VELIKA TUGA

Ksenija Pajić: ‘Otišao je Cvetko, moj dragi prijatelj. Ne mogu još shvatiti, sve to skupa pojmiti‘

Zagreb, 070422.
Krematorij.
Posljednji ispracaj glumice Mirjane Majurec.
Na fotografiji: Nenad Cvetko.

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix
Neutješni kolege i prijatelji opraštaju se od glumca Nenada Cvetka koji je bitku s karcinomom izgubio sa samo 53 godine

Pune dvije godine glumac Nenad Cvetko svim se snagama borio protiv zločudnog karcinoma glave i vrata. Nije posustajao ni kad je pao na samo 35 kilograma nakon zračenja i kemoterapija. Borio se svim srcem, ali bitku je izgubio jutros sa samo 53 godine unatoč snažnoj vjeri da je čudo moguće.

Naime, 2021. je slučajno otkrio kvržicu na vratu, a u jednom je trenu ostao i bez glasa. Dijagnoza je bila obeshrabrujuća, ali Cvetko se nije predavao.

- U vrijeme kad sam morao crpiti energiju koju nisam imao, pao sam na 35 kilograma. Efekti zračenja i kemoterapije još djeluju. Čak i sad, nakon tri mjeseca, oni još nisu procesuirani u mojem organizmu. U principu, da kucnem o drvo, sve je ostalo sama pozitiva - rekao je prošle godine u vrijeme kad je prolazio kroz proces kemoterapije.

Iza njega su ostale brojne upečatljive uloge. U svom matičnom kazalištu Gavella, čiji je stalni član postao 1998., bio je dijelom 50-ak predstava poput "Posjet stare dame", "Malograđani", "Kiklop", "Kako je počeo rat na mom otoku", "Filumena Marturano", "Kao na nebu", Obavezan smjer" i "Zagreb 2020.". Glumio je u dvadesetak filmova, a samo neki od naslova su "Ti mene nosiš", "Narodni heroj Ljiljan Vidić" i "Šuti". Ostati će upamćen i po ulogama u TV serijama, među kojima su "Stipe u gostima", "Na granici", "Odmori se, zaslužio si", "Počivali u miru", "Zakon!".

Vijest o Cvetkovoj smrti rastužila je njegove brojne prijatelje i glumačke kolege koji su također do zadnjeg trenutka vjerovali da će se Cvetko uspjeti izboriti. Dapače, prije dvije godine je na inicijativu glumice Višnje Babić u Gradskom kazalištu Trešnja održana promocija knjige "Put u nepovrat" Damira Cvitanovića, a program je nosio ime "Knjiga za Cvetka" te su se skupljali dobrovoljni prilozi za njegovo liječenje.

- Bili smo veliki prijatelji, najuža ekipa. Našli smo se i prije par mjeseci kod mene na ručku. Bio je divan čovjek, ne govorim to zato što smo bili prijatelji, nego će to stvarno svatko potvrditi. Bio je veliki čovjek, prijatelj, glumac i otac. Mučio se, znali smo da se to može dogoditi, ali svejedno te slomi takva vijest. Na to se ne možeš pripremiti - s velikom tugom je ispričao Kristijan Ugrina.

- Sve nas je to pogodilo. Bili smo kolege i prijatelji. Nenad je bio besprijekoran i čudesan glumac. Rijetko se takvi rađaju. Bio je prijatelj, zaista odan i prekrasan kolega. Falit će na sceni i iza nje. Dobri duh našeg kazališta je nažalost otišao - kazao je Amar Bukvić o svom kazališnom kolegi.

"Zbogom maček, bok ribica. Hvala ti na povjerenju, prijateljstvu, i što si bio tako čaroban glumac. Toliko toga bi se moglo pričati. Sve znaš", napisao je glumac Siniša Ružić na društvenim mrežama.

- Otišao je Cvetko, moj dragi kolega i prijatelj s kojim sam često bila zajedno na sceni, ali i van nje. Ne mogu još shvatiti, sve to skupa pojmiti, iako je bio jako bolestan i znam da se na kraju patio. A bio je i dobar glumac i partner na sceni, i dobra duša, nježan, duhovit i vrlo često sam se s njim tako lijepo znala nasmijati. Falit će mi jako i baš mi je teško - kazala je Cvetkova kolegica iz zagrebačkog kazališta Gavella Ksenija Pajić.

Urednica Dramskog programa HTV-a Jasmina Božinovska Živalj s Cvetkom je direktno surađivala na brojnim serijama poput "Odmori se, zaslužio si", "Zakon", "Provodi i sprovodi", "Stipe u gostima",.. sve do njegovog posljednjeg televizijskog projekta - prve sezone "Oblak u službi zakona" koja se snimala u ljeto prošle godine.

- Izgubili smo ne samo dragog i talentiranog kolegu, nego i izvrsnog prijatelja i jednu divnu ljudsku dušu. Uvijek je bilo s njim izuzetno ugodno raditi, bio je predan svom poslu, obožavao je glumu, obožavao je biti na setu, obožavao je biti u teatru. Surađivali smo na brojnim projektima, teško mi se svih i sjetiti. Uvijek smo ga rado zvali i da je uvijek svaki zadatak vrhunski odradio - govori Božinovska Živalj. Kada je snimao epizodnu ulogu u seriji "Oblak u službi zakona" iako je već prilično bolestan, Božinovska Živalj kaže da je unatoč svemu i taj zadatak bez problema odradio.

- Kad bi došao na set bio je izuzetno drag, koncentriran i pripremljen. Nije dao da bolest prevlada - ističe urednica.

Glumicu Anju Šovagović Despot, kao i uostalom druge kolege silno je potresao Cvetkov prerani odlazak

- Nadam se da je na jednom ljepšem i mirnije svijetu bez boli, bez patnje i vjerujem, kao što sam i uvijek vjerovala da je Cvetku samo nebo granica i da će u tim nebeskim prostranstvima konačno živjeti slobodno, neopterećeno i da će mu biti lijepo. Meni se, kada ovako sada sagledavam sve, čini kao da smo se znali oduvijek. Kada sam s Cvetkom radila "Let iznad kukavičjeg gnijezda" u Gavelli, predstavu u režiji nažalost također pokojnog Mustafe Nadarevića, tada smo se zaista ne samo sprijatelji kao partneri na sceni nego i intimno, privatno. A taj Cvetkov veliki, čudesni talent kojeg je on posjedovao, od tada je trajao na sceni Gavelle i svaki put, u svakoj novoj predstavi, u svakoj novoj ulozi je bio taj koji bi iznenadio na najljepši mogući način. Tako da sam očekivala da će nas i sada iznenaditi, da će se oporaviti, no nažalost... - govori u dubokoj tuzi Anja Šovagović Despot. Osvrnula se i na Cvetkova filmska ostvarenja, nazivajući ih ingenioznima.

- U filmu "Pušća Bistra" imao je jednu od najbriljantnijih scena istovremenog smijanja i plakanja, onakve kakve je Cvetko tako nenadmašno znao ne odigrati, već odživjeti. Užasno je teško sada cijelu njegovu karijeru skupiti u nekoliko rečenica, a ono što mogu reći jest da će neizmjerno nedostajati hrvatskom glumištu i filmu, a u najvećoj mjeri svima nama koji smo s njim živjeli i radili. Iskrena sućut obitelji koju je beskrajno volio, sinu kojeg je beskrajno volio i nadam se da je sada u mirnijem i ljepšem životu. Zapravo vjerujem u to - istaknula je Anja Šovagović Despot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:12