ČITANJE BAJKI

Velika umjetnička akcija u Laubi kao podrška Severini, ali i drugim roditeljima: ‘Sve njih je sustav iznevjerio‘

Ida Prester

 Lucija Očko/Cropix
Čitanje priča za djecu simbol je onoga što propuštaju djeca "koja se skrivaju iza tzv. proceduralne pogreske"

U jednoj od najpoznatijih bajki, onoj o Pepeljugi s otkucajem sata u ponoć nestaje čarolija, a u Laubi - Kući za ljude i umjetnost završava čitanje priča. Niz umjetnica i umjetnika čitavu večer, naime, čita priče za laku noć. Akcija je najavljena kao simbolička podrška djeci koja su pretrpjela nepravdu pravosudnoga sustava i neće imati priliku usnuti dijeleći trenutke bliskosti s roditeljima.

Centar za ženske studije i udruga djelovanja u kulturi ‘Arterarij‘ udružili su snage pri organizaciji umjetničke akcije "Priče za laku noć koje ti želim ispričati" te time izraziti solidarnost s obespravljenom djecom i roditeljima koje je hrvatsko pravosuđe, kako navode iz Arterarija, "iznevjerilo te izložilo dodatnom zlostavljanju kroz disfunkcionalne, neetične i nehumane mehanizme vlastitog funkcioniranja".

image
Lucija Ocko/Cropix

Referiraju se pritom na aktualni slučaj pjevačice Severine Vučković, no ističu kako se ne radi o izoliranom slučaju.

Napominju da slično svakodnevno prolaze nezaštićeni majke i očevi "koje je hrvatski sustav iznevjerio i time povrijedio njihova ljudska i roditeljska prava".

Još teži teret od obespravljenih roditelja, smatraju, nose "maloljetna djeca koja osim nezamislivog gubitka blizine jednog roditelja", trpe i "institucionalno zlostavljanje te torturu pravne procedure".

Tijekom večeri čitale su se priče hrvatskih i stranih autora, a čitanje se prenosilo uživo i na društvenim mrežama. Prva priča, koju je pročitala Dorotea Šušak ispred Centra za ženske studije, bila je "Sunce djever i Neva Nevičica" iz zbirke priča Ivane Brlić Mažuranić "Priče iz davnine".

image

Dorotea Šušak

Lucija Očko/Cropix

Čitanje priča za djecu simbol je, rekla je Šušak, onoga što propuštaju djeca "koja se skrivaju iza tzv. proceduralne pogreske".

Nakon Šušak priču je pročitala i pjevačica i voditeljica Ida Prester. Kako bi podržala "pravo jedne majke i jednog sina da budu zajedno" uvjerljivo je pročitala priču o Mrljeku i Prljeku - "Mrljek i Prljek u sluzavom svemiru -Priča o kopanju nosa", najdražu priču svoje djece.

image


Ida Prester

Lucija Očko/Cropix

Tu priču slijedila je ona Grozdane Olujić. "Zvijezdu u čijim je grudima nešto kucalo" pročitala je umjetnica Arijana Lekić Fridrih, kojoj je nekoć spomenutu priču čitala mama.

image

Arijana Lekić

Lucija Očko/Cropix

Netom prije no što je započela čitati, poručila je da ovo nije kraj, nego samo "nježan početak i uvod".

Priče je iz publike slušala i malena djevojčica koja je s mamom, kazališnom redateljicom Franom Marijom Vulić Vranković, "čitala" "Mačka u čizmama".

Čitanje bajki, basni i drugih priča za djecu trebalo bi trajati do ponoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:04