ZLATNI STUDIO 2024.

Franjo Dijak: veteran Domovinskog rata šverca migrante preko granice

Franjo Dijak

 Cropix/
Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata za favorite

Franjo Dijak u "Mojim tužnim monstrumima", drami Mate Matišića koju je u konačno obnovljenoj Gavelli postavio Vito Taufer, u dva odvojena čina igra dva lika.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Za Zlatni Studio nominiran je za ulogu Ivana, veterana Domovinskog rata, rođenog u Imotskoj krajini, čovjeka koji je tijekom rata počinio zločin. U doba mira prometnuo se u švercera: nekad su Ivan i suborci švercali devize, u novije vrijeme bolje ide šverc ljudi preko granice.

- Tijekom jedne akcije šverca stvar se zakomplicira, dođe do ubojstva i u situaciji kada više nema nazad Ivan ispovijedi svoj grijeh iz rata. Teški zločin koji je počinio. U ovoj priči lik Ivana je nositelj pitanja krivnje, osude, oprosta, empatije... - govori Franjo Dijak.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE.

Što mu je u radu na liku bilo najzahtjevnije?

- Predstavu je, pod vodstvom režisera Vita Taufera, bilo vrlo ugodno i zabavno raditi. Sve je išlo dosta glatko i lagano. Možda ponajviše bavio sam se jezikom, odnosno dijalektom koji je trebalo svladati. Tu sam nekako vidio i samu bit lika kojeg igram. Ključnu ulogu tu je odigrala profesorica Ivana Buljan Legati, kao suradnica za scenski govor - dodao je.

image

Franjo Dijak

Nadalje, prokomentirao je kako ga se dojmio tekst na prvo čitanje.

- Tekst Mate Matišića na prvu mi se svidio. Mate stvara jedan fantastičan svijet, prepun prije svega dobre zajebancije. Dobra je zato jer je adresirana, ide iz problema, realnih i psihološko-psihotičnih. Sve je to izvedeno kroz sjajne dijaloge, situacije i a parte poentiranje glavnog lika, tj. autora samog. Mate direktno i otvoreno komunicira s publikom, neprestano se pritom čudeći - rekao je 46-godišnji Dijak.

Govoreći o pripremama predstave, Franjo Dijak kaže: "U pamćenju mi je ostala jedna proba na kojoj je autor teksta Mate Matišić odigrao glavnu ulogu, lik Mate, koju je ‘pisao po sebi‘. Bilo je ne samo zabavno gledati pisca koji glumi svoj lik, pri čemu se vidjelo da Matišić proživljava kada piše, a tako je i glumio, nekako s lakoćom, tečno i to je u meni stvorilo dodatnu motivaciju i na neki način mi pomoglo kako da igram. Aha, pa tako ću i ja!".

image

Zlatni Studio - novo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:07