Datira u 1483.

Otisnuta je tek 28 godina nakon Gutenbergove Biblije, a sada je izašla u luksuznom izdanju: pozlaćeni rub i teleća koža na koricama

Pamučne rukavice za listanje knjige

 Mateo Simonovic/
Prva hrvatska tiskana knjiga, ‘Misal po zakonu rimskoga dvora‘, tiska se u 150 primjeraka, u suradnji s mnogim znanstvenicima

Nakon godinu dana duge pripreme objavljen je "Misal po zakonu rimskoga dvora" iz 1483. godine, najavili su iz Mozaik knjige. Luksuzno faksimilno izdanje prva je hrvatska tiskana knjiga, a otisnuta je samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove Biblije, "s njome smo se pridružili onim malobrojnim europskim narodima koji imaju svoje inkunabule".

image

Knjiga je izdana u tek 150 primjeraka

Mateo Simonovic/

U suradnji Katedre Čakavskog sabora Roč, Staroslavenskoga instituta, Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Mozaika knjiga, komplet "Misal po zakonu rimskoga dvora" uključuje faksimil originalnog "Misala po zakonu rimskoga dvora" iz 1483. godine, transliteraciju "Misala po zakonu rimskoga dvora" (prvi cjeloviti prijevod s glagoljice na latinicu), popratnu knjigu sa znanstvenim tekstovima o Misalu koju su napisali hrvatski znanstvenici i stručnjaci, zaštitni ovitak izrađen po mjeri knjige, pamučne rukavice za listanje, kutiju za popratne knjige (transliteraciju i znanstvene tekstove) te rezervacijski i vlasnički list.

image

Pamučne rukavice za listanje knjige

Mateo Simonovic/

Budući da je naklada strogo limitirana i više neće biti ponovljena, svaki će primjerak biti numeriran jedinstvenim brojem. Svi kupci prestižnog "Misala po zakonu rimskoga dvora" primit će zajedno s knjigom i potvrdu o vlasništvu. Uz to, knjiga je ručno uvezana i pomno ukoričena u najfiniju teleću kožu i krasi je skupocjeni pozlaćeni rub, što također pridonosi njezinoj luksuznosti. Izdanje je to kolekcionarskog značaja koje će biti otisnuto u svega 150 primjeraka.

image

Luksuzno izdanje

Mateo Simonovic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:34