imamo recepte

Ova biljka je čudo! Spremna je za branje, a s njom možete napuniti frižider finim stvarima. Sirupi, kokteli, kreme...

 /Shutterstock

Ne treba previše isticati kako nam je proljeće ove godine došlo ranije nego inače. Štoviše, čak smo temperaturno na nekoliko dana primirisali i ljeto, na koje ćemo ipak morati malo pričekati. Paralelno s vremenom, logično, događaju se promjene i u prirodi, pa smo tako mnogima omiljene šparoge brali u ožujku, dok bismo nekad ranije na ovu deliciju i njezino branje morali čekati svibanj.

Isto se događa i s bazgom. Uranila je i ona, pa za sve one koji su već iskusili dobrobiti ove biljke, ali i one koji će se s njom tek sresti, preporuka je da je iskoriste čim prije. Već je procvjetala, a bilo bi šteta da kiša, vjetar ili neko nevrijeme, koje nipošto nije isključeno u sve luđim meteorološkim situacijama s kojima se suočavamo, ne otpuhne pelud s njezinih cvjetova.

Ako se pitate čemu bi vam bazga mogla poslužiti u životu, najkraći odgovor bio bi – svačemu. Jedna je od najljekovitijih biljaka, čiji je spektar djelovanja zbilja popriličan. Ova biljka spada u niskokaloričnu hranu, prepunu korisnih tvari. Tu se najviše ističu antioksidansi, pa tako 100 grama svježih bobica bazge ima samo 73 kalorije, 18,4 g ugljikohidrata i manje od 1 g masnoća i bjelančevina.

Puna antioksidansa

Cvjetovi bazge sadrže antioksidanse, vitamin C, imaju antivirusna svojstva, umirujuće djelovanje, a mogu potaknuti i probavni sustav. Indijanci su je koristili za liječenje infekcija, Egipćani pak za ljepši ten i zacjeljivanje rana. A za što se u današnje vrijeme najčešće koristi?

Na prvom mjestu je domaći bazgin sirup – odličan, tako fino mirisan, osvježava, a u kombinaciji s dvije-tri kocke leda, idealan je ljetni napitak. Sok bazge sjajno se ljubi s koktelima, tako da bi naša topla preporuka bila da probate.

Koktel od pjenušavog vina ili prosecca, sirupa od bazge i mineralne s dodatkom limuna ili limete te listićima mente, popularni su sastojci koktela "Hugo", idealnog za nadolazeće mjesece. A ako je sirup vaših ruku djelo, vjerojatno će vam koktelčić biti još i draži i slađi.

image

Čaj ove biljke dobar je za dišne puteve

/Shutterstock

Od ove biljke spravlja se i čaj, u čija se ljekovita svojstva mnogi zaklinju. Vrući napitak ublažava simptome prehlade, gripe, kašlja i upaljenog grla, a nije zgorega istaknuti kako i čisti organizam od toksina. Dakle, opet nešto što nam svima treba, nakon zimske, "teretnije" spize. Bazgu možete koristiti i u kuhinji, raznim jelima poboljšava okus i daje posebnu aromu. Dodaje se i u kolače, kekse, dat će poseban štih i kao dekoracija na torti, a od cvjetova biljke može se pripremiti i sladoled tako da se njima aromatizira šećer.

Bazga se može i pohati, za što se koristi nešto gušća smjesa za palačinke. Koristi se i u beauty ritualima, od bazge se mogu raditi kupke za opuštanje i kreme, pogotovo one koje pomažu u liječenju akni, a djelotvorna je i kod kožnog osipa. Korisna je kod astme i upale dišnih puteva jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja. Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Saveznik u mršavljenju

Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te pridonosi zdravlju bubrega. Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odličan je saveznik u mršavljenju. Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Zbog svojeg adstringentnog djelovanja čest je sastojak krema za akne. Ukratko, branje ovih cvjetova sigurno neće biti uzaludna rabota.

Ako se pitate što napraviti s ubranim raslinjem kad dođete kući, evo i odgovora – odvojite cvijet od glavne stabljike i ostavite da se suše na prozračnom i suhom mjestu, ali nikako da budu izloženi direktno na suncu. Nekoliko puta ih preokrenite kako bi se osušili sa svih strana, a kada su potpuno suhi, spremite ih u staklenku ili papirnatu vrećicu. I to je to.

Vodite računa da se cvijet bere tijekom suhih dana, kada je vlažnost minimalna. Ako vam cvijeće potamni, bacite ga, a s plodovima i lišćem se nemojte igrati jer mogu izazvati zdravstvene probleme. Ako se pogrešno konzumira, može biti vrlo opasna. Naime, njezina kora, bobice i sjemenke sadrže malu količinu lektina, tvari koje mogu uzrokovati želučane probleme, mučninu, grčeve i povraćanje. Za početak, držite se cvijeća...

image

Pohani cvjetovi bazge

Shutterstock/
image

Čaj ove biljke dobar je za dišne puteve

/Shutterstock

Čaj od bazge

Sastojci:

• 2 čajne žličice osušenih cvjetova bazge

• 1/4 l kipuće vode

Priprema:

Bazgine cvjetove prelijte kipućom vodom i nakon desetak minuta procijedite. Po želji dodajte malo meda i limuna.

Pohani cvjetovi bazge

Sastojci:

• 8 velikih cvjetova bazge

• 70 g brašna

• 1 dl mlijeka

• 2 žumanjka

• snijeg od 2 bjelanjka

• malo soli

Priprema:

Istucite žumanjke pa dodajte sol i brašno, a bjelanjke istucite u snijeg pa ih umiješajte u žumanjke. Potom cvjetove bazge uvaljajte u brašno te umočite u tijesto i pecite minutu sa svake strane u vrućem ulju.

Sirup od bazge

Sastojci:

• 30 cvjetova bazge

• 3 l vode

• 4 dag limunske kiseline

• 3 limuna

• 3 kilograma šećera ili jedna teglica meda

Priprema:

Cvjetove bazge potopite u vodu i dodajte im limunsku kiselinu te narezani limun. Dobro sve promiješajte i ostavite da stoji 24 sata na hladnom i tamnom mjestu. Sljedeći dan procijedite sok i dodajte mu šećer ili med i ponovno promiješajte. Kad se med otopi, sirup ulijte u sterilizirane staklene boce. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu. Pravilno pohranjen može se konzumirati u roku godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:39