KREĆE PLESANJE

Medika spremna za novi program, doznajemo detalje: ‘Mali prostor osvojit će uzbudljivi izvođači s drukčijim zvukom‘

Marijan Felver

 Val/
Kao mlad naučio sam svirati gitaru i jako sam volio metal i progressive metal. Moj tata je često puštao ploče Depeche Modea, Duran Durana, Alphavillea, pa je to valjda ostalo u meni, kaže dj Mufti

U vječitom nastojanju za širenjem glazbenih vidika je Felver, jedan od pokretača domaće elektroničke scene, koji se nakon cijelog niza svojih kultnih projekata okreće Planet srijedi. Riječ je o novom programu koji će ove subote, sutra 23. rujna zaživjeti u zagrebačkom AKC-u Medika gdje u izborničkoj ulozi dovodi majstore drukčije glazbe s raznih strana svijeta.

- Kad smo počeli raditi ovaj posao i polako izgrađivati elektroničku scenu, nismo ni sanjali da ćemo se približiti toliko širokom spektru publike. Fantastično je što u današnje vrijeme tako mnogo ljudi pohodi festivale i podržava ovakve ritmove. Upravo je takav razvoj situacije savršen trenutak za novi korak i predstavljanje svih aspekata elektroničke glazbe te potencijala manjih prostora. Želimo osvojiti i takve prostore te kroz te kanale predstaviti izniman broj uzbudljivih izvođača s drukčijim zvukom- naglašava Marijan Felver, te dodaje da je u tom smislu, kao naručena došla suradnja s Ivom Domić iz Utorka i Ivom Supić Janković iz Planeta s kojima uskoro planira nova događanja.

image

Ece

Planet srijeda

Za ovu je priliku okupio cijenjene DJ-e iz Turske, Meksika, Francuske te, naravno, Hrvatske. Mufti je meksički mag koji se vraća u Hrvatsku nakon prošlogodišnjeg impresivnog nastupa u šibenskom Tunelu. I to vrlo rado jer, kako kaže, jako ga se dojmila energija i toplina ovdašnje publike. A on je nju osvojio svojom mješavinom elektronike s new waveom, post punkom i discom.

- Kao mlad naučio sam svirati gitaru i jako sam volio metal i progressive metal. No zbog partija na koje sam išao, počeo sam se baviti i elektroničkom glazbom. A što se tiče ovih žanrova, moj tata je često puštao ploče Depeche Modea, Duran Durana, Alphavillea, pa je to valjda ostalo u meni. Ali na svjesniji način sam se sve više i više zanimao za ovaj zvuk otkako sam počeo stvarati glazbu - kaže Mufti koji je nedavno objavio zajedničku pjesmu s mladim pulskim producentom umjetničkog imena Time To Sleep kojeg će se također čuti na Planet srijedi.

image

Mufti

Planet srijeda

U Medici će nastupiti i Sacha Mambo, 44-godišnji Francuz koji, kako se sam predstavlja, pokušava život na Zemlji pretvoriti u glazbu te ponuditi zanimljive stvari za dovoljno otvorene uši. Ovaj DJ, u stalnoj potrazi za glazbenim blagom sa svih strana svijeta, oduševljava spajanjem dragulja koje mnogi smatraju nekompatibilnim.

- Kažem da je to leftfield glazba ili electronic beats, što ne pomaže puno u shvaćanju što sviram jer to može biti svašta. No dovoljno je blizu nečega što nije konvencionalno – psychedelic, chill out, techno-trance, house ili trip hop, dub, jungle, itd. Na koncu volim misterij, moji najdraži DJ-i su uvijek bili oni koji su iznenađivali. Ne volim znati jelovnik - rekao je Sacha Mambo.

image

Sacha Mambo

Sergio Peinetti/

Francuski glazbeni znalac osnovao je kolektiv Macadam Mambo čija je članica postala Zozo, turska DJ-ica koja vraća život nedovoljno cijenjenoj glazbi. Njezini nastupi sadrže inteligentnu elektroniku, suvremenu plesnu glazbu, ali i onu tradicionalnu tursku, kao i pomno birane dragulje iz prošlosti na kojima je odrasla, a sama svoje setove katkad naziva space drama ili oriental crime.

- Pa može biti dramatično zabavno, euforično ili melankolično. Ovisi gdje smo. Ako je riječ o svirci u klubu, imam za to scenarij, mada nikad ne znam kako će se razvijati. To je dijalog između mene, publike i prostora - otkriva ova istanbulska DJ-ica.

image

Marijan Felver

Planet srijeda

Iz istog grada dolazi i karizmatična Ece Özel, svestrana umjetnica koja se osim DJ-anja i stilistica i slikarica. Njezin fascinantan glazbeni izbor, kojeg čine nepredvidivi i svježi zvukovi, pretvara se u osebujna, mračna, ali na svoj način i blještava putovanja.

- Zanimljivo, ne znam ni kako bih opisala svoj stil, a mislim da i ne treba. Uvijek me iznenadi kako me plesna glazba nastavlja iznenađivati mogućnošću povezivanja. U Zagreb dolazim prvi put i vrlo sam uzbuđena - ističe Ece.

image

Zozo

Planet srijeda

Tu DJ postavu dočekat će transformirani prostori Medike kojima će novu dimenziju udahnuti posebna igra svjetala i impresivni zvučni sustav. Specifičnost ovog partyja na dva kata je i rani početak, već od 17 sati, a potrajat će do zore.

image

TTS Karlo

Planet srijeda
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:11