SAMO U ŠVEDSKOJ

Slučajno su ostavili knjižnicu nezaključanom. U nju je ušlo 446 ljudi, posudili su 250 knjiga. Sve su ih - vratili

Knjižnica

 Nicholas Dowling/Alamy/Alamy/Profimedia/Nicholas Dowling/alamy/alamy/profimedia

Dogodilo se, slučajno, da su zaposlenici knjižnice u Göteborgu prije odlaska kući, a dan uoči neradnog dana, blagdana Svih svetih, ostavili jedna od vrata nezaključana. Ono što je uslijedilo sutradan knjižnicu je ovih dana učinilo globalno poznatom.

Jer, na taj neradni dan, kad u zgradi nije bilo osoblja, knjižnicu je koristilo čak 446 ljudi, posudili su gotovo 250 knjiga. Kad su već vrata našli otvorenima, korisnici zapravo nisu ni primijetili da knjižnica ne radi.

Slučaj je htio da je knjižničarka Anna Carin Elf prolazila pored knjižnice i vidjela da se na "neradni dan" u zgradi, ipak, nešto čudno događa. Unutra je bilo prilično puno ljudi.

"Ponašali su se kao i obično. Mnogi su sjedili i čitali novine, neke obitelji bile su u dječjem odjelu, a druge su tražile knjige na računalu."

Elf je za švedski radio P4 pojasnila da su ona i nadređeni tad reagirali, objasnili ljudima da je knjižnica – zatvorena, nato su korisnici mirno napustili zgradu.

"Apsolutno je fantastično da su građani Göteborga ušli u od zaposlenika praznu knjižnicu i tako se s ljubavlju odnositi prema njoj", rekla je knjižničarka Elf na švedskom radiju. Ništa nije uništeno niti ukradeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:56