HIT U BRITANIJI

Ovo sveučilište uvodi studij vještičarenja: ‘Nismo idioti koji žele naučiti mahati čarobnim štapićem...‘

Scena iz filma Harry Potter i prince miješane krvi

 Warner Bros. Pictures - Album/Album/Profimedia/Warner Bros. Pictures - Album/album/profimedia
Hashtag #WitchTok ima više od 50 milijardi pregledanih videa o prepoznavanju karakteristika vještica i kako domove osloboditi loše energije.

Nije Hogwarts ni Nevidljivo Sveučilište, no svi koji to žele mogu na Sveučilištu Exeter u Velikoj Britaniji od sljedeće školske godine upisati postdiplomski studij vještičarenja i okultnih znanosti.

Vijest je izazvala pozornost iako će se mnogi razočarati kada shvate da nema razradbenog šešira, letenja na metlama ni plesa među menhirima i dolmenima ili šumskim čistinama. Mamac za studente svakako je to što će uspješni postdiplomci dobiti titulu magistra "magije i okultnih znanosti".

Prema riječima Emily Selove, inače izvanredne profesorice srednjovjekovne arapske književnosti, koja će biti na čelu novog programa, razlog za pokretanje ovog studija u Exeteru su pronašli u jako povećanom interesu za teme povijesti magije i vještičarenja

Studij na jugozapadu Engleske će se baviti proučavanjem utjecaja magije na društvo i znanost kroz perspektivu židovskih, kršćanskih i islamskih tradicija. Dakle, iako neće biti ništa od učenja pripreme čarobnih napitaka, studenti će naučiti sve o zmajevima u zapadnoj kulturi, književnosti i umjetnosti, te o prikazu žena i vještica u Srednjem vijeku.

Profesorica Selove za The New York Times je izjavila da joj se javilo već više od stotinu potencijalnih vještica i čarobnjaka koji su zainteresirani za proučavanje ovih tema na akademskoj razini.

image

Ilustracija

Anna Solovei/Alamy/Alamy/Profimedia/Anna Solovei/alamy/alamy/profimedia

- Ako tražimo doista nova i kreativna rješenja za probleme s kojima se kao društvo suočavamo, tada moramo biti iskreni i hrabri i priznati da neke od naših provjerenih i istinitih metodologija imaju ograničenja - rekla je Selove - Zato bismo trebali, oprezno i odgovorno, isprobati neke nove ili neke stare ideje koje smo odbacili.

The New York Times piše kako je zanimanje za magiju i okultno jako rašireno osobito među mlađim, manje religioznim generacijama što dokazuju i društvene mreže: hashtag #WitchTok ima više od 50 milijardi pregledanih videa o prepoznavanju karakteristika vještica i kako domove osloboditi loše energije.

Vještice su se pojavile i kao feministički simboli, izjavila je za taj list dr. Christina Oakley Harrington, umirovljena profesorica srednjovjekovne povijesti i osnivačica londonske knjižare Treadwell‘s, specijalizirane za literaturu o magiji i spiritualizmu.

Harrington je rekla da ona i mnogi ljudi u njezinu okruženju sa sličnim interesima razmišljaju o upisu na studij u Exeteru.

- Ne zato što smo idioti i mislimo da ćemo naučiti kako mahati čarobnim štapićem i izvoditi čarolije - rekla je - Razlog je velika znatiželja.

I Pam Grossman, voditeljica popularnog podcasta "The Witch Wave" smatra da zanimanje za magiju nije samo za obožavatelje Harryja Pottera i junake drugih autora fantasyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:21