ALOPECIJA I IZOLACIJA

FOTO: ZBOGOM BECKHAMICI! Fanovi oplakuju Davidovu frizuru, a stručnjaci kažu: 'Gubitak kose nastavlja se do 50. godine, čak i nakon transplantacije'

 
David Beckham
 Profimedia

Tužna su vremena došla. David Beckham nema više dovoljno kose ni za “bekemicu”. To znači zbogom kuštravoj frizuri koju još uvijek neki nose. Zbogom uvojcima do ramena i traci koja drži svu tu kosu u nogometaša. Zbogom muškim punđama i repićima.

Ovaj umirovljeni engleski nogometaš, koji posljednjih godina novinske stupce puni više pod egidom ikona stila nego nogometna legenda, u posljednje vrijeme više nalikuje svojim prijateljima s dvora, prinčevima Williamu i Harryju. No dok njih muči samo ćelavost na vrhu tjemena, 45-godišnji Beckham ima gori problem.

Rijetka kosa

Ne samo da ima problem s ćelavošću na vrhu tjemena, nego mu je kosa posvuda toliko rijetka da se jedva nazire, otkrile su to paparazzo snimke. Prije tjedan dana Beckham je u Cotswoldsu u pratnji svoje kćeri Harper bio u dućanu, a David je zaboravio kapu.

Prva nagađanja o transplantaciji kose počela su 2018. nakon što je također snimljen s prorijeđenom kosom na bazenu, no njegovi su glasnogovornici odbili potvrditi je li se odlučio na presađivanje. No kad se u izolaciji prije mjesec dana obrijao na nulericu i na Instagramu objavio selfie uz natpis “ovo sam morao učiniti”, svi su mislili da se obrijao zbog karantene i nemogućnosti odlaska frizerima. No možda je Beckham u karanteni odlučio da se neće više boriti s ćelavošću, kao što je to, gotovo proročanski, obećao prije osam godina.

various, UNITED KINGDOM  - Celebrity social media photos!

*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 514673643, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
BACKGRID / Backgrid UK / Profime

Što se točno dogodilo? Gdje je nestala Beckhamova kosa? Kako je uspio toliko dugo “odgađati” ćelavost?

Razgovarali smo s doktorima za kosu. Dr. Ana Maletić, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije te jedina liječnica iz Hrvatske primljena u Međunarodno udruženje najboljih svjetskih liječnika za transplantaciju kose (ISHRS), postavila je Beckhamu dijagnozu.

- Uzrok ovakvog gubitka kose, kao što vidimo na fotografiji, najčešće je hormonski, odnosno androgena nasljedna alopecija, a imajući na umu da je Beckhamov otac ćelav, možemo zaključiti da i David ima predispoziciju za gubitak kose - istaknula je dr. Maletić.

Nasljedni gen

Doista, njegov 72-godišnji otac Ted ćelav je baš na onim područjima koja su i Davidu kritična. Dr. Maletić ipak nije sasvim sigurna je li Beckham išao na transplantaciju kose.

- Ako je i bio, vjerojatno je transplantiran mali broj folikularnih jedinica. To se može zaključiti iz najnovije fotografije na kojoj ima vrlo malo kose na prednjem dijelu vlasišta. Ako transplantaciju kose radi stručan i iskusan liječnik, kosu uzima sa sigurne regije, a rezultat je trajan i transplantirana kosa raste zauvijek - objašnjava dr. Maletić.

No dr. Zlatko Kljajić, specijalist otorinolaringologije, subspecijalist audiologije iz Poliklinike Bagatin koji se posljednjih nekoliko godina dodatno educirao u području estetske medicine, točnije u raznim metodama pomlađivanja lica te u transplantaciji kose o kojoj je učio u poznatoj grčkoj Advanced Hair Clinics, tvrdi da i nakon transplantacije može doći do ponovnoga gubitka kose. Objasnio je to na Beckhamovu slučaju.

