REGIJA U STIHU

Festival poezije otvoren posvetom Tonku Maroeviću, dolaze najvažnija imena iz bližeg susjedstva

Tonko Maroević
‘Maroević nas je podržavao u svim našim aktivnostima otkako je startala Poezija, a i poslije Bibliotekom i festivalom Stih u regiji‘

Festival Stih u regiji, koji organizira Hrvatsko društvo pisaca, jučer je otvoren, posvetom, sjećanjem na nedavno preminulog pjesnika Tonka Maroevića koji je, među ostalim, bio i urednik u časopisu Poezija.

“Maroević nas je podržavao u svim našim aktivnostima otkako je startala Poezija, a i poslije Bibliotekom i festivalom Stih u regiji. O njemu su govorili vrsni poznavatelji književne i pjesničke scene te poznavatelji njegova rada, od Pavla Pavličića i Krešimira Bagića do Miroslava Mićanovića, Tomislava Brleka i Davora Šalata”, rekao je organizator Festivala Ivan Herceg.

“Stih u regiji zadržava sve odlike pjesničkog festivala kakav smo imali na umu kada smo ga - kao nastavak časopisa Poezija i Biblioteke Poezija, i to uživo - pokretali prije deset godina”, dodao je. Zbog koronavirusa odgođen je iz lipnja za rujan, ove godine s manje sudionika. Na broj sudionika utjecalo je i drastično rezanje novčane potpore iz Grada Zagreba i Ministarstva kulture.

“SUR kao jednu od svojih glavnih karakteristika ima potpunu posvećenost i okrenutost pjesniku, koji dobiva zasluženi prostor u kojem se može predstaviti publici, svojevrsni autorski portret. Čitanja su duga, scena se doslovce zauzima i ne prepušta već nakon pjesme ili dvije”, istaknuo je Herceg.

Publici će se svojim stihovima u ovih nekoliko dana predstaviti neka od najvažnijih pjesničkih imena iz bližeg susjedstva, od Mile Stojića i Hadžema Hajdarevića iz BiH do mlađih Jasmine Topić i Ane Pepelnik iz Srbije odnosno Slovenije te poznati pjesnici s hrvatske scene. Uz to, na festivalu pokušavaju spojiti i glazbu s poezijom pa svake godine imaju dva glazbena gosta, a ove godine novu kantautorsku zvijezdu, i to nakon samo jednog albuma, Mary May, te već uvelike poznatu i popularnu Lidiju Bajuk. Program se održava večeras i sutra u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Večeras će na SUR-ovim čitanjima sudjelovati Lidija Bajuk, Ana Brnardić, Ivana Buljan Legati, Sonja Manojlović, Ana Pepelnik, Mile Stojić, Jasmina Topić i Nada Topić. U subotu u podne je SUR-ova matineja, okupljanje gostiju iz regije, na kojoj sudjeluju Hajdarević i Stojić iz BiH, Pepelnik i Nina Dragičević iz Slovenije te Jovana Nastasijević i Topić iz Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:40