IDU NA SUD

Apple i Google izbacili Fortnite iz trgovina s aplikacijama pa ih autori igre tužili zbog nameta

Svjetsko prvenstvo u Fortniteu održalo se 2019. godine u New Yorku
 Johannes EISELE/AFP
Apple, koji vodi Tim Cook, branio je svoju politiku ističući kako je većina aplikacija besplatna i ne naplaćuju naknade

Tvorci Fortnitea, jedne od najpopularnijih videoigara na svijetu, podigli su tužbu protiv Applea i Googlea tvrdeći da su porezom na aplikacije od 30 posto stvorili ilegalan monopol na tržištu.

Sukob između kompanije Epic Games, koja stoji iza Fortnitea, i isprva tehnološkog diva Applea, eskalirao je u četvrtak odlukom tvorca da uvedu vlastiti način plaćanja unutar aplikacije kako bi zaobišli plaćanje unutar App Storea putem kojeg Apple uzima proviziju.

Sigurnost

Uz opciju izravnog plaćanja, uveli su 20 posto popusta na kupovinu unutar aplikacije bez prethodnog konzultiranja s Appleom.
Uslijedilo je izbacivanje Fortnitea iz trgovine aplikacija za iPhone i iPad uz objašnjenje kako su prekršena pravila korištenja App Storea, koja se “primjenjuju jednako na sve razvojne tvrtke i osmišljena su kako bi očuvala sigurnost trgovine za korisnike”. U roku par sati, Epic Games je odgovorio tužbom na 65 stranica, u kojoj proglašava Appleov način plaćanja ilegalnim i monopolističkim.

“Svojim nezakonitim uvjetima i politikom, Apple osigurava da je App Store jedini distribucijski kanal za razvojne tvrtke da dođu do korisnika aplikacija iOS, čime Apple dobiva monopol na tržištu distribucije aplikacija iOS”, stoji u priopćenju Epica, prenosi FT.

Developer Fortnitea Appleu posebno zamjera tzv. “Apple porez”, odnosno porez na aplikacija putem kojeg Apple uzima 30 posto od svih kupovina u trgovini aplikacija. Podsjetili su ih kako je njihov osnivač, Steve Jobs, osnovao tvrtku kako bi se borio upravo protiv onoga što su oni danas postali - “gigant koji želi kontrolirati tržište, blokirati konkurenciju i ugušiti inovacije”.

Nepoštenje

“Epic ne traži novčanu naknadu od ove tužbe za pretrpljenu štetu niti poseban tretman. Umjesto toga, Epic traži pošteno tržišno natjecanje”, dodali su. U cijelu priče se onda upleo i Google koji je odlučio izbaciti Fortnite iz trgovine aplikacija Google Play zbog istog kršenja pravila o plaćanju. Epic je odgovorio na isti način i podigao tužbu protiv Googlea.

Što se tiče igrača Fortnitea, bolje su prošli oni koji posjeduju Android, jer iako se igra više ne može preuzeti putem Google Playa, i dalje se može skinuti putem aplikacije Epic Gamesa.

Nezadovoljstvo politikom Applea i Googlea oko poreza na aplikacije traje već nekoliko godina.

Osim Epic Gamesa, buntu su se pridružili Spotify i Netflix, koji su pozivali svoje korisnike na otkazivanje pretplate koju su kupili putem App Storea.

Apple je branio svoju politiku ističući kako je većina aplikacija besplatna i ne naplaćuju naknade. Optužio je pojedine developere da žele poseban tretman iako zarađuju više od ostalih od App Store kupovina. Fortnite je u srpnju imao dva milijuna preuzimanja i ostvario 34 milijuna dolara prihoda. To ih smješta u top pet iPad aplikacija i top 10 iPhone aplikacija.

Nedavno je cijelu stvar oko protutržišnog ponašanja velikih tehnoloških kompanija odlučio istražiti i američki Kongres.

Predsjednik antimonopolističkog odbora Zastupničkog doma, David Cicilline, nazvao je proviziju od 30 posto “pljačkom”, na što je direktor Applea Tim Cook odgovorio da je App Store “najveći tvorac poslova u posljednjem desetljeću”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:05