TRŽIŠTE CVATE

FOTO: ŽIVOTNA UŠTEĐEVINA ZA TORBICU Rabljeni primjerak od krokodilske kože ukrašen zlatom i dijamantima košta kao solidna obiteljska kuća

 
 Christie's

Za cijenu od 279.000 funti (oko 2,3 milijuna kuna) u Velikoj Britaniji možete kupiti i više nego solidnu kuću, a vjerojatno će vam ostati još novca, a taj basnoslovni iznos netko je izdvojio za - torbicu!

Naravno, nije riječ o bilo kakvoj, već onoj modnoga brenda Hermès, za kojim luduju najveće svjetske zvijezde, uključujući i Kim Kardashian (37) te njezinu majku Kris Jenner (62).

Kako piše BBC, upravo je za torbu Himalaya Birkin od Hermèsa, i to primjerak iz 2014. godine, naravno, već rabljen, netko lani iskeširao nevjerojatnih 2,3 milijuna kuna! Bijela torbica napravljena je od krokodilske kože, a ukrašena je i detaljima od 18-karatnog bijelog zlata te dijamanata.

Spomenuta cijena definitivno je oborila svjetski rekord kad su torbe u pitanju, ali prodavači iz najpoznatijih aukcijskih kuća diljem svijeta, poput Christie'sa i Heritage Auctionsa, kažu kako je potražnja za unikatima, pa čak i onima rabljenima, iz dana u dan sve veća.

Christie's

Prava pomama vlada za torbama marke Hermès, Chanel, Gucci i Louis Vuitton - mnoge od njih postale su planetarno popularne i među "običnim pukom" zbog TV serije "Seks i grad", čije glavne junakinje nisu mogle zamisliti život bez takvih skupih modnih dodataka.

- Svjetsko tržište tzv. 'rabljenih 'IT' komada' trenutačno vrijedi između 75 i 100 milijuna dolara te neprestano raste - rekli su iz aukcijske kuće Heritage Auctions. Najviše zanimanja za takvu kupnju ima u Aziji, osobito u Hong Kongu, gdje su prodane čak dvije gore spomenute Himalaya Birkin torbice.

- Azija je 2017. ostvarila 47 posto kupnje luksuznih torbica, SAD bilježi 30, a Europa, Bliski istok i Afrika 24 posto - procijenili su u Christie'su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:31