PO MILENI MARKOVIĆ

U Gavelli će se moći pogledati ‘Deca‘ proslavljene srpske dramatičarke. U glavnim ulogama pet velikih glumica

S probe predstave ‘Deca‘

 Nina Đurđević
Redatelj Saša Božić ‘Decu‘ gradi kao pejzaž subverzivne igre identiteta, odgoja, majčinstva i sjećanja u osluškivanju trošenja vremena

Gradsko dramsko kazalište Gavella u suradnji sa zagrebačkom kompanijom De facto prvi put u Hrvatskoj u režiji Saše Božića postavlja poetski roman "Deca" proslavljene srpske dramatičarke Milene Marković. Predstavu će izvoditi glumice i izvođačice Nataša Dangubić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić i Viktoria Bubalo. Sve one uprizoruju priču o Mileni Marković, spisateljici, majci djeteta s poteškoćama u razvoju i osebujnom karakteru koji pripovijeda priču svoga života - od djetinjstva do zrele ženske, majčinske i spisateljske dobi. Premijerna izvedba predstave "Deca" održat će se 2. veljače na sceni "Mala Gavella" GK Gavella, a predstavu možete pogledati i 3., 5. te 19. veljače.

"Deca" su žanrovski hibrid poeme i romana u stihovima, a uključuju 163 stranice furiozno ispisanoga teksta bez ijednoga interpunkcijskoga znaka, osim finalne - točke. Tekst je primarno dramski utemeljen te se može čitati kao svojevrsni dramski monolog.

image

S probe predstave ‘Deca‘

Nina Đurđević

Poema/roman "Deca" Milene Marković dobitnik je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine, a posljednjih godinu dana postao je prava regionalna književna senzacija. Dramaturgiju potpisuje Dimitrije Kokanov, glazbu Nikola Krgović, kostimografiju Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik, autor videa Josip Visković, a inspicijentica Snježana Majdak.

U dramaturškoj obradi Dimitrija Kokanova "Deca" postaju iskaz o autentičnoj snazi umjetnosti, identitetu žene koji se opire bilo kojoj vrsti društvenog ukalupljivanja te svijetu koji nudi obećanje utopije vječite mladosti odzvanjajući tjeskobno-ekstatičnim zvukovima noćnih klubova. Prepoznatljiv redateljski rukopis Saše Božića "Decu" gradi kao pejzaž subverzivne igre identiteta, odgoja, majčinstva i sjećanja u osluškivanju trošenja vremena. Prostorom igre dominiraju djeca, koja se u njoj pojavljuju u metaforičkom obliku - kao maleni ljudi, nezaštićeni i ugroženi te kao odrasli, koji se nisu snašli i zapravo su još ranjena djeca koja se prave velika.

Glavni adut izvedbe svakako su njegove moćne glumice i plesačice: Nataša Dangubić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić i Viktoria Bubalo, koje utjelovljuju pluralitet iskustva ženskosti danas u polifonom jeziku između reprezentacijskog teatra, performansa i post-rock koncerta.

image

S probe predstave ‘Deca‘

Nina Đurđević

Redatelj Saša Božić rođen je 1979. u Vinkovcima. Diplomirao je Kazališnu režiju i radiofoniju u Zagrebu 2006. s odličnim ocjenama. Polje djelovanja Saše Božića vrlo je raznorodno i obuhvaća područja od kazališne režije, dramaturgije, koreografije i kreiranja dramskih tekstova do organizacije promotorskih kulturnih akcija i strateškog planiranja kulturnih projekata. Kao dramaturg surađuje s priznatim koreografima i plesačima u zemlji i inozemstvu poput Ksenije Zec, Snježane Abramović, Petre Hrašćanec, Isabele Schaad (Berlin, Njemačka), Simone Aughterloney (Berlin, Njemačka), Francesca Scavette (Oslo, Norveška), Martine Pisani (Pariz, Francuska). Osnivač je i voditelj Kazališne grupe De facto. Docent je na Katedri scenskog pokreta pri Odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Živi u Zagrebu.

Autorica romana Milena Marković rođena je 1974. u Zemunu. Diplomirala je dramaturgiju na FDU-u 1998. u Beogradu. Njezina bogata bibliografija sadržava: "Pas koji je pojo sunce" (2001.), "Istina ima teranje" (2003.), "3 drame" (2006.), "Crna kašika" (2007.), "Ptičje oko na tarabi" (2009.), "Pre nego što sve počne da se vrti" (2011.), "Pesme" (2012.), "Drame" (2012.), "Pesme za žive i mrtve" (2014.), "Zmajeubice" (2014.), "Pesme za žive i mrtve", sabrane pesme (2017.) Dosad su joj izvedene drame: "Paviljoni - kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru" (2001.), "Šine" (2002.), "Nahod Simeon" (2006.), "Brod za lutke" (2006.), "Šuma blista" (2008.), "Zmajeubice" (2014.), "Deca radosti" (2016.), "Pet života pretužnog Milutina" (2018.), "Livada puna tame" (2019.).

Dobitnica je nagrada: Specijalna nagrada u Beču za najbolje drame s prostora bivše Jugoslavije, tri nagrade Sterijina pozorja za najbolji dramski tekst ("Nahod Simeon", "Brod za lutke" i "Zmajeubice"), nagrade za dramsko stvaralaštvo Borislav Mihajlović Mihiz 2007. i Todor Manojlović 2009. za dramu "Brod za lutke". Za knjigu "3 drame" dobila je nagradu Miloš Crnjanski, za knjigu "Ptičje oko na tarabi" nagrade Biljana Jovanović i Đura Jakšić te nagradu Pero Despota Stefana za poeziju 2014.

image

S probe predstave ‘Deca‘

Nina Đurđević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:48