NADMAŠIO OČEKIVANJA

Završio prvi SHIP festival: ‘Nevjerojatno je što je Ured za izvoz glazbe Hrvatska postigao u samo jednoj godini‘

Nu Genea 

 Valerio Baranovic
Lokacija je impresivna, kapaciteti, tajming, sve je zaista odlično, rekao je Primož Kristan, glavni tajnik slovenskog SIGIC-a

"Još uvijek ne možemo vjerovati da je sve gotovo, u ovom projektu smo skoro godinu dana. Više od 40 bendova, više od 60 panelista, 6 pozornica, stotine gostiju, kolega iz branše, domaćih i inozemnih medija, plus stotine i stotine sati priprema za ovako veliki festival. Hvala još jednom Gradu Šibeniku, Županiji, Ministarstvu kulture i medija, a posebno hvala Azimutu, Kući umjetnosti Arsen, Tunelu i naravno nenadmašnim Tvrđavama. Prvi SHIP festival nije mogao odabrati bolji grad za domaćina", rekli su iz Ureda za izvoz glazbe Hrvatska, koji je osnovan prije nepunih godinu dana, a već je polučio popriličan uspjeh organizirajući (i to uspješno) prvi showcase festival ovolikih razmjera u Hrvatskoj.

Po uzoru na europske urede koji postoje već nekoliko godina, ideja ovog ureda je da se hrvatske izvođače pozicionira globalno. Mladi, talentirani, a nedovoljno zastupljeni umjetnici koji izvode originalnu glazbu ciljana su publika Ureda za izvoz glazbe. A upravo mladi i talentirani umjetnici prodefilirali su kroz četiri dana i šest pozornica u Šibeniku na SHIP festivalu. Uspješnost Ureda za izvoz glazbe i SHIP festivala potvrdili su i kolege iz europskih ureda koji imaju sad već višegodišnju praksu u svom radu i organiziranju showcase festivala: "SHIP je dobar korak naprijed što se tiče prezentacije i eksporta hrvatske glazbe svijetu", istaknuo je James Minor, potpredsjednik SXSW Music Festivala.

image

Nemanja

Marko Lopac
image

Neon Lies

Valerio Baranovic

"Sretan sam što sam dio prvog SHIP festivala, nevjerojatno je što je Ured za izvoz glazbe Hrvatska postigao u samo jednoj godini", rekao je Michal Berezňák, voditelj LALA Slovak Music Exporta. S njim se slaže i Primož Kristan, glavni tajnik slovenskog SIGIC-a, koji je čestitao hrvatskom export officeu: "Čestitke We Move Music Croatia i SHIP festivalu na odličnom startu, lokacija je impresivna, kapaciteti, tajming, sve je zaista odlično".

image

DJ Demian

Marko Lopac
image

Toni Starešinić (Chui)

Filip Kovacevic

SHIP festival službeno je otvoren u četvrtak, 14. rujna, u Kući umjetnosti Arsen. Festival je otvorila Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen-Koržinek, a otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić te Direktor TZ Šibensko-kninske županije, Krešimir Šakić kao i Direktor TZ grada Šibenika, Dino Karađole. Nakon službenog otvorenja, prisutnima je zasvirao bend Chui, izvodeći svoju glazbu za dokumentarno-eksperimentalni film "Berlin, simfonija velegrada" (Walter Ruttmann, 1927.) kao zajednički projekt Hrvatskog filmskog saveza, Kina Tuškanac, Goethe Instituta i samog benda. Nakon otvorenja, od 20 sati na Tvrđavi sv. Mihovila nastupali su redom sjajni Porto Morto i Nemanja te genijalni talijanski Nu Genea Live Band koji je napravio pravu mediteransku feštu za posjetitelje Tvrđave.

Posljednja festivalska lokacija u četvrtak bile su dvije pozornice kluba Azimut na kojima su nastupili Microslav i DJ Demian (Mrle). U petak i subotu svi koncerti više od 40 domaćih i inozemnih bendova kretali su od 19 sati te trajali do 5 ujutro na svih šest festivalskih pozornica. Jutarnji termini bili su rezervirani za konferencijski dio SHIP festivala, na kojem je sudjelovalo više od 60 gostiju iz cijelog svijeta. Paneli su se održavali od 10 do 15 sati na lokacijama kluba Azimut i Kuće umjetnosti Arsen.

image

Nika Turković

Marko Lopac
image

Porto Morto

Valerio Baranovic
image

Puuluup

Valerio Baranovic

SHIP festival cijeli Šibenik pretvorio je u glazbenu priču te mladim, još neafirmiranim glazbenicima otvorio vrata glazbene industrije.

Festival SHIP organizirali su Ured za izvoz glazbe Hrvatska (HUZIP, HGU, HUIG, HUOKU) u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a festival su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska Turistička Zajednica, HDS ZAMP, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:09