File photo dated 29-11-2010 of David Beckham during a visit to the Olympic Stadium construction site, in Statford, east London., Image: 105913306, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia
Dominic Lipinski / PA Images / P

- Više je mogućih scenarija za trenutačno stanje. Prvi je da David nije nastavio odlaziti u međuvremenu na injekcijske tretmane, koji su alternativa transplantaciji, a proces ćelavosti se nastavio svojim tijekom jer je tip ćelavosti po tipu androgene alopecije zapravo genetski determinirani proces, što se vidi na Davidovu ocu. Također, stres je također dokazani okidač pogoršanja i jačeg dodatnog gubitka kose. Drugi je scenarij također vezan uz prirodni tijek bolesti. Naime, androgena alopecija “unaprijed je zadana bolest”, nepredvidivo je u kojim će točno godinama života početi i kad će završiti - objašnjava dr. Kljajić.

Naime, androgena alopecija uvjerljivo je najčešći oblik ćelavosti muškaraca, više od 90 posto svih vrsta ćelavosti, a događa se zbog negativnog djelovanja muških hormona testosterona, odnosno njegova metabolita dihidrotestosterona na folikul dlake. Proces negativnog učinka dihidrotestosterona na folikul dlake najčešće počinje u širokom rasponu između 20. i 40. godine života kod muškaraca te se počinje relativno stabilizirati oko 50. godine života nadalje kad se taj nepovoljan utjecaj hormona znatno smanjuje.

DAVID BECKHAM .MATCH DE FOOTBALL DE LA CHAMPIONS LEAGUE -  OLYMPIQUE DE LYON ( OL ) CONTRE LE REAL MADRID . (2-0) AU STADE GERLAND., Image: 19063826, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Guillaume GAFFIOT / Visual / Profimedia
Guillaume GAFFIOT / Visual / Pro

- Mnogo je objavljenih članaka i glasina da se Beckham u drugoj polovini 2018. podvrgnuo transplantaciji kose FUE metodom ali, koliko je poznato, nogometaš to nikada nije opovrgnuo niti potvrdio. Ako je Beckham zaista bio na transplantaciji kose u drugoj polovini 2018. godine, možemo s razumnom dozom sigurnosti zaključiti da je transplantacija bila uspješna jer je vidljiva evidentna razlika u poboljšanju, kvaliteti i gustoći kose krajem 2018. i na većini fotografija iz 2019. godine. Ipak, na fotografiji iz svibnja 2020. godine njegova kosa ponovno se prorijedila i tanka je unatoč uspješno obavljenoj možebitnoj transplantaciji prije nešto manje od dvije godine. Ponovio se gubitak kose. Imajući na umu da je u trenutku eventualnih tretmana ili transplantacije kose Beckham imao 43 godine, nije nažalost neočekivano da je došlo do ponovnog gubitka kose čak u vrlo kratkom razdoblju - rekao je dr. Kljajić.

Bolji rezultat

Objašnjava da čak i ako se muškarci odluče za transplantaciju kose u ranijim godinama života i ako je ona uspješna, procesi negativnog utjecaja dihidrotestosterona i dalje će se odvijati sve do otprilike 50. godine života te će kosa i dalje nastaviti polagano otpadati, zbog čega će sasvim sigurno trebati ponoviti transplantaciju kose za pet do deset godina.

July 2, 2003 - SPANIEN - 030702 Fotboll, spansk,  Real Madrid: David Beckham i nya tršjan..© BildbyrŒn - Cop 7., Image: 332475216, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria, France, Holland, Norway, Sweden, and Switzerland Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: John Sibley / Zuma Press / Profimedia
John Sibley / Zuma Press / Profi

- Ako se za transplantaciju kose klijent odluči nakon 50. godine, tada može očekivati puno bolji rezultat i manju potrebu za eventualnom dodatnom transplantacijom. Ne pomažu stres, neuredni način života, cigareta... - istaknuo je dr. Kljajić. Dr. Ana Maletić objasnila nam je na koje se sve načine može “odgoditi” ćelavost.

- To su transplantacija vlastitog masnog tkiva, PRP terapija te terapija vazodilatacijskim sprejem...

Koliko stoje tretmani

- 1 milijun Hrvata pogođen je većim ili manjim gubitkom kose

- 15 kuna cijena je presađivanja jednog folikula u Hrvatskoj

- 12 tisuća kuna stoji “pokrivanje zalizaka” kod nas

- 30 tisuća kuna cijena je sveobuhvatnog presađivanja

- 25 tisuća dolara stoji transplantacija kose u SAD-u

- 2000 dolara isto to stoji u Turskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:23