Kvadratura

Zvonimir Dusper: Nemoj misliti da možeš išta napraviti s jednom ili dvije dobre pjesme. Ne izlazi dok ih nemaš barem deset

Zvonimir Dusper

Poznati producent od ove jeseni radi i kao edukator u sklopu međunarodnog programa RSL Awards. "Stvarati, non-stop, što više", poručuje Dus mladim producentima i glazbenicima

Prvo je kao klinac nastupao s grupom Boa. Polovicom 90-ih radio je kao producent s vodećim imenima dance scene. A onda smo kraj 20. stoljeća otplesali uz eklektičnu glazbu kakvu je stvarao i puštao u tandemu s Eddyjem Ramićem. U međuvremenu je iz njegove glave i kompjutora izašao pravi ocean glazbe - kako namjenske, prvenstveno za kazalište, tako i autorske pop pjesme. A sada će se naći u ulozi koja mu možda i najbolje pristaje - onoj edukatora.

Tako će od ove jeseni Zvonimir Dusper postati dio glazbeno-produkcijske edukacije unutar programa RSL Awards. Posrijedi je globalna edukacijska platforma u kojoj je umrežen niz predavača, glazbenika i producenata koji rade po verificiranom programu.

Pitamo Dusa kako će to izgledati. "Spojit ću RSL kurikulum sa zanatskim principom edukacije jedan na jedan. Odlične udžbenike obrađujemo u tjednim ciklusima online radionica i rada u tonskom studiju. Zadaci se izvršavaju doma, a ja napravljeno komentiram", kaže Dusper, koji je samouk. Iz današnje perspektive - što mu se čini da je najvažnije za mladog producenta? "Stvarati, non-stop, što više. Prvo stvarajte, isproducirajte barem do demo faze, pa onda odlučite što ćete s time", savjetuje.

A kako se istaknuti u ogromnoj konkurenciji? "Radi glazbu kakvu možeš napraviti dobro, ne nužno ono što voliš slušati. Ako ne možeš sam, potraži pomoć. Kad nađeš svoj zvuk, nađi odgovarajuća online mjesta - blogove, playliste, youtubere, radiostanice i uporno šalji svoje radove. Reagiraj na feedback. Vokalnu glazbu, radi (i) na engleskom. Nemoj misliti da možeš išta napraviti s jednom ili dvije dobre pjesme. Ne izlazi dok ih nemaš barem deset", kaže Dusper, kojeg pitamo što ga trenutačno u svijetu glazbe uzbuđuje. "U bircu pijem kavu i na laptopu u kojem je vrhunski studio radim orkestralne aranžmane. Osjećam, blizu je vrijeme kad ću moći direktno u svijet prenijeti glazbu koja mi non-stop svira u glavi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:19