The Second Shelf

Kilt pjesnikinje Sylvie Plath na aukciji se prodaje za čak 111 tisuća kuna

Kilt pjesnikinje
 The Second Shelf
Plisiranu suknju od tartana u zelenim tonovima koja se upravo prodaje nosila je još kao studentica na koledžu Smith

Suknja kvadratnog uzorka ili, točnije, kilt velike američke pjesnikinje Sylvie Plath nudi se na aukciji za 12.500 funti (nešto više od 111 tisuća kuna). Kilt je opet u modi i može se vidjeti na trendsetericama i trendseterima poput Olivije Rodrigo ili Harryja Stylesa i u recentnim kolekcijama Louisa Vuittona i Charlesa Jeffreya.


A Sylvia Plath bila je obožavateljica tog odjevnog predmeta - plisiranu suknju od tartana u zelenim tonovima koja se upravo prodaje nosila je još kao studentica na koledžu Smith, 1950-godina. Kilt, štoviše, ima u pojas ušivenu etiketu s njezinim imenom. Postoji i fotografija pjesnikinje koja ga nosi snimljena pred pariškom katedralom Notre Dame tijekom njezina studijskog puta u Francusku, a nalazi se u arhivi knjižnice Sveučilišta Indiane, u SAD-u.
Kilt je 2008. godine kupila Allison Devers, vlasnica The Seconds Shelfa, knjižare u zapadnom dijelu Londona koja se bavi rijetkim knjigama. Platila ju je 2215 funti.
- Ova suknja predstavlja Plath i njezinu osobnost na mnogo načina, govori o unutarnjem konfliktu, o umjetničkom čudovištu u njezinoj nutrini koje se skriva pod vrlo strogom, do detalja kontroliranom odjećom. Nosila je odjeću koja nikad ne izlazi iz mode, birala je stvari strogo pazeći na kvalitetu i trajnost. Nije spadala u modnu avangardu, no imala je stila i sjajan ukus - kažu u The Seconds Shelfu.
Uz kilt, na istoj aukciji može se kupiti kutija za šešire kultne modne dizajnerice Elsa Schiaparelli, iznimno rijedak poster za izložbu "Aggregation: One Thousand Boats Show" suvremene japanske umjetnice Yayoi Kusama, te novinska fotografija Simone de Beauvoir iz 1908. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:36