jones, Thievery Corporation. U sklopu samostalne svjetske turneje pod nazivom The Mandrake Project u Zagreb u srpnju stiže pjevač Iron Maidena Bruce Dickinson, jedan od najvećih i najosebujnijih heavy metal vokala.

U lipnju se održavaju i Dani otvorenog grada tijekom kojih se na više zagrebačkih lokacija predstavljaju različiti umjetnički programi posvećeni gradu Zagrebu, dok se u srpnju za posjetitelje otvaraju inače skrivena gornjogradska dvorišta. Događaj je to koji od 2014. godine privlači stanovnike i goste, što je potvrđeno i nagradama programu Dvorišta koje se dodjeljuju najkreativnijim i najinovativnijim projektima u turizmu. U drugoj polovici srpnja gradske ulice i trgove obogaćuju narodne pjesme, plesovi i običaji iz Hrvatske i svijeta u sklopu Međunarodne smotre folklora što je tradicija duga već 58 godina. Svjetski festival animiranog filma Animafest će od 3. do 8. lipnja već tradicionalno okupiti autore i ljubitelje animiranog filma. Osim što muzeji i galerije kroz cijelu godinu posjetitelje privlače svojim vrijednim izlošcima, Ljeto u Muzeju suvremene umjetnosti donosi poseban multimedijski program.

Poznati hrvatski i inozemni street art umjetnici projektom Okolo opet će u kolovozu svojim instalacijama prenijeti posjetiteljima Zagreba snažnu poruku urbane kulture.

Istoga mjeseca u Hrvatsku prvi put dolazi jedna od najvećih globalnih pop zvijezda Ed Sheeran koji će nastupiti na Hipodromu u sklopu europskog dijela turneje +-=÷x Tour.

image

Ed Sheeran

Shutterstock/Shutterstock

Sudeći prema ovom bogatom zabavnom i kulturnom sadržaju, gosti u Zagreb dolaze tijekom cijele godine, i uvijek se iznova vraćaju.

Pregled svih događanja tijekom ljeta potražite na infozagreb.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:28