NEMA VIŠE

Amsterdam zabranjuje kruzere u centru grada u sklopu borbe protiv masovnog turizma

Kruzer u luci Amsterdam

 Anp/Ddp Usa/Profimedia
‘Kruzeri koji zagađuju okoliš nisu u skladu s ekološkim ambicijama našeg grada‘, objavila je gradska uprava

U pokušaju da obuzda navalu turista, Amsterdam je zabranio uplovljavanje turističkih brodova u centar grada. "Kruzeri koji zagađuju okoliš nisu u skladu s ekološkim ambicijama našeg grada", objavila je gradska uprava. No pristaništa izvan centra zasad su izuzeta od zabrane.

U sklopu mjera za ograničavanje negativnog utjecaja turizma, Amsterdam će zatvoriti terminal za brodove za krstarenje, smješten u blizini amsterdamskog Glavnog kolodvora. Prije toga su zabranili pušenje kanabisa u kvartu crvenih svjetiljki, i pokrenuli kampanju protiv divljih zabava, piše britanski Guardian.

U ožujku je Amsterdam pokrenuo digitalnu kampanju "Stay Away" - ne dolazite, ostajte doma - kako bi obeshrabrio dolazak turista koji dolaze radi pijančevanja i drogiranja. Britancima od 18 do 35 godina otvoreno su rekli: držte se dalje! U Britaniji je Amsterdam omiljeno odredište za momačke večeri, posebno u okolici četvrti s prostitutkama. Kampanja je usmjerena na mlade Britance: kad online pretražuju "Amsterdam", prikazuju im se upozorenja na novčane kazne, hapšenja, upis u kaznenu evidenciju, plus predavanja o štetnosti zloupotrebe droga i alkohola.

Video klip prikazuje mladića s lisicama na rukama, kako ga policija fotografira i uzima mu otiske prstiju. Grad je najavio "jačanje noćne kulture za mlade": cilj im je pronaći pogodne lokacije za noćne klubove kao što su napušteni tuneli i udaljeni prazni pogoni kako bi potaknuli "kreativnost mladih ljudi koji žele organizirati nešto noću".

Amsterdam se želi riješiti masovnog turizma, pa su na red došli kruzeri, s više od 100 pristajanja godišnje, navodi BBC. Amsterdam je postao žrtva vlastite popularnosti, jer privlači 20 milijuna posjetitelja godišnje."Kruzeri u središtu grada ne uklapaju se u cilj Amsterdama da smanji broj turista", kaže za BBC Ilana Rooderkerk iz liberalne stranke D66, koja vodi grad zajedno s Laburističkom strankom i ekolozima.

Rooderkerk je nedavno usporedila turiste s kruzera s "pošasti skakavaca" koja se odjednom spustila na grad. Gradonačelnica Femke Halsema lani se žalila da turisti s kruzera izađu na par sati, jedu u McDonaldsima a da nemaju vremena ni da uđu u muzej. Proždiru grad, doprinoseći mu malo.

Još jedan razlog zašto se Amsterdam želi riješiti kruzera je zagađenje zraka: studija iz 2021. je pokazala da je veliki kruzer proizveo istu količinu dušikovog oksida u jednom danu kao 30.000 kamiona. Za druga pristajališta kruzera izvan središta Amsterdama odluka još nije donesena, iako se i o tome već dugo raspravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:02